Costa Blancan vesistö on hurmannut sukeltaja Mervi Suokkaan. Nyt on mahdollista myös muiden innokkaiden päästä sukeltamaan ja käydä sukelluskurssit suomeksi hyvän kouluttajan johdolla. Tiettävästi hän on tällä hetkellä Costa Blancan ainut suomalainen sukeltaja, jolla on koulutusoikeus.

Mervi on nyt puoli vuotta vuorotteluvapaalla ja viettää sen Costa Blancalla Orihuela Costalla. Vuorotteluvapaakohteeksi valikoitui Espanja, koska hän on käynyt täällä jo lapsesta asti oman äitinsä kanssa ja kieltäkin hän on opiskellut jo vuosia. Maasta onkin tullut rakas. Mies on innostunut maasta siinä vanavedessä ja asunto hankittiin täältä pari vuotta sitten. Viime vuonna vietetty vuorotteluvavapaan ensimmäinen puolikas ei vielä vienyt naista, mutta tänä vuonna Mervi on löytänyt Välimeren sopukat.Monella suomalaisella on käsitys että Välimeressä ei ole nähtävää, mutta sen olen huomannut vääräksi, sanoo Mervi. En tajunnut että täällä on tälläiset sukelluspaikat! Turussa sijaiseva sukelluskoulumme kuuluu Padi -järjestöön ja sen kautta löysin todella hienon yhteistyökumppanin. He ovat avanneet Välimeren salaisuudet minulle. Suoraan Torreviejan rannassa vesi on kyllä kirkasta ja puhdasta, mutta parhaat sukelluspaikat ovat verrattavissa salaisuusasteiltaan sienipaikkoihin!
Välimeren nähtävyydet
Vedessä on täällä hyvä näkyväisyys, vähintään parikymmentä metriä. Viime viikolla olin sukeltamassa ja ympärilläni oli valtavia barrakudeja lähempänä sadan kalan parvi, muistelee Mervi. Kun olin selälläni, niin minulla oli barrakudakatto päälläni! Näin myös kymmenittäin valtavia 40 kilon painoisia meroja eli jättiahvenia. Murenoitakin oli lähes joka kiven kolossa. Parhaat kalaesiintymät ovat lähellä kallioriuttoja, seinämiä tai hylyillä. Suomalaiselle täällä onkin aivan mahtavat sukelluspaikat.

Suomessa sukelluskausi on kyllä 12 kk vuodessa, sillä jään allakin sukelletaan. -Olen kuitenkin nauttinut täällä Espanjassa kun vesi on vielä noin +15 asteista.
Koulutus
Yhteistyökumppanimme kanssa koulutamme kaikentasoisia sukeltajia: alkeiskurssista kouluttajaksi asti sekä kaikkia erikoiskursseja kuten yö- ja syväsukellusta, kertoo Mervi.
Peruskurssin vaatimuksena on 200 metrin uimataito vapaavalintaisella tyylillä. Kurssi kestää 4-5 päivää ja se sisältää teoriaa ja perustaitoja vedessä. Talvikaudella parikin henkilöä riittää kurssin aloittamiseen. Vesiharjoittelut tehdään La Mangan lähellä suojaisassa lahdessa. Kurssin päätteeksi saa kansainvälisesti tunnetun PADI-sukelluskortin, joka on voimassa kaikkialla mailmassa. PADI on maailman suurin sukelluskoulutusjärjestö ja sen kurssit ovat tarkkaan standardoidut. Kurssin hinta nelisen sataa on edullinen, sillä siihen sisältyy kaikki opetusmateriaali, logikirja ja puvut ja laitteet kurssin ajaksi sekä sukelluskortti. Itsellä pitää olla mielellään maski ja räpylät.
Myös jatkokoulutusta saa suomeksi tai jos on jäänyt joku kurssi kesken, niin tietyin edellytyksin sen voi suorittaa loppuun. Kertaamaankin voi tulla, kannustaa Mervi, jolla on takana jo 20 vuotta sukeltamista ja opettamistakin 13v.
Veneretki
Venekuljetus parhaille paikoille maksaa alkaen 35€/hlö kerta ja tarvittaessa voi vuokrata kaikki varusteet. Retki kestää parisen tuntia, josta sukellusta on vajaa tunti. Hintaan sisältyy myös pientä purtavaa, opas, kippari, painot ja säiliöt. Lähtö on La Mangasta ja tarvittaessa voi sopia kuljetuksen sinne minun kanssani, kertoo Mervi.

Tämä sukelluskeskus vuokraa myös pulloja ja laitteita kurssin käyneille. Kurssin käytyä voi sukeltaa yhdessä muiden keskuksen sukeltajien kanssa. Jos olet jo sukeltaja, niin Merviäkin kannattaa kysyä sukelluskaveriksi.
Merville Parasta sukelluksessa on rento meininki. Painottomassa tilassa ”leijuminen” saa unohtamaan stressin ja mieli rauhoittuu. Olo on kuin astronautilla ja merenalainen ympäristö on mielenkiintoinen. -Tämä on intohimoni. Olen aivan hullaantunut ja haluaisinkin jäädä tänne kokonaan sukelluskouluttajaksi!
Lisäinfoa Merviltä:
Kuvat: Fun Dive