Kielen opiskelua Espanjassa

Julkaistu: 22.02.2017
AsuminenEläminen ja lomailu

Espanjakielen opiskelu on tehokasta paikanpäällä kun oppimaansa pääsee heti käyttämään käytännöntilanteissa. Opiskella voi monella tapaa ja itselle sopivaa vauhtia.

Viralliset kielikoulut

Viralliset kielikoulut löytyvät kaikista Espanjan suurimmista kaupungeista.  Escuela Oficial de Idiomas de Malaga opettaa muiden kielien lisäksi myös espanjaa ulkomaalaisille (Español para extranjeros). Syksyn kursseille haetaan yleensä jo huhtikuussa ja kurssin läpäiseminen vaatii, että kurssille osallistuu aktiivisesti ja läpäisee kokeen.Yhden lukukauden kurssimaksu uusille oppilaille Malagassa oli 73,28 euroa. Opettajat ovat yliopistotasoisia kieltenopettajia.

Päätin tarttua nyt haasteeseen ja vihdoinkin opetella espanjan kieltä tosissaan, kertoo Kaisa Saarentola (kuva). Opinnot Malagan virallisessa kielikoulussa ovat tiiviit, mutta haasteista pitävälle Kaisalle juuri sopivat. -Olen kulkenut syksystä asti kielikoulussa Malagassa päivittäin, illat olen tehnyt tehtäviä ja viikonloppuisin vielä lukenut kokeisiin.

Päätös kielenopiskeluun satsaamiseen kypsyi vähitellen. Espanjan vuosia oli kertynyt jo useita ja harmitus puolikielisyydestä kasvoi tarpeeksi suureksi. -Ajattelin, että jollen nyt yritä tosissani, jää kieli kokonaan oppimatta. Vuosia tulee kokoajan lisää ja oppiminen ei ainakaan tästä nopeudu, Saarentola nauraa.

Opettaja on ollut vaativa, mutta Kaisalle tämä on ollut hyvä ratkaisu, sillä kun pinnistelee, oppii myös paremmin.
-Olen myös testannut, kuinka liikkeen ja oppimisen yhteys vaikuttaa. Olen polkenut kuntopyörää ja ottanut kielikylpyä espanjalaisia ohjelmia seuraten, Kaisa virnistää.

Ymmärrys on kasvanut huimasti, ja myös oma varmuus puhumiseen on kasvanut. Takana on ensimmäinen kurssi, jonka loppukokeen Kaisa läpäisi kirkkaasti.

Kielikurssit

Málaga ja Barcelona ovat suosittuja kielikurssikohteita. Kuukauden tai parin intesiivikurssi vapaa-ajan ohjelmineen yhdistettynä asumiseen espanjalaisessa perheessä nostaa nopeasti kielitaitoa. Valinnan varaa on ja kursseja löytyy kaikenikäisille ja tasoisille, myös aikuisille. Bonuksena saat uusia kansainvälisiä ystäviä ja ikimuistoisia kokemuksia.

Sofia-opisto ja yhdistykset

Fuengirolassa sijaitseva opisto tarjoaa syys-ja kevätkaudella lukuisia vaihtoehtoja espanjan kielen opiskeluun. Jos viihtyy Aurinkorannikolla vain lyhyempiä aikoja ja pitkäjänteinen opiskelu ei ole mahdollista, on tarjolla myös lukuisia non-stop kursseja, joissa voi käydä vaikka kertamaksulla. Uutuutena on esimerkiksi helmikuussa alkanut kielikahvila, joka ei vaadi ennakkoilmoittautumista.

Suomalaiset yhdistykset eri puolilla Espanjaa järjestävät myös kielten opetusta. Esimerkiksi Suomi-Espanja seura (SES) kokoaa yhteen hyvin monipuolisen tarjonnan. Kurssien puutteesta ei kielen opiskelu ainakaan jää kiinni.

Omaan tahtiin tai yksityisessä opetuksessa

Moni kaipaa kielen opiskeluun ainakin aluksi rytmiä ja opettajan ohjausta. Kimmoke opinnoille voi löytyä yksityisistä kielitunneista, joita on myös tarjolla eri kielikoulujen ja opettajien tarjoamana.
Jos omaehtoinen opiskelu sopii, voi hankkia espanjan kielen oppikirjan tai valita netistä oppimismateriaalia ja suunnata kielen syövereihin omassa tahdissa. Esimerkiksi Ylen sivuilla on tarjolla espanjan alkeiskurssi. Kurssi on vuodelta 2004, mutta toimii mainiosti edelleen.
Fuengirolalaiset kieltenopettajat María Aránzazu Rivas Leonardo ja Jorge Ipiña Rasero huomasivat, että opiskelijat kaipaavat interaktiivisia harjoituksia omaehtoiseen opiskeluun ja ovat tehneet useita interaktiivisten espanjanharjoitusten oppikirjoja. Nämä toimivat hyvin apuna omaehtoisessa opiskelussa.

Pienet ilot ja arjessa selviytyminen

Kielikylvyn Espanjassa voi aloittaa helposti. Riittää, että lähtee liikkeelle, avaa silmät ja ennen kaikkea avaa suunsa. Älä vaadi itseltäsi täydellisiä lauseita ja virheetöntä kielioppia, vaan nauti siitä, että saat asiat hoidettua, vaihdettua pari sanaa naapurin kanssa ja kaupassa löydät oikean tuotteen espanjankielistä etikettiä tutkimalla.

Paikallisen televisiokanavan antia ei myöskään kannata jättää hyödyntämättä. Moneen ohjelmaan voi lisätä espanjankielisen tekstin, joka helpottaa ohjelman ymmärtämistä.

Jaa:

Mitä maksaa talon rakentaminen Espanjassa?

Karnevaalikausi vauhdissa Espanjassa