Vertaa asuntoja

Asunnon vuokraaminen osa1/2 lyhytaikainen vuokraus

Asunnon vuokraaminen osa1/2 lyhytaikainen vuokraus

 • 26/06/2016

Asunnon vuokraaminen Espanjassa eroaa suomalaisesta asunnon vuokraamisesta usealla tavalla. Vuokrasopimusten pituus vaihtelee ja tämä artikkeli käsittelee väliaikaisen maassa-asujan lyhyt- ja määräaikaista vuokraamista.

Vuokralla asuen ensituntuma Espanjaan

Vuokra-asuminen on hyvä ratkaisu, jos maassa viettää esimerkiksi vain talvikaudet tai muutamia kuukausia vuodessa. Näin on helppoa myös kokeilla asumista eri paikoissa.

Moni suomalainen ei halua ainakaan heti sitoa itseään omistusasuntoon, yhteen asuinpaikkaan tai omistamiseen liittyviin velvoitteisiin. Vuokralla asuminen on toimiva ja riskitön vaihtoehto kokeilla sopiiko maa ja alue itselle.

Myös huoneiston ostamista harkitsevan on suositeltavaa ensin tutustua asuinalueeseen ja sen ympäristöön vuokra-asunnosta käsin. Jollei ympäröivä alue tunnu miellyttävältä vuokra-asunnossa, ei se varmasti miellytä sen enempää omistusasunnossakaan. 

Kaksi erilaista kategoriaa

Määräaikaiset asunnot ovat yleensä jaettu selkeästi kahteen kategoriaan: lomailevat viikkoturistit sekä joitain kuukausia kestävät määräaikaissopimukset. Viikkosopimusten alkamis- ja päättymispäivä on yleensä selkeästi määrätty. Normaalisti vaihtopäivä on lauantai.

Pidempiaikaisten sopimusten määrittely on yhtä kirjavaa kuin on asuntoja. Toiset omistajat suostuvat vuokraamaan ei-täydellisiä kuukausia, toiset taas vaativat esim koko talven vuokrausta yhdelle vuokralaiselle. Tämä aiheuttaa vaikeuksia välitystoimistoille eli asuntoja saattaa olla tyhjänä, koska omistajat eivät suostu vuokraamaan niitä pätkissä.

Viikkovuokran hinta saattaa kesäkuukausina olla sama kuin talvella kuukauden vuokra. Muutaman kuukauden kuukausivuokran hinta on myös selkeästi kalliimpi kuin pitkäaikaisessa sopimuksessa. Monesti se on puolitoista-kaksinkertainen.

Asuntojen varustelu

Yhteistä näille asunnoille on se, että ne ovat kalustettuja ja varusteluja. Asunnosta löytyy yleensä kalusteet, keittiövälineet, pyyheliinat ja vuodevaatteet. Taso vaihtelee paljon ja yleensä rahalla saa. Mitä enemmän maksat vuokraa sen hienommat ja uudemmat kalusteet, parempilaatuiset keittiövälineet ja ehjemmät pyyheliinat asunnossa on. Edullisiakin asuntoja on tarjolla, mutta niiden varustamiseen on usein käytetty oman asunnon jämäkalusteita ja halvimimpia aterimia jne.

Omistajan kansallisuus näkyy yleensä selkeästi asuntojen varustelutasossa. Espanjalainen omistaja on usein vanhempi pariskunta ja heidän makunsa eroaa skandinaavisesta. Esimerkiksi pussilakana ja täkki saattavat olla heidän mielestään tarpeettomia kulueriä. Villaviltti ja (tekokuituinen) päällyslakana ovat toimineet tähänkin asti. Samaten kahvinkeitin ja imuri voivat puuttua asunnosta.

Välittäjät netissä

Suurin valikoima asuntoja löytyy netistä ja vain vuokraajan kielitaito määrittää tarjonnan määrän.

Moni varaa asunnon netistä jo Suomessa ollessaan näkemättä kohdetta. Viikkovuokrauksessa asunnosta maksetaan varatessa yleensä koko summa ja pidempiaikaisen määräaikaisen sopimuksesta maksetaan varausmaksu sekä yhden kuukauden vuokra tai koko summa jos vuokra-aika on lyhyt. Yleensä peritään myös takuuvuokra, joka kattaa vuokralaisen aiheuttamat vahingot. Jos kodinkoneet menevät normaalikäytöstä rikki, on niiden korjaus tai vaihto omistajan vastuulla.

