Vertaa asuntoja

Espanjasta kadonnut jo yli 800.000 työpaikkaa

Espanjasta kadonnut jo yli 800.000 työpaikkaa

  • 02/04/2020

Jo valmiiksi Kreikan jälkeen Euroopan korkeimmista työttömyysluvuista kärsivässä Espanjassa työpaikkojen määrä on vähenemässä kovaa vauhtia.

Espanjan sosiaaliministeriön torstaina julkaisemien tietojen mukaan työvakuutusmaksuja maksavien määrä väheni maaliskuun aikana 833.979 henkilöllä. Vielä helmikuun lopussa heitä oli yhteensä 19,2 miljoonaa, kun 31. maaliskuuta määrä oli 18,4 miljoonaa.

Työvoimatoimistoihin rekisteröityjen työttömien määrä lisääntyi maaliskuun aikana 302.365 henkilöllä. Normaalioloissa työttömyys päinvastoin alenee maaliskuun aikana erityisesti pääsiäisviikon matkailusesongin takia.

Kaiken kaikkiaan Espanjan työvoimahallinnon rekistereissä oli maaliskuun lopussa 3.548.312 työtöntä työnhakijaa.

Pienetkin rakennustyömaat seisovat nyt Espanjassa

Sen enempää sosiaaliministeriön kuin työvoimahallinnon luvuissa eivät kuitenkaan ole mukana poikkeustila-asetuksen myötä lomautetut työntekijät, joita on Espanjassa yli kaksi miljoonaa.

Luvut eivät sisällä myöskään toiminimi- tai muita pienyrittäjiä, jotka eivät ole voineet kirjautua työttömiksi työnhakijoiksi ja jättää työeläkemaksujaan maksamatta, vaikka monet heistä eivät voi nyt työskennellä poikkeustilamääräysten takia.

Lisäksi hallitus kielsi 27. maaliskuuta poikkeusasetuksen nojalla yrityksiltä kaikki työntekijöiden irtisanomiset, jotka liittyvät koronavirusepidemiaan. Kielto koskee myös määräaikaisia työsuhteita.

Espanjan työvoimaministeriön julkistamat viralliset työttömyysluvut ovat siten todellisuutta erittäin paljon kauniimpia.

Artikkelikuva: Arto Ryynänen

 

Liity keskusteluun