Pyöräily vie upeisiin maisemiin Espanjassa

Julkaistu: 10.02.2020
Eläminen ja lomailu

Maantiepyöräilyllä on vahva sija Espanjassa, missä siihen löytyykin maastoa joka makuun. Se on keino kokea Espanjan luonto läheltä tuoksuineen ja upeine maisemineen. Tämän talven Jukka Uran kumi laulaa Espanjassa, jonka pyöräilykulttuuria hän kehuu vuolaasti.

Jukka Ura on katsellut maisemia satulan selästä jo kahdeksan vuotta. Pääasiassa hän treenaa maantiepyöräilyä Suomessa, mutta teitä on tahkottu Espanjan lisäksi myös Itävallassa ja Italiassa.

Espanja saa kehuja. -Täällä kunnioitetaan pyöräilijöitä ja vaikka liikennemäärät ovat isompia, niin koen oloni liikenteessä täällä turvallisemmaksi kuin Suomessa. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Täällä autoilijat kunnioittavat pyöräilijöitä ja eivät ohita, jos eivät näe edestä tulevia autoja. Pyöräilijät myös tuntevat oman arvonsa ja kädet heiluvat heti, jos ei autoilijan tyyli miellytä.

Espanjasta löytyy upeita paikkoja

Mallorca elää pyöräilystä ja siksi siellä suhtaudutaan pyöräilyyn poikkeuksellisen hyvin, toteaa Jukka. Tieverkostoa on mietitty myös pyöräilijän näkökulmasta. Siellä on runsaasti mielenkiintoisia ja rauhallisia kapeita maalaisteitä.

Jukka Ura Mallorcalla Sa Colonian rannassa

-Aurinkorannikolla on hyvä ajella, mutta Marbellaan päin A7 tie on itsemurha hommaa, puuskahtaa Jukka, sinne en lähde. Siellä on vilkas liikenne ja tie on kapea.

Suosikkireittejä on useita, mutta Alozainan, Coínin ja Pizarran seutu on kivaa ja siellä onkin usein tullut kierrettyä, toteaa Jukka. Pitkän lenkin jos haluaa tehdä, niin El Chorro on hieno paikka.

Lepotauko Àloran välillä tiellä A-7277

Olen myös ottanut junan Malagaan ja jatkanut siitä itään aina Almuñecariin asti. Pyörät kulkevat hyvin junassa pyörille merkityssä vaunussa. Rantareitti on ihan tasaista aina Nerjaan asti ja liikenne rauhallisempaa kuin Malagan länsipuolella.

Costa Blancalle yksin tai ryhmässä

Costa Blancankin tieverkosto on käynyt Jukalle tutuksi. Omatoimisesti matkustava Jukka polki Alicanten maisemissa puolitoista viikkoa ja löysi hyvät reitit sovellusten avulla. Hän kertoo, että San Juan kiinnosti tukikohtana, koska se sijaitsee lähellä lentokenttää ja taksi vei hotellille eikä tarvinnut vuokrata autoa. -Sieltä pääsi hyvin pyöräilemään Alicanten vuoristoon.

Jos taas haluat täyden palvelun pyöräilyloman, niin Kimmo Kyttälä urheilu- ja aktiivilomia Espanjassa järjestävästä AthletiQ Finlandista vie sinut reiteille. Kimmo tuntee Costa Blancan kuin omat taskunsa. -Olen itse pyöräillyt matkaa täällä Alicantessa viisi vuotta ja tämä alue tarjoaa pyöräilijöille loistavat puitteet.  Auringonvaloa ja lämpöä on tarjolla ympäri vuoden ja tämä on yksi Espanjan vähäsateisimmista alueista.

Costa Blancalla reittejä joka makuun

Hyväkuntoiset tiet ja monipuoliset reitit sopivat niin harrastelijoilla kuin ammattilaisille. Jos oikein himottaa kokeilla reisilihaksia, niin Sierra Espuña ja Comtatin vuoristoalue tarjoavat huikeita nousuja ja henkeäsalpaavia maisemia kovimmillekin pyöräilijöille.

