Laura Lappalaisen matka Mallorcalle
Laura Lappalainen koki teini-ikäisenä ahdistavan lentomatkan. Kokemus vaikutti häneen niin voimakkaasti, että perhe siirtyi matkustamaan maata pitkin. Nyt helsinkiläisellä Lauralla on takanaan jo 25 vuotta maata pitkin matkustamista. Viime vuonna hän matkusti Mallorcalle ja takaisin käyttäen junaa, laivaa ja autoa.
Maata pitkin ilmastosyistä
–Nykyisin suurin syy minulle matkustaa maata pitkin on ilmastoystävällisyys. Päätin jo vuosia sitten, että en ilmastosyistä enää edes yritä totutella lentämiseen. Junalla matkustaminen on niin paljon ympäristöystävällisempää. On todella ikävää, että lentoliikennettä tuetaan, mutta junaliikenne Euroopassa kärsii vanhentuneen kaluston ja infrastruktuurin sekä suurien matkustajamäärien aiheuttamista haasteista, sanoo nyt 40-vuotias Laura Lappalainen.

Maata pitkin seikkaillen
–Toinen tärkeä syy on se, että koen maata pitkin matkustamisen seikkailuna. Matkustamme perheen kanssa ainakin kerran vuodessa. Yleensä aloitamme matkan lähtemällä laivalla joko Tukholmaan tai Baltiaan. Vasta siellä ollessamme päätämme, minne suuntaamme seuraavaksi. Katsomme säätiedotukset ja suuntaamme sinne, missä luvassa on eniten aurinkoa. Olen käynyt maata pitkin matkoillani Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi mm. Espanjassa, Puolassa, Itävallassa, Saksassa, Sveitsissä, Italiassa ja Iso-Britanniassa.
–Vältämme matkustamista Keski-Eurooppaan vilkkaimpaan sesonkiaikaan eli heinä-elokuussa. Huippusesonkiajan ulkopuolella majapaikkoja löytyy aina lyhyemmälläkin varoitusajalla.
–Maata pitkin matkustaessa näkee ja kokee enemmän, ja matkan etenemisen ehtii sisäistää maisemien vaihtuessa vähitellen. Pitkillä junamatkoilla syntyy hyviä kohtaamisia ihmisten kanssa. Varsinkin silloin, jos asiat eivät mene toivotusti, syntyy yhteisöllisyyttä, joka antaa oman leimansa matkakokemukseen, kertoo Laura.

Junalla ja laivalla Mallorcalle
Kun Laura Lappalainen opiskeli yhteisöpedagogiaa humanistisessa ammattikorkeakoulussa, hän sai mahdollisuuden lähteä vaihto-oppilaaksi Mallorcalle. Matka Mallorcalle taittui maata pitkin neljässä vuorokaudessa. Vaikka Laura oli suunnitellut laivoilla ja junilla tehtävän matkan tarkkaan tiukan aikataulun vuoksi, tuli matkaan monta mutkaa.

Vastoinkäymisten matka
Alkumatka Ruotsin kautta sujui hyvin, mutta Kööpenhaminassa selvisi, että junassa on sähkövika. Esimerkiksi ilmastointi ei toiminut. Saksan puolella Padborgissa juna tyhjennettiin ja matkustajia kehotettiin siirtymään paikalle järjestettyyn bussiin, johon kuitenkin mahtui vain pieni osa matkustajista.
Lopulta bussipaikkaa vaille jääneet matkustajat kirjaimellisesti ahdettiin jatkamaan matkaa pieneen paikallisjunaan, joka tuli niin täyteen, että kahdeksan henkilöä teki matkaa junan invavessassa. Matkasta muodostui tukala, eivätkä koetukset loppuneet siihen. Laura myöhästyi jatkoyhteydestään muutamalla minuutilla ja joutui etsimään majapaikkaa Hampurista keskellä yötä.
Pikainen junanvaihto Pariisissa
Seuraavana päivänä Laura pääsi jatkamaan matkaa Kölnin kautta kohti Pariisia. Jatkoyhteys Pariisista eteenpäin oli tiukka, mutta koska matkan aikataulu oli jo muuttunut, ei parempaakaan vaihtoehtoa ollut.
Pariisissa Lauran piti siirtyä juna-asemalta toiselle. Sen hän teki lähes juosten katselematta sivuilleen ja sai samalla reittiohjeita Googlen karttaa lukevalta mieheltään kuulokkeidensa kautta. Laura ehti Narbonneen menevään yöjunaan, jossa taas oli vaihto Barcelonan junaan. Barcelonasta matka jatkui myrskyaalloilla keinuvalla lautalla Mallorcalle.

