AsuminenEläminen ja lomailu

Asukkaaksi kirjautuminen tuo etuja

Julkaistu: 12.01.2020

Espanjassa jokainen kunta kirjaa omat asukkaansa erilliseen asukasrekisteriin. Asukasrekisteriin kirjautuminen on pitkäaikaisen asukkaan velvollisuus ja todistus rekisteriin kuulumisesta pyydetäänkin lähes jokaisessa virastossa. Sillä saa myös alennuksia kunnan palveluista.

Kotikuntaan kirjautuminen eli empadronamiento on ensiaskel Espanjan oleskelun virallistamisessa. Jos asut vakituisesti Espanjassa tai oleskelet säännöllisesti omassa tai vuokra-asunnossa tulee sinun kirjautua kunnan asukkaaksi. Tämä takaa käyttöösi kunnan tarjoamia palveluita ja kunta saa puolestaan ajankohtaista tietoa asukasmäärästä. Tämä on tärkeä tieto esimerkiksi terveyspalveluiden, koulupaikkojen, parkkipaikkojen tai muun kaupungin infrastruktuurin suunnittelussa ja rahoituksessa.

Empadronamiento ei liity verotukseen

Moni jättää kirjautumatta kunnan asukkaaksi ajatellen, että tieto asuinkunnasta kirjataan kun hakee ulkomaalaisen henkilötunnuksen NIE (Número de Identidad de Extranjero) tai oleskeluluvan residencian. Näin ei kuitenkaan ole, vaan asukkaaksi kirjautuminen on vain kunnan ja asukkaan välinen tieto.
Kirjautumiseen riittää passi ja todistus asumisesta kunnan alueella. Kunta ei kontrolloi henkilön tilannetta esimerkiksi verotuksen suhteen.

Monia etuja kunnan tarjoamista palveluista

Kunnat innostavat asukkaita kirjautumaan reippailla alennuksilla. Merkittävimpänä on kunnalle maksettavan kiinteistöveron (IBI – Impuesto de Bienes Inmuebles) summa on kunnan asukkaaksi rekisteröityneellä jopa 30% edullisempi. Myös hinta kunnallisissa urheilupalveluissa voi olla edullisempi. Autoilija ilostuu alemmista veromaksuista ja jätemaksukin on kunnanasukkaana alhaisempi. Uusimpana vuonna 2022 ovat joissain kunnissa myönnettävät ilmaiset bussikyydit kunnan alueella.

Uusittava kahden vuoden välein

Asukaslistaa päivitetään säännöllisesti ja jollei henkilö uusi kirjautumistaan kahden vuoden välein tipahtaa hän pois asukaslistalta. Uusimisen voi tehdä kuten asukkaaksi kirjautumisen kaupungintalolla. Mukana tulee olla passi ja passikopio sekä todistus kunnan alueella asumisesta. Tähän käy asunnon kauppakirja, omalla nimellä oleva vuokrasopimus tai joissain tapauksissa riittää asunnonomistajan todistus asumisesta. Jos asukkaaksi kirjautuvalla on lapsia tulee samalla kirjata myös lapset ja esittää heidän passinsa, passin kopio sekä libro de familia (virallinen todistus jossa vahvistetaan perhesuhde).

Vuokrasopimuksessa olevan vuokranantajan on myös oltava asunnon omistaja kaupungin rekisterissä. Joskus näin ei ole, esimerkiksi tuoreissa avioero tai perimistapauksissa, jolloin omistajanvaihdosta ei ole ehditty tehdä. Tällöin kaupunki pyytää antamaan lisäselvityksen, että vuokranantaja todella on yksi asunnon omistajista.

Suomalaiset kirjautuvat ahkerasti asuinkuntansa asukkaaksi. Lue Espanja.com artikkelista missä kaupungissa asukkaaksi kirjautuneiden määrä kasvoi eniten.
Tietoja: Euroresidentes 
Malaga Actual
Kuva: Fuengirolan kaupunki

*Artikkeli päivitetty 11.2.2022

Jaa:

Espanjan pyhäpäivät ja ”puentet” 2020

Opi espanjaa: liikennesanastoa