Eläminen ja lomailu

Top 15 – Juomatuliaiset Espanjasta

Julkaistu: 26.09.2018

Espanjasta alkoholipitoisia lahja- tai tuliaisjuomia valitessa iskee runsauden pula. Tasokkaiden viinien kirjo on valtava, ja lisäksi markkinoilta löytyy useita ”kansallisjuoman” tittelin saavuttaneita iloliemiä. Espanja.comin toimitus keräsi lukijoille oman Top 15 -listansa tuliaisjuomista.

1. Sininen viini

Sininen viini on espanjalainen innovaatio. ”Miksi ei?”, kysyi joukko espanjalaisia nuoria toisiltaan, ryhtyi kehittelemään sinistä eliksiiriä ja syntyi Gik. Myöhemmin markkinoille on ilmestynyt myös muita brändejä. Viinin valmistuksessa käytetään sekä valkoisia että punaisia rypäleitä ja siihen on lisätty makeutusainetta. Värinsä viini saa rypäleiden kuorista ja indigosta. Ainakin pioneeri Gik on hyvin makeaa ja maistuu usein myös kuluttajille, jotka eivät yleensä viineistä välitäkään.

Gik oli ensimmäinen Espanjassa markkinoille tullut sininen viini.

2. Pacharán

Maultaan omaperäinen pacharán-likööri valmistetaan oratuomen marjoista ja anis- tai paloviinasta. Erityisesti Navarrassa suosittu juoma tunnettiin jo keskiajalla. Likööri on väriltään kauniin oranssinpunaista ja se tarjoillaan yleensä brandylaseista jääkylmänä. Alkoholijuoman sanotaan olevan hyväksi ruoansulatukselle, mikä on erinomainen syy nauttia sitä lasillinen jälkiruoaksi.

3. Cava

Cava on ”Espanjan samppanjaa”. D.O. cava valmistetaan aina samppanjamenetelmällä ja sillä nimellä sitä myös kutsuttiin aina siihen saakka, että nimitys kiellettiin muilta kuin Ranskan Champagnen kuohuviineiltä. Markkinoilla on lukemattomia hyviä kuohuviinejä, joista edullisimpien hinta ei yllä edes kahteen euroon.

4. Sherry

Sherry tulee Andalusiasta. Kyseistä väkevöityä viiniä valmistetaan Jerez de la Fronterassa ja sen ympäristössä, viinialueella nimeltään Marco de Jerez. Sherryssä sallitut rypälelajit ovat palomino, pedro ximénez ja moscatel, ja juoman kypsytys tapahtuu solera-menetelmällä. Sherryjä on useaa tyyppiä; kuivaa finoa ja manzanillaa nautitaan esimerkiksi usein aperitiivina ja makeita sherryjä jälkiruokana.

Tio Pepen pulloa muistuttavia mainoksia seisoo eteläisen Espanjan kukkuloilla kuuluisien härkien tapaan.

5. Taatelilikööri

Joulutuliaisiksi sopii mainiosti taatelilikööri (licor de dátil), jota monessa espanjalaisperheessä valmistetaan itse. Eksoottista juomaa valmistetaan myyntiin etenkin palmumetsien ympäröimässä historiallisessa Elchen kaupungissa.

6. Paloviina

Orujo (tunnetaan myös nimellä aguardiente) on pohjoisespanjalaista paloviinaa, jonka alkoholipitoisuus on yleensä yli 50 %. Juomaa on valmistettu espanjalaisperheissä jo vuosisatojen ajan viininvalmistuksen vaaleiden rypäleiden puristusjätteitä hyödyntäen, etenkin Kantabriassa, Asturiasissa ja Galiciassa. Orujo muistuttaa Italian grappaa.

7. Menorcan gin

Ginin ystävälle sopiva tuliainen on Menorcan valmistettu gin. Sitä on tistattu saarella 1800-luvun alusta saakka. Mahonin luonnonsatamassa pääsee tutustumaan Xoriguerin tislaamoon, jossa giniä tislataan vanhojen perinteiden mukaan avotulella. Ginin resepti on suuri salaisuus, ja kerrotaan jonkun omistajaperheen jäsenistä lisäävän yrtit juomaan suljettujen ovien takana. Xoriguer-pullossa on kantoreikä sormelle vanhojen paikallisten pullojen tapaan.

Menorcalaiset saivat briteiltä ginin ja antoivat heille majoneesin.

8. Brandy

Espanjassa valmistetaan useita erinomaisia brandyja, jotka varmasti maistuvat konjakkien ystäville. Espanjalainen brandy on kiinnostava tuliainen siinäkin mielessä, että niitä ei Suomessa Alkon hyllyillä juuri Torresia ja Osbornea lukuun ottamatta näy.

9. Licor 43

Sitrus- ja hedelmämehuista valmistettu, vaniljalla ja yrteillä maustettu Licor 43 on kenties tunnetuin espanjalaislikööri maailmalla. Nimi tulee siitä, että se sisältää 43 raaka-ainetta. Makeaa juomaa on valmistettu vuodesta 1924 saakka ja sitä nautitaan usein jälkiruoaksi sellaisenaan tai jäiden kera. Likööriä käytetään myös paljon eri juomasekoituksien ainesosana.

10. Vino de Málaga

Málaga-viinit ovat useimmiten rypälelajikkeista pedro ximénez ja moscatel valmitettuja makeita, väkevöityjä viinejä. Maku on tuttu Suomessa ehtoollisella käyneille. Viini sopii nautittavaksi sellaisenaan sekä erityisesti kuivattuja hedelmiä sisältävien jälkiruokien kanssa.

11. Calisay

Espanjalaisia luostariliköörejä edustava Calisay on maukas luonnontuote. Se maustetaan luonnonyrteillä, -juurilla ja -siemenillä. Likööriä käytetään mausteena leivonnassa, siihen voi kastaa appelsiininlohkoja ja tietysti juomaa voi nauttia sellaisenaan.

12. Sangria

Sangria on parhaimmillaan tuoreeltaan valmistettuna, mutta punaviinipohjaista juomasekoitusta myydään myös valmiina pulloissa. Marketin litran pahvipakkaukset eivät ole edustavimpia vaihtoehtoja, mutta hedelmäistä juomaa löytyy myös niin kauniissa pulloissa, että ne sopivat hienosti lahjoiksi. Esimerkkinä häränmuotoiset pullot, joiden takapuolesta törröttää korkki.

Toro Bravo -sangriaa myydään näyttävässä pullossa ja juoman kylkiäisenä tulee kastanjetit.

13. Crema Catalana

Katalonialainen crema catalana on samannimisestä jälkiruoasta inspiraationsa ottanut kermalikööri, jonka valmistukseen käytetään samoja aineksia: kananmunaa, maitoa, kanelia, vaniljaa ja karamelisoitua sokeria, jotka sekoitetaan etanoliin. Juomaa nautitaan kermaliköörien tapaan.

14. Palo

Muinoin malarialääkkeenä käytetty aromaattinen liköörijuoma maustetaan paahdetulla sokerilla. Palo on Baleaarien saarten ja etenkin Mallorcan ”kansallisjuomaa”, ja se maistuu sellaisenaan aperitiivina tai jälkiruoan kyytipoikana.

15. Hunajarommi

Hunajarommia (ron miel) nautitaan erityisesti Kanariansaarilla. Tumma rommi maustetaan usein appelsiininkukkahunajalla ja lopputulos on miellyttävän makeaa. Sekoitus sisältää yleensä hunajaa vähintään 25 prosenttia.

Jaa:

Real Madrid stadionille moderni ulkoasu

Uutiskirje syys 02/18