AsuminenEläminen ja lomailu

Onko Costa del Solin uima-altaissa vettä tulevana kesänä?

Julkaistu: 01.03.2024

Costa del Solin isännöintitoimistot kohtaavat sääntöviidakon, kun kyseessä on uima-altaiden avaaminen nykyisessä kuivuustilanteessa. Pääsiäinen lähestyy, ja silloin Costa del Solilla on perinteisesti avattu myös uima-allaskausi. Málagan isännöintitoimistot kertovat, että tällä hetkellä heillä ei ole tietoa, saako altaita täyttää ja avata niitä asukkaiden käyttöön.

Ongelmana on, että Andalusian aluehallinnon kuivuuteen liittyvät asetukset ovat vastakkaisia kuin kaupunginvaltuustojen kannat vedenkäyttöön, kertoo isännöintitoimistojen katto-organisaation (Colegio de Administradores de Fincas), puheenjohtaja Manuel Jiménez Caro.

Tämä aiheuttaa epävarmuutta lakikysymyksissä sekä suuria ristiriitoja taloyhteisöjen välille. Riippuen miten kukin isännöintitoimisto tulkitsee lakia, voi saman kadun varrella olla taloyhteisöjä, joiden uima-allas on avoinna ja taloyhteisöjä, joissa uima-allas on suljettu. Näin kävi viime kesänä esimerkiksi Axarquian alueella.

Jo tällä hetkellä vallitsevan korkean lämpötilan vuoksi, monet taloyhteisöt kysyvät jo nyt uima-altaan avaamista pääsiäiseksi. Heille ei osata vastata onko se mahdollista. Viimeisin aluehallinnon linjaus erittelee ainoastaan, että uima-altaat voidaan täyttää kokonaan, jos ne ovat vastarakennettuja ja rakennustyöt on saatu päätökseen. Lisäksi veden haihtumisen vuoksi tapahtuvaa vesihävikkiä voidaan täydentää. Vesihävikin vuoksi uima-allasta joudutaan täyttämään kahdesta kolmeen kertaan kesän aikana.

Vesitankit

Vesitankkien käyttöä säätelevät kunnat, ja niitä koskevat säännöt ovat kuntakohtaiset. Monet kunnat ovat autorisoineet vesitankkien käytön uima-altaiden täyttämiseen. Veden käyttämiseen liittyy kuitenkin aluehallinnon asettamia terveyssäännöksiä, jotka määrittelevät veden laatuvaatimuksia.

Kaikista äärimmäisissä tapauksissa julkinen hallinto on poistanut tai sinetöinyt vesimittareita, altaiden täytön estämiseksi. Näin on käynyt esimerkiksi Rincón de la Victoriassa ja Benalmádenassa. Silloin uima-allasalue ei voi olla avoinna, sillä sääntöjen mukaan alueella on pakko olla toimivat wc:t sekä suihkut.

Useissa rannikon kunnissa on jo varoitettu, että sinetöintien tai vesimittareiden peukaloinnista ilmoitetaan luonnonsuojelusta vastaavaan Sepronaan (Servicio de Protección de la Naturaleza), ja sakkoja saa 6000 eurosta ylöspäin. Lisäksi ylimääräiset vesitankit ovat kalliita ja ne vaativat asennuksen, joka vie aikaa ja vaatii niille sopivan tilan. Säiliöautoilla toimitettavien vesitankkien hinnat ovat myös nousseet viime kesän 100 eurosta 600 euroon.

Keskustelua käydään myös meriveden käytöstä uima-allasvetenä, mutta sitä varten pitäisi sopeuttaa uima-altaiden klooraus- ja suodattamisjärjestelmät.

Selkeät säännöt

Kaikista edellä mainituista syistä, isännöintitoimistoja edustava järjestö vaatii selkeitä ja toimivia säännöksiä vedenkäytöstä taloyhteisöissä, jotka olisivat yhtenäisiä ja valvonnan alla kaikissa kunnissa.

Jos tämä ei toteudu, tulee samalla asuinalueella olemaan sekä avoinna että suljettuna olevia uima-altaita, mikä puolestaan aiheuttaa suuria ristiriitoja. Nyt tarvittaisiin nopeasti selkeät säännöt, sillä pääsiäinen on jo lähellä, toteaa Manuel Jiménez Caro.

Andalusian aluehallinnolle ei pitäisi olla mahdotonta sopia yhtenäisiä sääntöjä kaikille kunnille. Veden puute vaikuttaa koko alueella, ja siksi ei ole järkevää, että jokaisessa kunnassa on omat säännöksensä vedenkäytön suhteen.

Manuel Jiménez Caro toivookin, että huolimatta rankkojen päätösten seurauksena tulevasta kansalaisten kritiikistä, kuntien pormestarit ottaisivat vastuun tilanteesta. Tällä hetkellä vastuun joutuvat kantamaan isännöintitoimistot.

Lue lisää:
Vesipula Espanjassa – näin voit itse säästää vettä
Kuivuus rajoittaa vedenkäyttöä Espanjassa

Lähde
diariosur.es

Pääkuva Espanja.Com
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Espanja.Com toivottaa sekä kävijät että näytteilleasettajat lämpimästi tervetulleeksi messuille.

Jaa:

Ihastu Marbellan vanhaan kaupunkiin

¡Hola! – ¡Opi espanjaa tarinallisesti Jaskan johdolla! osa 1