Perillä Mallorcalla
Matkan vaikeuksista huolimatta Laura pääsi perille ajoissa. Ensimmäisenä aamuna hän nautti majapaikan alakerrassa olevassa kahvilassa Fantan ja donitsin ja huokaisi helpotuksesta. Hetkeen liittyi voimakas tietoisuus siitä, että unelmasta oli tulossa totta. Vaikka matka oli tavallista hankalampi, Laura pääsi aloittamaan opintonsa suunnitellusti.

Kun vaihto-oppilaskuukaudet Mallorcalla olivat ohi, perhe tuli hakemaan Lauran, ja Suomeen palattiin yhdessä autolla.

Maata pitkin pienestä pitäen
Lauralla on kokemusta myös lasten kanssa maata pitkin matkustamisesta. Ensimmäisen kerran matkaan lähdettiin esikoisen ollessa kolmen kuukauden ikäinen. Matka tehtiin autolla, koska pienten lasten kanssa matkustaessa tarvitaan enemmän matkatavaraa. Lapset tottuivat matkustamaan maata pitkin, ja ovat täysi-ikäisiksi tultuaan jatkaneet samaa matkustustapaa omilla reissuillaan.
Hyvä tietää
–Maata pitkin matkustaminen tulee usein lentämistä kalliimmaksi, kertoo Laura. Heinä-elokuun välttäminen auttaa säästämään kustannuksissa jossain määrin. Yöpymisten hinta ja määrä vaikuttaa luonnollisesti paljon siihen, mitä matka lopulta maksaa.

Laura ostaa useimmiten Interrail-passin, josta on etua etenkin, jos matka mutkistuu esimerkiksi jatkoyhteydestä myöhästymisen takia. Monet maata pitkin matkaavat käyttävät kuitenkin myös kertalippuja. Hyviä neuvoja ja apua matkojen suunnitteluun saa Facebookin Maata pitkin matkustavat -ryhmästä, vinkkaa Laura, joka suunnittelee parhaillaan seuraavaa, Belgiaan suuntautuvaa matkaansa.
Suvi Parhankangas teki junamatkan Barcelonaan
Kun Suvi Parhankangas täytti 18 vuotta, hän matkusti samanikäisen serkkunsa kanssa ensin lentäen Lontooseen ja sieltä junalla Pariisiin kautta Nizzaan. Junamatkailu Keski-Euroopassa oli Suville niin hieno kokemus, että junasta tuli hänelle mieleisin tapa matkustaa.
Korona-aikana lentäminen oli stressaavaa
Koronapandemian aikana tamperelainen Suvi työskenteli Brysselissä ja joutui lentämään säännöllisesti Suomen ja Belgian väliä. Koronarajoitukset ja vaadittavat dokumentit muuttuivat jatkuvasti molemmissa maissa. Lentäminen muuttui stressaavaksi, ja siihen alkoi liittyä yhä enemmän ikäviä mielikuvia ja muistoja. Suvi alkoi suosia yhä enemmän maata pitkin matkustamista.

Mieluiten junalla
–Monesti vaikuttaa siltä, että ihmiset eivät tule ajatelleeksi maata pitkin matkustamista vaihtoehtona. Itse totuin junalla matkustamiseen ollessani 16-vuotiaana vaihto-oppilaana Ranskassa.
–Koen junalla kulkemisen helppona ja mukavana tapana matkustaa. Haluan rohkaista muitakin kokeilemaan junalla matkustamista myös kaukaisempiin kohteisiin.
–Kun perheeseemme syntyi ensimmäinen lapsi, junasta tuli meille autoa sopivampi kulkuneuvo. Junassa monet arjen rutiinit hoituvat pikkulapsen kanssa siinä missä kotonakin. Autolla sen sijaan jouduttaisiin pysähtelemään useammin, kertoo nyt kolmekymppinen viestinnän asiantuntija Suvi Parhankangas.
Kohti Barcelonaa
Suvi teki maata pitkin matkan Barcelonaan vuonna 2019 ollessaan vielä opiskelija. Lomamatkalle lähtivät myös Suvin puoliso ja vanhemmat sekä sisarukset puolisoineen. Suvi oli kuitenkin porukan ainoa, jonka aikataulu salli sillä hetkellä pidemmän matkan. Suvi lähti kohti Barcelonaa laivalla ja junalla, muu perhe seurasi myöhemmin perässä lentäen.

