Aurinkorannikon juomavesien vertailu

Julkaistu: 03.03.2018
Eläminen ja lomailu
add one

Vesi on elintärkeää ihmiselle ja siksi juomaveden laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Vertasimme Aurinkorannikolla käytettävien juomavesien puhtautta TDS -mittarilla. Mukana vertailussa olivat hanavesi, pullovesi ja suodatettu vesi. Katso videolta vertailu ja tulokset.

Asiantuntijana vesivertailussa toimi Atte Santala. Hän rakentaa bioaktiivisia terraarioita, joissa elävät kasvit, sammakot ja käärmeet tarvitsevat puhdasta vettä ja siksi hän on tutkinut vesien laatua jo  pitkään. Atella on takana yli 20 vuotta harrastusta ja siitä 10 vuotta kansainvälisellä tasolla, joten tietotaitoa on kertynyt.

Otimme mukaan vertailuun yleisimmin käytettyjä juomavesiä: Fuengirolan ja Málagan hanavettä, kahta eri pullovettä, Brita suodatettua vettä sekä käänteisosmoosilla suodatettua vettä.

Veden suodattimet

Käänteiosmoosilaitteen eli ns. suodatinjärjestelmän voi jokainen hankkia kotikeittiöönsä. Niitä myydään Espanjassa mm. rautakaupoissa ja jos ei itsellä ole työkaluja tai taitoja niin LVI liikkeet tekevät asennuksia.

Suodattimet pitää muistaa vaihtaa säännöllisesti, mutta muuten ne ovat pitkäikäisiä laitteita. Omakotitaloon voi harkita koko talon vedensuodatusjärjestelmää, sillä tämä myös pidentää pesukoneiden ikää, koska se poistaa mm. kalkkia.

Brita suodatinkannu on yleisesti käytetty keino parantaa veden makua. Tuloksia sen suodatuskyvystä on ollut vaikea löytää. Nyt saimme itse mittaamalla tietoa kuinka paljon se oikeasti puhdistaa.

Pullovedet

Toiseksi pullovedeksi valittiin “débil” -merkitty tuote (kuva yllä). Tämä tarkoittaa hyvin puhdasta vettä, jota Espanjassa suositellaan lapsille. Tälläinen on mm. Lidlissä myytävä lähdevesi “Chumacero”, jonka sisältöarvot eli lukemat pullon kyljessä ovat pienimpiä mitä markkinoilta löytyy.

Toiseksi pullovedeksi valittiin sattumanvaraisesti merkki, jonka sisältöarvot ovat korkeat.

TDS -mittari

Mittauksessa Atte käyttää TDS -mittaria, joka kertoo vedessä olevien ja siihen lionneiden kiintoaineiden eli partikkelien kokonaismäärän.

Länsimaissa ihmisen juomakelpoiseksi vedeksi tarvitaan lukema alle 300ppm.

Erittäin hyvän juomaveden lukemat ovat 10-50ppm. Täysin tislattua vettä eli lähelle 0ppm ei suositella ihmisen juomavedeksi.

Katso videolta mittauksen tulokset ja mikä vesi voitti!

Jaa:

Vedensuodatuslaite juomaveteen ja kodinkoneille

Espanja.Com Uutiskirje helmi 2/18

add one