Vertaa asuntoja

Siesta

Siesta

  • 28/08/2018

Espanjalaiseen elämäntapaan kuuluu tai ainakin on kuulunut olennaisena osana siesta. Tämä iltapäivän lepohetki, pitkä lounas tai pako polttavasta auringosta on kuitenkin osittain poistumassa käytännöstä ainakin suurimmissa kaupungeissa, joissa elämä rullaa eurooppalaisen bisneskellon mukaan.

Siestan aika kaupoille ja yrityksille on klo 14-17 välinen aika, jolloin liikkeet sulkevat ovensa ja työntekijät suuntaavat perhelounaalle. Ulkotyössä oleville pitkä lounasaika on myös lepoaika ja näin vältetään myös työskentely kuumimmalla ajalla.

Kun siesta sulkee liikkeiden ovet, täyttyvät ravintolat ruokailijoista.  Ravintoloiden iltapäivätauko ajoittuukin lounaan jälkeen klo 16-20 väliselle ajalle.

Nämä aikarajat on hyvä pitää mielessä ainakin pienessä kylässä asioidessa ja jos haluaa viettää rauhallisen lounashetken.

Päivän lounaaseen “Menu del Dia” kuuluu alkupala ja pääruoka sekä usein myös jälkiruoka tai kahvi. Ruokailuun käytetään hyvin aikaa.

Taustana helle ja rajoitetut työajat

Siestan perinteet liittyvät peltotyöntekijöiden keskipäivän lepohetkeen ja tarpeeseen paeta paahtavaa aurinkoa. Siesta toi työturvallisuuden lisäksi tehokkuutta, sillä kuumimman ajan levänneet työntekijät jaksoivat työskennellä pidempään viilenevässä illassa.

Vaikka ulkotyöt ovat vähentyneet, on siesta silti pitänyt pintansa. Perinteitäkin enemmän taustalla on ollut Espanjan työaikarajoitukset. Laki rajoitti kauppojen aukioloajan 72 tuntiin viikossa ja mahdollisti aukiolon kahdeksana sunnuntaina vuodessa. Tuntirajoitus sai aikaan sen että kaupat pidettiin suljettuna päivällä ja saatiin pidempi aukioloaika iltaan, jolloin ihmiset liikkuivatkin enemmän.

Tänä päivänä kauppojen aukiolorajoitukset ovat 90 tuntia viikossa ja kaupan saa pitää avoinna vuodessa kymmenenä sunnuntaina.

Pitkät illat

Siesta on mahdollistanut espanjalaiseen elämäntyyliin kuuluvat pitkät lounaat ja myöhäiset illat. Keskipäivällä vietetty kahden tunnin lounas kotona tai kuppilassa ja lepohetki tuovat voimia myöhäiseen iltaan. Päivälliselle suunnataan usein iltakymmeneltä ja ravintolat pysyvät avoinna pitkälle yöhön. Myöhäiset illat eivät olisi mahdollisia ilman päivän lepohetkeä.

Moni espanjalainen pitääkin kiinni siestastaan vaikka työ olisi ilmastoidussa toimistossa eikä laki asettaisi rajoituksia yrityksen aukioloajoille.

Useat kaupat ja toimistot ovat kuitenkin jo siirtyneet siestattomaan aukioloaikaan. Kaikki suuremmat kauppaketjut, kauppakeskukset ja yritykset erityisesti suuremmissa kaupungeissa pitävät siestaa turhana ja valitsevat mieluummin kansainvälisen katkeamattoman aukioloajan.

Siestan perinne elää kuitenkin vielä erityisesti eteläisessä Espanjassa ja pienemmissä kylissä.

Tiedot: Trip Savvy 

Kuva: wikimedia