Espanjan mielenkiintoisimmat kasvitieteelliset puutarhat ja -puistot

Julkaistu: 01.07.2021
Alue-esittelytEläminen ja lomailu

Kaipaatko välillä luonnon rauhaa myös kaupungissa? Espanjassa tämän suhteen onnistaa, sillä ympäri maan löytyy useita monenlaisia kasvipuutarhoja luonnon ystäville. Puutarhat sopivat niin kasveista kiinnostuneille kuin myös vain niistä nauttiville.

 

Kuva: Flickr / Isa Ruiz

Málagan kasvitieteellinen puutarha

Tästä puutarhasta löydät kukkia, kaktuksia, lampia, puroja ja erilaisia palmulajeja. Puutarha istutettiin jo vuonna 1855, mutta yleisölle se on ollut avoinna vuodesta 1994 lähtien. Puisto koostuu kahdesta osasta: historiallisesta ja metsäreitistä.

Historiallinen osa, Jardin botanico-historico, koostuu palmumetsässä olevasta polusta ja sen varrella olevista patsaista, lammista, kukista ja rakennelmista. Jardin botanico-historicosta löytyy mm. viinilajikkeita, lumpeita ja kiinanruusuja. Historiallisessa osassa käyminen kestää n. 2-3 tuntia.

Toinen osa, Ruta Forestal, on metsäreitti, joka kiertää puutarhan yläkautta. Se on erinomainen patikointireitti kauniine näköaloineen, joten muista varata mukaan vesipullo ja tukevat kengät!

Puistossa voi käydä minä vuodenaikana tahansa, sillä se tarjoaa aina jotakin nähtävää ja koettavaa. Alueelle pääsee niin bussilla kuin omalla autollakin. Puiston paikkeilla on myös ulkoilmabaari.

Kuva: Flickr / Fèlix González

Parc Samá

Katalonian Cambrilsissa sijaitseva puisto yhdistelee sekä luontoa, historiaa että eläimiä. Se on Costa Doradan yksi kauneimmista luonnontieteellisistä puutarhoista. Puutarhassa voi tavata mm. riikinkukkoja, papukaijoja ja peuroja. Puistossa sijaitsevat niin sanotut “runojen metsä” ja “melankolinen palatsi”, ja alue on yksityisessä omistuksessa.

“Melankolisessa palatsissa” asuu sen tämänhetkinen haltija markiisitar, joka on puutarhan perustajan jälkeläinen. Paikan on rakennuttanut Salvador Sama Torrens, markiisi de Marianao, vuonna 1881. Markiisi asui pitkään Kuubassa, ja kotimaahan palattuaan hän päätti rakennuttaa puutarhan. Sen vuoksi puisto on saanut paljon vaikutteita ja symboliikkaa kuubalaisesta kulttuurista.

Markiisi luovutti puutarhan rakennustehtävän Jose Fonsere Mestrelle, sen ajan kuuluisalle arkkitehdille. Arkkitehdin apuna toimi nuori Antoni Gaudí, joka tuli myöhemmin tunnetuksi Barcelonan surrealististen talojen luojana.

Paikka on erityisesti lapsille mieluisa, mikäli luolissa ja metsissä juoksentelu sekä eläinten syöttäminen miellyttää. Puistossa on myös vesiputous ja leikkipaikka. Parc Samá sopii aikuisillekin, sillä sen maisemat ovat upeita. Puutarhaa koristaa komea päärakennus ja sen sisäänkäynnillä olevat patsaat. Vierailu kestää yleensä kahdesta kolmeen tuntia, riippuen kuinka kauan jää ihailemaan puiston upeita maisemia ja tarjontaa. Puiston vieressä on myös pieni kahvila.

Kuva: Flickr / Daniel Perries

Jardin de Cactus

Lanzarotella Kanariansaarilla sijaitseva Jardin de Cactus, eli kaktuspuisto, on nimensä mukaan upea kokoelma erilaisia kaktuksia. Kaktusta ei yleensä mielletä kauniina kasvina, mutta puiston mielikuvituksellisesti asetetut 10 000 kaktusta (1400 eri lajia) saattavat  todennäköisesti muuttaa tämän näkökannan. Osa kaktuksista on jopa 20 metrin korkuisia.

Kaktuspuiston perusti espanjalainen taiteilija-arkkitehti-kuvanveistäjä Cesar Manrique. Puisto jäi myös hänen viimeiseksi työkseen. Taiteilija perusti mielikuvituksellisen kaktuspuiston suureen maakuoppaan, josta kaivettiin tuliperäistä ainesta maanviljelijöiden käyttöön jo 1800-luvulla. Puiston yhteydessä on tuulimylly, jonka sisällä on ravintola. Ravintolaa koristavat Manriquen omat teokset.

Tässäkin puistossa vierailu kestää n. 2-3 tuntia. Vaikka puisto sijaitseekin melko syrjäisessä paikassa, sinne pääsee onneksi bussilla.

Kuva: Flickr / Fèlix González

Jardines de Santa Clotilde

Tämä merenrannalla sijaitseva ylväs puisto tuo esiin Välimeren seudun tunnelmaa parhaimmillaan. Kasvipuisto löytyy Lloret de Marista, Kataloniasta. Ainutlaatuisesta puistosta on henkeäsalpaavat näköalat merelle, sillä se sijaitsee aivan jyrkänteen päällä.

Puutarha on istutettu 1900-luvun katalonialaisen Noucentisme-tyylin mukaisesti. Tyyli syntyi vastareaktiona modernismille, joka vaikutti sekä taiteen että ideologian keskuudessa. Puutarhojen lisäksi alueella on mm. komeita patsaita somistamassa maisemaa. Monista espanjalaisista puistoista eroten, Jardines de Santa Clotilden maa on täynnä ruohoa, jonka päällä saa kulkea. Paikka on pieni, mutta tunnelmaltaan erittäin rentouttava. Kaiken lisäksi puiston vieressä on ranta.

Puistossa vierailu kestää yleensä noin yhdestä kahteen tuntia. Alueella järjestetään myös maksullisia patikointikierroksia.

Lue myös upeasta Torremolinoksen kasvitieteellisestä puutarhasta.

Lähteet: Jardin Bótanico Histórico La Concepción, Rantapallo, Parc Sama, TripAdvisor, CACT Lanzarote, MOLL

Jaa:

Kuinka paljon eläminen Espanjassa maksaa?

Koronatartuntojen määrä noussut Aurinkorannikolla