Puoliso saattoi Suvin matkaan Tampereen rautatieasemalta. Yön yli tehtävä laivamatka Turusta Tukholmaan oli mukava ja rentouttava. Tukholmasta matka jatkui junalla Kööpenhaminaan. Kööpenhaminasta jatkuvan junamatkan alkuosuus korvautui ratatöiden takia bussilla, ja Suvi joutui kyselemään ja etsiskelemään bussin lähtöpaikkaa ennen kuin se lopulta selvisi.

Päivä Pariisissa

Hampurissa Suvi nousi yöjunaan, joka vei hänet Saksan ja Ranskan rajalle. Siellä oli vuorossa vaihto Pariisiin menevään junaan. Suvi vietti suunnitellusti päivän Pariisissa. Hän saapui kaupunkiin aamulla ja jatkoi matkaansa illalla. Päivän aikana hän ehti nauttia kaupungin puistoista ja käydä Orsayn museossa ennen kuin matka taas jatkui. Pariisista matka jatkui yöjunalla kohti Barcelonaa, jonne puoliso ja muu perhe olivat saapuneet juuri ennen Suvia.
Yöjunan hytti Ranskassa.
Junamatkailu Euroopassa on vaivatonta
–Yleensä matkustan mieluiten perheeni kanssa, mutta osaan myös nauttia siitä vapauden tunteesta, jota koen, kun matkustan yksin junalla. EU-kansalaisen on helppoa ja vaivatonta siirtyä Euroopan maasta toiseen junalla, kertoo Suvi.
Barcelonasta hän palasi Suomeen muun perheen kanssa lentäen. Barcelonan matkan jälkeen maata pitkin matkustaminen on jatkunut. Puolison ja lapsen kanssa Suvi matkustaa Suomessa junalla ja on tehnyt heidän kanssaan kaksi pidempää junamatkaa Euroopassa. Ensimmäisellä matkalla kierreltiin pääkaupunkeja, ja toinen matka suuntautui Lontooseen.
Näkymä Barcelonaan.

Pitkillä matkoilla levätään ja ollaan yhdessä
–Parasta junamatkustamisessa on se, että juna vie suoraan kaupunkien keskelle. Asemarakennukset ovat usein hienoja ja junasta astutaan suoraan keskelle kaupungin tunnelmaa.
–Minulle tärkeää maata pitkin matkustamisessa on myös sen tuoma mahdollisuus pysähtymiseen ja lepoon. Perhearki on usein hektistä, mutta pitkillä matkoilla voi rauhoittua lepäämään ja vaikka lukemaan. Matkoilla on mahdollisuus viettää rauhallista aikaa puolison ja lapsen kanssa. Lapsen kanssa matkustaessa aika kuluu arkisten puuhien lisäksi yhdessä ympäristöä havainnoiden, kertoo Suvi.
Lue lisää:
Unelmat todeksi – muutto Espanjaan
Suomalaisia töissä Espanjassa
Jukka Järvensivu – eläkeläislentäjän päivät Torreviejassa ovat touhua täynnä
Kirjailija Juha Vuorisen elämä Espanjassa oli onnellista arkea
Paratiisin tutut kasvot – Riitta Havukainen näytteli pääosaa suomalais-espanjalaisessa rikossarjassa
Espanjalaiset Suomessa – Suomi on mahdollisuuksien maa hyvin koulutetuille espanjalaisnuorille
Pääkuvan grafiikka Espanja.Com
Kuvat Laura Lappalaisen ja Suvi Parhankankaan kotialbumit
Teksti Anne Mari-Lu
toimitus@espanja.com

Olen kahden kodin väliä kulkeva freelancer -kirjoittaja ja sekatyöläinen. Gran Canarian kotini sijaitsee saaren etelärannikolla Arguineguínissa, joka on aito, vanha kalastajakylä. Parvekkeeltani näen meren ja vuoret.
Matkoillani kävelen, etsin kauniita maisemia ja valokuvaan. Erityisen mieleistä minulle on vuoristossa vaeltelu yksin tai yhdessä. Seuraan auringonnousuja ja -laskuja aina kun on mahdollista.
Mieluiten kirjoitan luontoaiheista ja teen henkilöhaastatteluja. Ihmisten kohtaaminen matkoillani on antoisaa ja avartavaa. Espanjan kielen opiskeleminen on osoittautunut todella hyödylliseksi myös tältä kannalta.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.