Vertaa asuntoja

Espanjassa alueittain isot erot tartuntojen määrissä

Espanjassa alueittain isot erot tartuntojen määrissä

  • 30/03/2020

Espanjassa on 30. maaliskuuta mennessä todettu 85.195 koronavirustartuntaa. Lähes puolet niistä (47%) on rekisteröity Madridin seudulla ja Kataloniassa, loput muualla maassa. Andalusiassa sekä Baleaareilla ja Kanarian saarilla tartuntoja on havaittu väestömäärään verrattuna selvästi vähiten.

Espanjassa on yli 47 miljoonaa asukasta ja kun koko populaation tartuntaprosentti on nyt 0,18%, niin voidaan laskea, että noin yhdellä viidestäsadasta on todettu tartunta. Silti terveydenhoitojärjestelmä joutuu jo useissa maakunnissa toimimaan äärirajoilla. Siksi liikkumisrajoitukset ovat välttämättömiä. Muuten virus leviäisi hallitsemattomasti ja tehohoitopaikat eivät riittäisi alkuunkaan.

Sekä Andalusian että saarten väestö on ainakin toistaiseksi säästynyt suhteellisen hyvin pahimmalta koronavirusaallolta. Andalusiassa, väkiluvultaan Espanjan suurimmassa maakunnassa (8,5 milj.), oli 30. maaliskuuta mennessä rekisteröity 5.405 tartuntaa ja 236 menehtynyttä. Kuolleita on siten suhteellisen vähän, kun koko maassa koronaviruksen aiheuttamia kuolemantapauksia on 7.346. Madridin seudulla 100.000 asukasta kohden on kuollut 52 ihmistä, kun Andalusiassa ja Baleaareilla vastaava luku on kolme ja Kanariansaarilla kaksi.

Espanjassa eniten sairastuneita on lukumääräisesti Madridin seudulla ja Kataloniassa, mutta suhteellisesti eniten tartuntoja on La Riojan maakunnassa, jossa niitä on väestömäärään verrattuna tilastoitu kymmenen kertaa enemmän kuin Andalusiassa. 100.000 asukasta kohden laskettuna La Riojassa on menehtynyt koronavirukseen 22 ihmistä.

Koska suuri osa tartunnoista on oireettomia tai vielä itämisvaiheessa, todellisten tartuntojen määrä on asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti moninkertainen, mutta joka tapauksessa valtaosalla espanjalaisista ei ole vielä tartuntaa.

Jotta kaikki tarvitsevat saisivat jatkossakin sairaalahoitoa, tautipiikkiä on tasoitettava pidemmälle ajanjaksolle ja pyrittävä tukahduttamaan viruksen leviäminen. Siksi suurin osa kansasta on karanteenissa ja poikkeustilaa on jatkettu sekä tiukennettu.

*****

Artikkeli lukuja korjattu 31.3. klo 16.11, ensimmäisessä kappaleessa. Joka viideskymmenes korjattu: joka viidessadas

Kuva Wikimedia

Liity keskusteluun