Vertaa asuntoja

Espanja kiristää ulkonaliikkumiskieltoa PÄIVITETTY TARKENNUS

Espanja kiristää ulkonaliikkumiskieltoa PÄIVITETTY TARKENNUS

  • 28/03/2020

Maanantaista 30.3. lähtien Espanjassa työpaikoilla ja yrityksissä on työskentely ja läsnäolo sallittu ainoastaan, jos kyse on yhteiskunnan perustoimintojen kannalta välttämättömästä työstä. Näin esimerkiksi tähän saakka toiminnassa olleet rakennustyömaat ja suuri osa tehtaista on seisautettava.

Kotona etätyötä voi edelleen tehdä, mutta ulkona liikkuminen on sallittu vain tiukasti rajatusti poikkeustila-asteuksen sääntöjen puitteissa. Eli kaupassa ja apteekissa voi edelleen käydä ja muut välttämättömät asiat hoitaa. Sen sijaan työpaikkamatkustaminen on täysin kielletty ilman virallista erityislupaa 30.3.– 9.4. välisenä aikana.

Tiukentuvista säännöistä ilmoitti lauantai-iltana pääministeri Pedro Sánchez suorassa televisiolähetyksessä. Hänen mukaansa taloudellisen toiminnan koko Espanjasta suurimmalta osaltaan pysäyttävä poikkeusjärjestely kestää pääsiäisviikon loppuun saakka.

Päätöksen taustalla ovat Espanjassa riehuvan koronaviruspandemian edelleen pahenevat tartunta- ja kuolleisuusluvut, jotka pyritään saamaan seuraavan kahden viikon aikana tasoittumaan ja laskemaan.

PÄIVITYS 29.3

Maanantaina Espanjassa voimaan astuvat poikkeustilasäädösten tiukennukset koskevat käytännössä ainoastaan sellaisia yrityksiä ja niiden työntekijöitä, joilla ei ole merkitystä yhteiskunnan kannalta välttämättömien perustoimintojen kanssa.

Siten esimerkiksi asuntorakennustoiminta ja siihen liittyvä teollisuustoiminta on kielletty ajalla 30.3.– 9.4., mutta esimerkiksi yritykset, jotka valmistavat elin- tai sairaalatarvikkeita tai tarjoavat pesulapalveluita, voivat olla edelleen käynnissä normaaliin tapaan. Samoin kuljetusliikkeet ja julkinen liikenne hoitavat edelleen välttämättömät kuljetukset.

Muutokset eivät siten käytännössä koske ihmisiä, jota ovat jo joutuneet olemaan kotona kuluneet kaksi viikkoa. Entiseen tapaan voidaan tilata ruokaa ja muita tarvikkeita kotiinkuljetuksena, asioida elintarvikeliikkeessä, apteekissa, pesulassa, lehtikioskilla, bensa-asemalla, eläinruokakaupassa, tupakkakaupassa, elektroniikkaliikkeessä, optikolla, lääkäriasemilla ja muissa terveydenhuoltopisteissä.

Liity keskusteluun