Etäkoulu Kulkuri on vaihtoehto ulkomailla asuville lapsiperheille. Kulkurin avulla lapsi voi joko ylläpitää ja parantaa suomenkielen taitoja tai suorittaa koko suomalaisen perusopetuksen oppimäärän. Espanjassa talvet asuvat Finnilät ovat tyytyväisiä monipuoliseen opiskeluun ja lapset viihtyvät tallikoulussa. Videolla tunnelmia päivästä hevostalleilla.
Etäkoulu Kulkuria ylläpitää Kansanvalistusseura, joka on yksityinen säätiö. Kustannuksista puolet kattaa valtion myöntämä harkinnanvarainen avustus ja puolet tulee kurssimaksuista, kertoo Tuija Tammelander Kulkurin koulunjohtaja.
Hinta
Yhden lukuvuoden kurssin hinta on 200e. Oppikirjaa tarvitaan joillakin kursseilla ja se ei sisälly hintaan. Kallein vuosi on 7. luokka, jolla on 16 kurssia.
Muuttotrendi
Kulkurin oppilasmäärä on lisääntynyt viime vuosina. Oppilasmäärämme seuraa selvästi talouden suhdanteita, toteaa Tuija. Koska Aurinkorannikon suomalaiseen kouluun eivät kaikki halukkaat mahdu, niin siellä on osa ulkopuolelle jääneistä oppilaista siirtynyt opiskelemaan Kulkurin kautta.
Vanhemmat voivat myös muodostaa ryhmiä, joissa opiskellaan yhdessä. Esimerkiksi Dubaissa ja Pekingissä on muodostettu ryhmiä, joissa kansainvälisessä koulussa opiskelevat lapset opiskelevat Kulkurin avulla suomen kieltä ja kirjallisuutta.
Kussakin maassa on omat lainsäädäntönsä koulun käynnistä ja näistä kannattaa ottaa selvää. Espanjassa on täällä kirjoilla olevien eli vakituisesti asuvien perheiden lasten käytävä koulussa.
Paikallisessa koulussa
Kulkurin pääasiallinen tehtävä on täydentää opintoja, toteaa Tuija. Eniten opiskellaan suomen kieltä ja kirjallisuutta, sillä suurin osa perheistä haluaa ylläpitää ja kehittää lapsen äidinkielentaitoja. Perhe voi myös olla palaamassa jossain vaiheessa Suomeen ja näin varmistetaan, että koulukäynti jatkuu sitten siellä sujuvasti. Joskus opiskellaan myös esimerkiksi ruotsin kieltä, jos ollaan vaikka palaamassa Suomeen ja oppilas on yläasteikäinen.
Suomalainen peruskouluoppimäärä
Kulkurissa on mahdollista suorittaa myös koko perusopetuksen oppimäärä. Lapsen kannalta on kuitenkin aina parempi mennä paikalliseen kouluun, koska siellä saa kavereita ja tutustuu kulttuuriin, painottaa Tuija. Aina se ei kuitenkaan onnistu, sillä esimerkiksi kehitysmaissa tämä ei välttämättä ole vaihtoehto. Tai jos ulkomaille muutetaan vain väliaikaisesti tai muuton tapahtuessa lapsi on jo vanhempi ja sopeutuminen olisi vaikeaa.
Lähiohjaajan merkitys
Lähiohjaajana voi toimia vanhempi, joka huolehtii että lapsi hoitaa tehtävät ja opiskelu etenee. Hän myös auttaa ymmärtämään asiat ja on tukena ja apuna. Lapsi tarvitsee aina aikuisen tukea ja ohjausta myös siinä, että miten opiskellaan.
Opettaja Kulkurista
Opettaja tulee Kulkurin kautta ja hän on yhteydessä sähköpostilla ja verkkoympäristössä oppilaaseen ja vanhempiin. Reaaliaikaiset nettitunnit hoituvat verkkoneuvotteluohjelman välityksellä, jossa on mukana opettaja ja yleensä maksimissaan viisi oppilasta. Oppilaita on kaikilla eri aikavyöhykkeilllä, joten he voivat valita itselle sopivan ajankohdan tunnille.
