Espanjan parhaat oliiviöljyn tuotantoalueet

Julkaistu: 14.10.2021
Alue-esittelytEläminen ja lomailuUusimmat
add one

Oliiviöljy on suuri osa Espanjan ruokakulttuuria. Sitä käytetään paistamisen lisäksi myös ihan leivän päällä, salaatinkastikkeena ja monessa muussa ruoassa. Maistuvuuden lisäksi öljyllä on myös hyviä terveysvaikutuksia, ja se luetellaankin yleensä yhdeksi syistä, miksi espanjalaiset elävät niin pitkään!

Oliiviöljyjä tuotetaan eri alueilla ympäri Espanjaa, ja espanjalaiset oliiviöljyt ovatkin yhtiä halutuimmista koko maailmassa. Mitkä sitten ovat alueet, joilla Espanjan parhaita oliiviöljyjä tuotetaan?

Kuva: Audalix / Wikimedia Commons

Sierra de Cazorla

Andalusiassa Jaénin maakunnassa sijaitseva Sierra de Cazorla on kuuluisa oliivitarhoistaan ja se on Espanjan öljyntuotannon keskus. Sen alueella on noin 37 000 hehtaaria oliivipuita ja öljyntuotanto noin 38 000 000 kg. Tämän alueen oliiviöljyjen sanotaan olevan erittäin vakaita, hieman katkeria, hyvin hedelmäisiä, ja sisältävät runsaasti A-, D-, E- ja K -vitamiineja.

Oliiviöljymatkailu on Sierra de Cazorlassa elämäntapa. Vierraillessa alueella kannattaa käydä oleotur-kierroksella, jossa saa täyden espanjalaisen oliiviöljykokemuksen. Kierroksella pääsee näkemään, miten oliivipuuta viljellään, öljyn uuttamista sekä jopa maistamaan oliiviöljyä. Yksi suosituimmista oliiviöljyistä tällä alueella Sierra de Cazorlan lisäksi on Puerta de las Villas.

Kuva: Turismo Cáceres

Gata-Hurdes

Cáceresin maakunnan pohjoispuolella, joka koostuu pääasiassa Sierra de Gatan ja Hurdesin alueista, sijaitsee oliiviöljyn tuotantoalue Gata-Hurdes. Öljyn tuotanto tällä alueella on paljon minimaalisempaa kuin muilla Espanjan alueilla, mutta Gata-Hurdes öljy on hyvin suosittua ja arvostettua. Tämän alueen öljyt ovat kuuluisia ympäri maailmaa ja niitä viedään usein Japaniin, Kiinaan ja Yhdysvaltoihin.

Gata-Hurdes tuottaa tiheää öljyä, jonka öljyhapon osuus on yleensä yli 75 %. Oliivilajike on nimeltään manzanilla cacereña, joka antaa öljylle voimakkaiden hedelmien maun, mukaan lukien omena, manteli ja banaani. Tuotantoalue tarjoaa suuren kontrastin kylmille talville ja lämpimille kesille, mikä antaa öljylle upean luonteen. Suosituin öljy tällä alueella on Vieiru.

Kuva: olidoplesgarrigues.com

Les Garrigues

La Comarca de Les Garrigues sijaitsee Lleidan maakunnassa Segriàn ja Urgellin alueiden eteläpuolella. Arbequina-lajikkeen sekä hyvien ilmasto-olosuhteiden ansiosta alueella valmistetaan korkealaatuista öljyä, joka on täynnä persoonallisuutta ja perinteitä.

Kaikki prosessit (istutus, tuotanto, valmistus ja pakkaus) tapahtuvat alueella. Vierraillessa alueella, löydät tiheän, maukkaan Les Garrigues -öljyn, jonka aromit muistuttavat tomaattia ja vihreää mantelia.

Kuva: aceitedelarioja.com

La Rioja

La Rioja tunnetaan maailmanlaajuisesti paremmin viinitarhoistaan ja viineistään, mutta sillä on myös huomioon otettava oliiviöljyn tuotantoalue. Oliivipuiden viljelyä on säilytetty vuosisatojen ajan perinteisillä menetelmillä, ja nykyään siihen on lisätty myös moderneja korjuutekniikoita. Kaikki tämä johtaa noin 650 000 litran vuotuiseen tuotantoon.

Oliivilajikkeet alueella koostuvat hojiblancasta, arbequinasta ja picualista, ja siirtogeenisten lajikkeiden käyttö ei ole sallittua. Kaiken kaikkiaan alueen 70 tuotemerkkiä tarjoavat erilaisia öljyjä, joissa katkera maku ja korkea öljyhappopitoisuus ovat hallitsevia. Suosituimpia öljyjä tällä alueella ovat esimerkiksi Karey Agrícola ja Trujal de Galilea.

Kuva: Cádiz Turismo

Sierra de Cádiz

Cádizin maakunnan koillisosassa Sierra de Cádizissa sijaitsee kauniita kyliä, kuten Zahara de la Sierra, Setenil de las Bodegas ja Olvera, ja maisemakuvaan sisältyy lempeitä kukkuloita ja tuhansia oliivipuita. Näistä Etelä-Espanjan oliivipuista tuotetaan yksi Espanjan maukkaimmista ekstra-neitsytoliiviöljyistä Olivar Sierra de Cádiz, jonka aromit muistuttavat luonnonvaraisia hedelmiä.

20 000 hehtaarin oliivipuut sijaitsevat vaikeassa maastossa, jossa koneiden ja torjunta-aineiden käyttö on monimutkaisempaa, joten tältä alueelta saatu öljy on enimmäkseen orgaanista ja tasapainoista. Yhtiä suosituimmista öljyistä tällä alueella ovat myös Los Remedios ja El Argo.

Lue myös oliiviöljyjen laadusta artikkelista: Oliiviöljyssä laatu maistuu

Lähde: Idealista, pääkuva: Pixabay

Jaa:

Lähes kaikki koronarajoitukset purettu Aurinkorannikolla

Espanjan halvimmat asuinalueet neliöhintojen mukaan

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.