Eläminen ja lomailuUusimmat

Joulunaika Espanjassa – ¡Felices Fiestas!

Julkaistu: 11.12.2017

Espanja sonnustautuu jouluasuun jo marraskuun lopussa. Kadut koristellaan näyttävin jouluvaloin ja kastanjoiden paahtajat ilmestyvät katujen varsille. Juhliminen jakaantuu Espanjassa joulun ja loppiaisen väliin. Onnekkaimmat lapset saavat lahjat kahteen otteeseen.

Joulunajan juhlapäivät ja pyhäpäivät Espanjassa

25.12. Día de Navidad – Joulupäivä
1.1. Año Nuevo  – Uuden Vuoden päivä
6.1. Día de los Reyes Magos – Itämaan tietäjien päivä, Loppiainen

Espanjalainen joulu on perheen juhla

Jouluaatto on vielä normaali työpäivä monella alalla ja joulun juhlistaminen alkaa vasta aattoiltana. Perinteinen joulu Espanjassa koostuu myöhään jouluaattona perheen kesken nautitusta juhlavasta ateriasta ja osallistumisesta katolisen kirkon yölliseen joulumessuun Misa de Gallo, jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä.

Yhä useammassa espanjalaisessa perheessä joulumessu on kuitenkin jäänyt ja juhlinta keskittynyt enemmänkin jouluateriaan.

Jouluruokailu

Jouluaattona aterialla nautitaan pääruokana maakunnasta riippuen kalkkunaa, lammasta tai porsaanpaistia. Suurena ylellisyytenä joulupöytään kerätään myös laaja valikoima mereneläviä, äyriäisiä ja kaloja. Jälkiruokana maistuvat makeat herkut kuten turrón, marsipaani, pähkinät sekä perinteiset polvorón tai mantecado leivonnaiset. Illalisen jälkeen lähdetään kaduille ja baareihin juhlimaan joulua yhdessä.

Joulupäivänäkin ateria nautitaan joukolla perheen kesken. Vaikka joulupukki ja lahjat eivät espanjalaisperheissä kuulu perinteisiin, on tapa antaa joitakin lahjoja ainakin perheen pienimmille yleistynyt viime vuosina. Ne ilmestyvät yön aikana ja ovat joulupäivänaamuna odottamassa lapsia. Perinteisesti joulun ajan lahjat Espanjassa saadaan Itämaan tietäjien mukana tammikuun 6. päivä.

Día de los Santos Inocentes 28.12.

Joulunaikaan kuuluva Viattomien lasten päivä 28.12. on Espanjassa varattu hauskoihin piloihin. Nykypäivänä voi Espanjassa varautua myös suomalaisen aprillipäivän mukaisiin uutisiin. Lehdet ja televisiokanavat julkaisevat uutisia ja tiedotteita joiden todenperäisyys kannattaa punnita tarkoin. Omalle kohdalle sattuneet vitsit, pienet valheet ja narraukset kannattaa kuitata huumorilla.

Viinirypäleet tuovat Uudelle Vuodelle onnea

Vuoden vaihtumisen juhlallisuuksiin Espanjassa kuuluvat ilotulitusten ja juhlallisuuksien lisäksi kuohuviini cava sekä viirypäleet. Kun kello lähestyy kahtatoista ja ihmiset kokoontuvat aukioille ottamaan vastaan Uutta Vuotta, on miltei jokaisella mukanaan 12 viinirypälettä. Tradition mukaan jokaisella kellonlyömällä syödään yksi viinirypäle ja se joka saa kaikki rypäleet syötyä varmistaa itselleen onnekkaan tulevan vuoden. Espanjalaiset juhlivat Uuden Vuoden alkua usein aamutunneille saakka.

Itämaantietäjät tuovat lahjat Loppiaisena

Espanjassa joulun vietto kestää aina Loppiaiseen (Los Reyes) saakka, jolloin juhlinta huipentuu Itämaantietäjien saapumiseen.

Espanjassa Itämaantietäjät kameleineen ovat joulupukin ja porojen vastine eli joululahjat saadaan vasta loppiaisena. Perinteen mukaan itämaantietäjät matkustavat taianomaisesti yöllä jakaen joululahjat. Monissa perheissä on tapana, että lapset valmistavat tietäjille ja heidän kameleilleen ruokaa ja juomaa virkistäytymistä varten. Ruoka ja juoma jätetään aattoiltana ulko-oven taakse ja aamulla syötävät ja juotavat ovat kadonneet, mutta lahjat ovat ihmeellisesti ilmestyneet olohuoneisiin.

Nykypäivän Espanjassa Itämaantietäjien perinne elää sulassa sovussa joulupukin kanssa ja monissa espanjalaisissa perheissä saattaa vierailla sekä joulupukki että itämaantietäjät.

Loppiaiskulkue

Itämaantietäjät eli Kaspar, Melchior ja Baltahasar tunnetaan myös kolmena kuninkaana ja heitä kutsutaan myös kolmeksi viisaaksi mieheksi. Nämä kolme kuningasta ovat Uudessa Testamentissa Matteuksen evankeliumissa mainittuja oppineita ja Raamatun mukaan he tulivat idästä Beetlehemin kaupungiin osoittamaan kunnioitusta ja tuomaan lahjoja vastasyntyneelle Jeesukselle.

Loppiaisaattoiltana 5.1. kiertää kaduilla kulkue, jossa on kuninkaiden lisäksi tanssijoita ja muita hahmoja. Kuninkaat heittelevät karamellejä kulkuetta seuraaville runsaslukuisille lapsiperheille.

Belen – jouluseimi

Espanjalaisissa kodeissa jouluseimen rakennus on vanha jouluperinne. Niitä voi käydä ihailemassa aina Loppiaiseen saakka myös mm. kaupungintaloilla, näyteikkunoissa ja kirkoissa. Pienoismallit kylästä, Mariasta, Joosefista ja Jeesus-lapsen syntymästä on usein rakennettu pieniä yksityiskohtia korostaen. Lisäksi valot tai vesiputoukset tekevät Belenistä entistä elävämmän.

Katalonialassa on perinne, jossa jouluasetelmassa on mukana myös caganer-hahmo. ”Kakkaajat” ovat yleensä julkisuuden henkilöitä kuten poliitikkoja ja urheilijoita. Henkilön pääsy kakkaavaksi hahmoksi on kunnia-asia. Caganer hahmo tuo perinteisesti onnea sadolle.

Jaa:

Espanjan joululottoon huipentuu koko lottovuosi

Málagasta lentoja yli 100 kohteeseen