Oletko koskaan miettinyt, että miten matkustaa ekologisemmin ja miten lomakohde voisi paremmin sinun jälkeesi? Tätä tulivat tänään Espanjaan testaamaan tavalliset turistit, äiti ja poika -tiimi, joille ympäristön hyvinvointi on tärkeää.
Kirjoittava seikkailija Ronja-Ilona Junkkari kertoo Operaatio Nikke Nakesta: Pakenemme pimeää, kylmää syksyä ”Suomen eteläisimpään kolkkaan”, mutta samalla jätämme sinne paremman käyntikortin meiltä suomalaisilta. Haluan esimerkillämme herätellä ihmisiä pitämään huolta ympäristöstään ja ajattelemaan, minne laittavat roskat ja miten siihen vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Kannatan myös ekologisempaa tapaa matkailla.
Roskien keräystä
Aiomme vierailla luonnonsuojelualueilla ja turistikohteissa jättäen paikat siistimmäksi, kuin niihin mennessämme. Tavoittelemme mainetta ”mukavina matkailijoina, jotka siistivät ympäristöä”.
Hän miettii, että tämä on samalla myös eläinsuojelutyötä. Lemmikit ja muut eläimet voivat loukata itsensä luontoon jätettyihin vaarallisiin jätteisiin. Kulkukoirat esimerkiksi koittavat kaapia säilykepurkkien pohjilta ruokaa ja purkit voivat jäädä kiinni kuonoon tai purkin reunat repiä nahan.
Aiomme kerätä roskia joka päivä, paitsi kaatosateella. 5 -vuotias Leevi on myös innostunut asiasta ja olemme keskustelleet, että minkälaiset roskat maatuvat ja mitkä eivät. Emme tee tätä hampaat irvessä, painottaa Ronja-Ilona. Tämä on kokeiluluontoinen matka ja toimimme omien resurssien ja jaksamisen mukaan. Vaikka Leevi on reipas poika ja kokenut matkaa, niin lapsen kanssa yksin matkustaessa on aina omat haasteensa.
Täällä Espanjassa liikumme julkisilla kulkuvälineillä, vaikka olosuhteiden vuoksi matka tänne Suomesta taittuukin tällä kertaa lentokoneella. Voisimmekin paluumatkalla toimia lentokummeina Suomeen adoptoidulle pelastetulle koiralle. Halukkaat voivat ottaa suoraan yhteyttä Ronja-Ilonaan.
Haaste Aurinkorannikolle
Olemme ensin täällä Costa Blancalla viikon ja sitten seikkailemme tästä eteenpäin aina marraskuun alkuun asti. Olisi hienoa tulla käymään taas Aurinkorannikolla, pohtii Ronja-Ilona. Järjestämme täällä Costa Blancalla roskien keräyskampanjan ja olisi mahtavaa saada vastaava aikaiseksi Aurinkorannikollakin. Ronja-Ilona lähettääkin terveiset, että löytyisikö sieltä jotakuta innokasta yhteistyökaveria tai yhdistystä? Olisi kiva käydä Leevin kanssa myös, vaikka suomalaisella koululla juttelemassa muiden eskareiden kanssa.
Tavallisen turistin toiveet
Eniten odotamme ihmisten kanssa yhdessä tekemistä. On tosi hyvä olo, koska tuntuu että muutkin ovat innostuneita asiasta. Tietenkin odotamme myös aurinkoista säätä ja maukasta lähiruokaa. Täällä Espanjassa sen saanti on helpompaa ja edullisempaa. Olisi kiva tutustua uusiin ystäviin, myös paikallisiin. Toiveenamme olisikin saada ainakin pari uutta espanjalaista ystävää. Viime matkallaan Ronja-Ilona huomasi, että espanjan alkeillaan hän tutustui parhaiten paikallisiin mummoihin!
Tulemme kuin tavalliset turistit, mutta koitamme käyttäytyä eri tavalla, summaa Ronja-Ilona. Pienet valinnat vaikuttavat kokonaisuuteen ja ruohojuuritasolla ne päätökset kuitenkin tehdään. Mieluummin kiinnitän huomioni ratkaisuun enkä ongelmaan.
Ñiqueñaque (esp.) tulee englannin sanasta knicknack, joka tarkoittaa tilpehööriä, rihkamaa tms. sälää. Espanjan kielessä sillä voidaan tarkoittaa myös jätettä/roskaa. Löydöksiä kuvataan Instagramiin hashtagilla #litterati ja #ñiqueñaque. Matkailijat osallistuvat myös maailmanlaajuiseen roskankeruu-liikkeeseen litterati-sovelluksen kautta.
Sähköposti: nikke2nakke@gmail.com
Facebook ja Instagram: Operaatio NikkeNakke
Blogi: ilojaihme.blogspot.com