Vuokralaki uudistus suunnitteilla

Julkaistu: 17.05.2012
Ostaminen ja vuokraaminen
add one

Espanjan vuokralakiin kaavaillaan perustavanlaatuisia muutoksia. Uudistusten myötä vuokrien vuosikorotuksista sovittaisiin vapaasti vuokranantajan ja vuokralaisen välillä ja sopimuksen irtisanominen onnistuu vuokralaisen puolelta kuukauden varoajalla.

Espanjan kehitysministeri Ana Pastor on hämmästellyt julkisuudessa maan vuokra-asuntotilannetta. Tietojen mukaan 15% kaikista asunnoista on tyhjillään ja vuokramarkkinoiden suuruus Espanjassa on vain 17% (Eurostat). Verrattuna muihin Euroopan maihin vuokra-asumisen osuus on Italian ja Irlannin luokkaa, huomattamattavasti alhaisempi kuin eurooppalaisissa maissa yleensä. Uudistusten tarkoituksena olisikin saattaa vuokra-asuntomarkkinoille lisää asuntoja ja lisätä sekä vuokranantajan, että vuokralaisen turvallisuutta.

Uudistusten myötä sopimusaikoihin sovellettavat muutokset parantaisivat määräaikaisen vuokrasopimuksen tehneen vuokralaisen oikeutta purkaa sopimus. Aiemmin määrääajoista pidettiin kiinni tiukasti, uudistuksen myötä sopimuksen voi katkaista ilmoittamalla asiasta kuukauden etukäteen. Vuokranantajalla on myös mahdollisuus irtisanoa vuokrasopimus jos hän tarvitsee asunnon omaan tai lähiomaisen käyttöön, kunhan ilmoitus tehdään kaksi kuukautta etukäteen.

Vuokrien korotuksissa on seurattu vuosittain tarkistettavaa kuluttajaindexiä, uudistuksen mukaan korotuksista voidaan päättää vuokranantajan ja vuokralaisen välisellä sopimuksella.

Jos henkilö ostaa asunnon joka on valmiiksi vuokrattu ei uusi vuokralaki velvoita pitämään kiinni vuokralaisen sopimuksesta, ellei sopimusta ole rekisteröity.

Vuokralaisen häätöprosessia tullaan myös helpottamaan.

Idealista.com informoi uudistussuunnitelmasta, mutta nosti esille myös asiantuntijoiden mielipiteitä uudistuksen vaikutuksista. Esimerkiksi kiinteistösijoittamisen asiantuntija ja lakimies Jose Barta kommentoi hallituksen kaavailemia uudistuksia epätoivoisiksi ja auttamattomasti vanhanaikaisiksi. Bartan mukaan uudistukset tuovat sijoittajille epävarmuutta.

Tiedot: idealista.com,

Blog: http://josebarta.com/2012/05/16/desesperantes-politicas-de-alquiler/

Jaa:

Historiallisia hintoja

Ei kriisi vaan mahdollisuus

add one