Välittäjää valitessa onkin varminta käyttää sellaista, jolla on katuosoite. Pelkästään netissä toimivaa yrittäjää voi olla vaikea saada kiinni jos tulee ongelmia. Netistä kannattaa myös hakea tietoa välittäjästä ja lukea muiden kokemuksia. Jos välittäjästä ei löydy mitään mainintaa, on mahdollista että koko yritystä ei ole olemassa ja siten ei sitä asuntoakaan.

Hyvä välittäjä esittelee huoneiston ja lähiympäristön palveluineen ja opastaa vuokralaiselle kuinka asunnossa toimitaan (kaasu, vesi, lämmitys, pesukone, lukot jne.)

Espanja.Com sivustolta löydät suomeksi monen vuokravälittäjän asuntoja. Espanjaksi kolme suurinta sivustoa ovat: idelalista, enalquiler ja milanuncios.

Yksityiseltä vuokraaminen

Jos vuokraat asunnon suoraan espanjalaiselta omistajalta on suositeltavaa, että osaat kieltä hyvin ja tunnet paikallisen kulttuurin. Edulliselta vaikuttava asunto voi tulla kalliiksi, jos et ymmärrä sopimusta ja tapoja. Espanjaa puhuva löytää kuitenkin edullisempia asuntoja. AirBnB on kasvanut suosituksi vaihtoehdoksi ja siellä voi lukea muiden käyttäjien kommentteja.

Huoneistohotellit

Huoneistohotellin etuna on päivystävä vastaanotto, joka hoitaa mahdolliset korjaukset ja neuvoo paikallisasioissa ja siksi monelle huoneistohotelli antaakin turvallisen olon. Etukäteis- ja varausmaksut saattavat olla pienempiä. Asunnot ovat yleensä pelkistettyjä ja yleinen ilmapiiri hotellimainen. Naapurit ovat kansainvälisiä ja kosketus normaaliin espanjalaiseen arkeen voi jäädä ohueksi.

Loppusiivous

Asunto pitää jättää siistinä ja ylimääräiset vuodevaatteet ja pyyhkeet pestynä. Jos asunnossa on ylimääräistä siivottavaa tai korjattavaa, niiden kustannukset peritään takuuvuokrasta.

Välittäjän kautta vuokrattu asunto siivotaan aina välittäjän palkkaamalla siivoojalla, josta maksetaan erillinen siivousmaksu ellei sen ole ilmoitettu kuuluvan hintaan. Näin taataan, että siivous on suoritettu halutun statardin mukaisesti. Siivooja suorittaa usein myös samalla asunnon tarkistuksen.

Monet välittäjät tarjoavat myös asumisen ajaksi siivouspalvelua. Sen kustannus ei yleensä ole kovin kallis ja siksi harkinnan arvoinen. Asunto pysyy siistinä ja itselle jää aikaa tehdä jotain mielekästä.

Muutama käytännönvinkki

 • Kysy mihin suuntaan on parveke ja paistaako siihen oikeasti aurinko, vai onko edessä esim toinen rakennus.
 • Etelä-länsi suuntaan oleva parveke säästää pitkänpennin talviaikaan (loka-maalis) lämmityskuluissa
 • Onko talon edessä tietyö tai rakennustyömaa. Varaushetkellä ei tosin aina ole tietoa tulevista korjauksista.
 • Matka rannalle voi olla linnuntietä lyhyt, mutta paljonko se on tietä pitkin ja onko suuria nousuja
 • Missä on lähin isompi ruokakauppa ja miten sinne pääsee ilman autoa. Rantakauppojen valikoima on usein suppea.
 • Jos haluat itse kokata, tarkista keittiönvarustelu.
 • Kysy onko alakerrassa kahvilaa, baaria, ravintolaa, jonka äänet tai hajut kulkeutuvat sisälle asti.
 • Uima-allasta ei yleensä lämmitetä talvisin, ja joissain tapauksissa se on auki vain kesä-syyskuussa
 • Oma rantapyyhe aina mukaan tai osta se matkamuistoksi rantakadulta. Härällä tai ilman
 • Kun saavut asuntoon, niin tarkista siivouksen taso ja varustelu. Jos siellä on huomautettavaa, niin ota yhteyttä 24 tunnin kuluessa välittäjään tai omistajaan. Näin he voivat korjata tilanteen ja esimerkiksi lähettää siivoojan uudestaan käymään.
 • Muista, että jos et ilmoita puutteista tai epäkohdista asunnossa, ei niitä voida korjata. On epäreilua lähtiessä valittaa asioista.
 • Pidä järkevästi kiinni oikeuksistasi, mutta muista, että olet ulkomailla. Maassa maan tavalla, se tekee juuri matkastasi kiinnostavan!

Lue myös: Asunnon vuokraaminen osa 2/2 pitkäaikainen vuokraus