Eläminen ja lomailu

Muuttajien tarinoita:Ummikkona espanjalaiseen kouluun

Julkaistu: 29.06.2016

Lapsiperhe muutti Espanjaan ja lapset menivät paikalliseen kouluun ilman espanjankielentaitoa. Todistettavasti rohkeus ja sisukkuus vievät pitkälle. Kahden vuoden jälkeen sujuu koulu ja elämä on mukavaa. Tänään alkoi kesäloma!

Keräsen perheelle oli selvää heti alusta, että lapset menevät tavalliseen espanjalaiseen kouluun. Tulimme tänne jäädäksemme kertoo äiti Teija Keränen. Siksi oli tärkeää, että lapset oppivat kielen ja kulttuurin.

Muutimme tänne pari vuotta sitten talvella. Valitsimme Alhaurin el Granden kaupungin Aurinkorannikon sisämaasta, koska vanhin poikani asui jo täällä, kertoo Teija. Alkuun tuli heti shokki, sillä meidän espanjalainen ystävämme sanoi, että kaikki koulut ovat täynnä! Lapsella on kuitenkin oikeus koulupaikkaan, joten katsoimme netistä paikalliset koulut ja lähdimme mieheni Janin kanssa kiertämään niitä. Jo listan ensimmäisestä järjestyi heti paikka. Vaikka emme kumpikaan puhu espanjaa, niin jotenkin vain saimme asiat selvitettyä. Riitti kun lapsista oli passi ja asuinpaikkatodistus kaupungintalolta.

Teija suosittelee espanjalaista koulua, varsinkin jos on aikeissa jäädä maahan. Ainakin lasten koulu El Chorro on aivan mahtava, kehuu Teija. Opettajat ovat tehneet kaikkensa, että lapset viihtyvät.

Rane meni ensin eskareihin ja nyt 7-vuotiaana päätti juuri ensimmäisen luokan. Hän viihtyy hyvin koulussa ja lempiaineet ovat musiikki, urheilu ja espanjan tunti. Opin espanjan kun vaan kirjoitin ja kirjoitin, kertoo Rane ylpeänä, ja hän puhuukin parhaiten espanjaa koko perheestä. Kavereita ovat kaikki luokan pojat ja espanjalainen jalkapallointo on tarttunut. Kummallisinta Espanjassa on kun talvella ihmiset käyttävät pipoa. Eihän täällä edes ole kylmä, ihmettelee Rane.

12 -vuotias Rene tykkää myös asua Espanjassa. Parasta on sää. Ei tarvitse kävellä bussipysäkille pakkasessa! Ihmiset ovat myös täällä iloisempia ja tervehtivät kaikkia.

Hän aloitti kaksi vuotta sitten ensin kolmannelta luokalta ja se meni niin hyvin, että siirtyi sitten suoraan 5 luokalle. Espanjassa on yleistä laittaa ulkomaalaiset lapset ensin ikäistään alemmalle tasolle ja seurata miten he pärjäävät. Tänään saatiin todistukset ja koulu on mennyt hyvin. Syyskuun puolessa välissä alkaa sitten ns. ala-asteen viimeinen eli 6 lk.

Renen mielestä parasta Suomessa oli kouluruokailu ja hyvä englannin kielen opetus. Suomessa suoritetun kolmen vuoden englannin opiskelun pohjalta Rene selvisi koulussa hyvin opettajien ja kavereiden kanssa kunnes oppi tarpeeksi espanjaa. Koulussa kyllä oppii sitten espanjan, sillä siellä saa kielen tukiopetusta, kannustaa Rene kaikkia, jotka miettivät paikalliseen kouluun menoa. Huonointa espanjalaisessa koulussa on englannin kielen opetus, eivätkä lapset kieltä kovin hyvin osaakaan, toteaa Rene. Tykkään kuitenkin tästä koulusta enemmän. Täällä on vähemmän läksyjäkin kun meillä oli Suomessa. Pojan kaveriporukka on kansainvälistä. Espanjalaisten lisäksi kavereina on mm. marokkolainen, englantilainen, islantilainen ja argentiinalainen.

Kielitaidon lisäksi nämä lapset ovat selvästi oppineet tärkeitä selviytymistaitoja elämässä. Uudet tilanteet eivät pelota, asioista osataan ottaa selvää ja ongelmanratkaisukykyä löytyy. Asenne elämään on leppoisa ja turhista asioista ei stressata. Näillä taidoilla pärjää aina elämässä.

Perhe on löytänyt paikkansa ja elämänrytmin Espanjassa. Taiteellinen ja kätevä Teija tekee ompelutöitä, päällystää huonekaluja ja maalaa muotokuvia. Jani käy välillä töissä Suomessa. Vaikka englanniksi olenkin pärjännyt, niin espanjankielen opinnot ovat nyt suunitelmissa, kertoo Teija. Käytännönelämässä on kiva, jos voi itse kommunikoida ja hoitaa asiat paikallisten kanssa.

Jaa:

Heinäkuussa muistettavia päiviä

Ilmalämpöpumpun optimaalinen kesäkäyttö