AsuminenOstaminen ja vuokraaminen

Ostaa vai vuokrata asunto Espanjasta? ¿Comprar o alquilar?

Julkaistu: 20.09.2019

Espanjalaisista 78 prosenttia ostaisi mieluummin oman asuinkiinteistön kuin asustaisi vuokralla. Mutta kumpi on milloinkin kannattavampaa? Espanjan kuluttajansuojajärjestön artikkelissa vertaillaan asunnon ostamisen tai vuokraamisen hyviä ja huonoja puolia.

Espanjan kuluttajansuojajärjestö OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) suosittelee oman asunnon etsijille laskelmien tekemistä ennen osto- tai vuokrapäätöstä, ottaen huomioon niin työ- kuin perheolosuhteet. Vuokraaminen ei välttämättä ole aina rahan hukkaan heittämistä.

Useimmiten esimerkiksi 20 vuodeksi otetun asuntolainan kuukausierä on Espanjassa vuokrasummaa pienempi ja kiinteistöjen hinnat kipuavat lainanlyhennysten aikana korkeammalle, mutta etenkään jälkimmäisestä ei koskaan voi olla varma. Varsinkin kiinteistökuplan aikaan ostettujen asumusten kanssa voi sattua ikäviä yllätyksiä; myöhemmin voi olla vaikea saada sijoittamansa rahat takaisin. Hintakehitykseen vaikuttavista talousvaihteluista, hintakuplista ja inflaatiosta ei koskaan ole 100-prosenttisen varmaa tietoa.

Suurkaupunkien ylihinnoittelu

Tälläkin hetkellä myynti- ja vuokra-asunnot ovat useissa Espanjan suurkaupungeissa ylihinnoiteltuja. Kuluttajansuojajärjestön asiantuntijoiden mukaan tilanne ei voi jatkua loputtomiin monesta eri syystä: Espanjan asukasluku on laskussa, palkkataso on matala ja toiset saavat taistella kovasti toimeen tullakseen, minkä lisäksi joillakin alueilla on kiinteistöistä ylitarjontaa.

Nämä tosiasiat puhuvat sen puolesta, etteivät hinnat voi pysyä pilvissä loputtomiin. Mikäli hinnat ovat kohtuulliset, vuokraaminen voi olla järkevä vaihtoehto.

Tässä hyviä ja huonoja puolia niin vuokraamista kuin oman asunnon ostamistakin suunnitteleville.

MIKÄLI PÄÄTÄT OSTAA KIINTEISTÖN

Hyviä puolia:
– Vakaus: kukaan ei voi heittää sinua pois omasta kodistasi.
– Omannäköinen koti: voit tehdä haluamasi remontit ja sisustaa oman maun mukaan.
– Omaisuusarvo: kyseessä on sijoitus, joka on aina käytössäsi tai jonka voi luovuttaa perheenjäsenille.

Huonoja puolia:
– Verot: ostohetkellä on maksettava varainsiirtovero ITP (joka voi kivuta 10 %:iin ostohinnasta) ja vuosittain on maksettava kiinteistövero IBI.
– Korot: asuntolainaa tarvittaessa täytyy maksaa varojen lainaajan kanssa sovitun mukaisia korkoja.
– Kulut: asunnon ylläpidon vaatimat kulut, yhtiövastikkeet, vakuutukset ynnä muu.
– Epävarmuus: on mahdotonta tietää, kuinka asunnon arvo tulee vuosien saatossa kehittymään.
– Velvollisuus: vaikka omat tulot laskisivat, on asuntolainan maksamista jatkettava.
– Mahdollinen varojen menetys: mikäli kiinteistö on pakko myydä, sijoitettua summaa ei välttämättä saa kokonaisuudessaan takaisin – taloustilanteesta riippuen.

MIKÄLI PÄÄTÄT VUOKRATA KIINTEISTÖN

Hyviä puolia:
– Joustavuus: mikäli olosuhteesi muuttuvat (kuten palkkataso, työpaikan muuttuminen, perheen koon kasvu) ja asunnonvaihto tulee ajankohtaiseksi, muutto riittää.
– Omat varat: rahasi eivät ole kiinni kiinteistössä ja voit ottaa säästösi käyttöön milloin haluat.
– Kustannusten vähäisyys: sinun ei tarvitse huolehti kiinteistön yhtiövastikkeista tai muista ylläpitokustannuksista.

Huonoja puolia:
– Epävarmuus: lakipykälien puitteissa vuokranantajasi voi päättää sopimuksen päättämisestä tai korottaa vuokrasummaa.
– Ei niin omannäköinen koti: kodin remontointiin sijoitetut varat kaunistavat toisen kotia, mikä nostaa kynnystä niiden tekemiseen.

Lähde: Ocu.org, artikkelikuva: PxHere

Jaa:

Málaga 8 tunnissa

Uutiskirje Syys 02/19