Kulkuria voi käydä kaikilla luokkatasoilla 1.-9. luokkaan. Esiopetuskin onnistuu, mutta siihen materiaali on vain kirjallisena. Siihen ei saa opetuspalvelua, se on vain vanhemman ja lapsen välinen projekti.
Kokeet
Suurin osa kokeista tehdään kotona ja ne ovat samalla myös oppimistilaisuuksia. Perinteiset kokeet ilman apuvälineitä ovat vähäisempiä. Virallisesti valvotut päättökokeet tehdään esim. paikallisessa koulussa tai Suomi-koulussa, sillä niihin tarvitaan ulkopuolinen valvoja. Kulkurin kautta opiskelleet saavat todistuksen Helsingin Yliopiston Viikin normaalikoulusta tai ns. omasta koulustaan.
Haasteet
Tuija näkee haasteita lapsiperheiden nykytrendissä lähteä maailmalle. Etäopiskelussa on aina omat haasteensa ja vanhempien osuus Kulkuri -koulussa on iso. Heidän tulee huolehtia, että koulu tulee käytyä ja muistaa, että kaikki sisällöt tulee opittua. Suomalainen opetussuunnitelma on tavoitteellinen, mutta asioita voi tietysti oppia monella tapa, kertoo Tuija. Aina tulee kuitenkin muistaa kuitenkin lapsen motivaatio ja resussit.
Kulkurissa oppiminen on niin henkilökohtaista ja pienimuotoista, että siinä voidaan ottaa huomioon lapsen persoonallisuus ja luoda erilaisia tapoja tehdä asioita ja oppia. Oppiaineita voi soveltaa ja yhdistää sekä käyttää hyväksi ympäröivää kulttuuria ja mahdollisuuksia.
Tallikoulua Aurinkorannikolla
Elena ja Henri Finnilän lapset olivat aikaisempina talvina espanjalaisessa koulussa, mutta tänä talvena he vaihtoivat lapset kotiopetukseen sillä asiat eivät paikallisessa kulttuurissa sujuneet niin jouhevasti kuin he olisivat halunneet. Nyt koko perhe on tyytyväisempi.
Elena toimi ensin lähiohjaajana, mutta se vei paljon aikaa työn ja muun perhe-elämän ohella. Onneksi lapsille saatiin oma kotiopettaja, kertoo lasten isä Henri Finnilä (kuv. keskellä).
Heta Pisilä (vas), joka koulutukseltaan ylä-asteen opinto-ohjaaja, halusi kokeilla hetken elämää Espanjassa. Hänestä tuli Alvarin 6v, Briannan 9v ja Beatan 7v (kuvassa vasemmalta oikealle) kotiopettaja. Lapset viihtyvätkin hyvin Hetan monipuolisessa opetuksessa, sillä hän uskoo lempeään ja ymmärtävään opettamiseen. Rentoutumiset ja hetkessä oleminen edesauttavat oppimista, kertoo Heta.
He käyvät mm. paikallisella tallilla tunneilla. -Siellä voi oppia niin monia asioita, kertoo Heta. Voimme harjoitella siellä normaalien kouluaineiden lisäksi kanssakäymistä eläinten kanssa. Se opettaa mm. tunnetaitoja ja vahvistaa itsetuntoa toiminnan kautta. Samalla voimme olla myös ulkona ja auringossa.
Beata keksi myös tehdä tallikissalle hyvin toimineen lelun ja Salama -aasilla harjoitellaan ratsastuksen lisäksi kunnoittavaa lähestymistä ja oman olemuksen tasapainottamista.
Katso videolta Hetan ja perheen tunnelmia Kulkuri -opiskelusta ja tallitunnista.
Espanja.Com Yrityshakemistosta löydät muitakin opiskeluvaihtoehtoja.
Tuija Tammelanderin kuva: Karoliina Knuuti