Luonto on lähellä ja manteli- ja appelsiini puiden kukinta tuoksuineen jäävät taatusti Torreviejan alueella pyöräilevien mieleen. Pinkit suolajärvet ovat sekä hengitysilmalle terveellisiä että kaunis näky, joka saa pysähtymään ja ottamaan kameran esiin.

Torreviejan suolajärvet ihastuttavat!

Reitin valintaan Kimmolta vinkki: Google.Mapsissa ei kannata käyttää pyörätie -valintaa, sillä se vie pienille hiekkateille. Kun valitset autoreitit, mutta välttäen moottoriteitä, niin löytää hyväkuntoiset pienemmät tiet.

Vuokrapyörät alle

Maantiepyörän vuokraaminen onnistuu nyt Costa Blancalla, kertoo Kimmo. -Muutama vuosi sitten pyörien taso oli huono, mutta kun aloimme tuomaan tänne asiakkaita, niin nyt löytyy jo iso määrä hyvätasoisia pyöriä vuokralle. Jos haluat tuoda oman pyörän, niin se onnistuu Suomesta lentokoneella tai muuttoauton mukana ja sendmybag.com lähettää myös pyöriä.

Sähköpyörä säästää reisiä

Itse liputan maantiesähköpyörien puolesta, sanoo Kimmo. Silloin voi rauhallisin mielin lähteä vuoristoonkin, sillä siitä saa lisää potkua, eikä tarvitse pelätä, että hyytyy ylämäissä. Pyörän apuvoimia voi säätää omien tarpeiden mukaan. Kun vien ryhmiä, niin otan itse usein sähköpyörän alle, sillä ryhmänjohtajan pitää pystyä vetämään hyytymättä koko reissu, naurahtaa Kimmo.

Polkupyöriä koskevat autoilijoiden lait

Polkupyöräilijää koskettavat Espanjassa samat tieliikennelait kuin autoilijoitakin – niin kaupunkiliikenteessä kuin maanteilläkin. Samat lait koskevat myös alkoholin vaikutuksen alaisena ajamista. Hiprakassa polkiessaan voi siis saada sakkorangaistuksen.

Autoilijoita koskevien liikennesääntöjen lisäksi tulee muistaa, että polkupyöräilijöiden on ylitettävä suojatie aina kävellen ja kaupunkiliikenteessä neuvotaan ajamaan keskellä kaistaa, lähinnä autonovien avaamisesta johtuvien onnettomuuksien välttämiseksi. Pimeässä pyöräiltäessä polkupyörässä on oltava etuvalo ja takaheijastimet.

Pyöräilijöiden pitäisi jättää autoille tilaa ohittaa, eli ei ajeta neljä vierekkäin. Kohteliasta on myös antaa taakse kertyneen autoletkan välillä ohittaa. Kädet heiluvat siis myös positiivisesti. Letkan viimeinen yleensä antaa takana matelevalle autolle merkin, kun ohittaminen onnistuu.

Autoilijoille Jukka Ura vinkkaa,  että muistakaa antaa ohittaessa riittävästi tilaa. On hirveä tunne, kun joku menee liian läheltä, sillä auton imu vaikuttaa tasapainoon. -Täällä Espanjassa on ihan liikennemerkki, joka muistuttaa pitämään 1.5m väliä.

Pientareet ovat täynnä kiviä, joten sinne ei pyöräilijän ole turvallista väistää. Alamäessä pyöräilijällä on vauhtia parhaimmillaan 70km/h. Tämä kannattaa ohittavan autoilijan muistaa.

Kuvat: Jukka Ura ja AlthletiQ Finland

Jaa:

Asunnonvaltaus huolettaa kiinteistönomistajia Espanjassa

Toimintaterapiaa kaikenikäisille Aurinkorannikolla