Hengityssuojat – jos käytät, käytä oikein!

Julkaistu: 16.04.2020
Poikkeustilannetiedotus
add one

Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta, muistuttavat viranomaiset ja ne voivat olla väärinkäytettyinä viruksenlevittäjiä. Ainostaan pesu 90 asteessa desinfioi hengitysuojaimet.

Espanjan kaduilla on alkanut näkymään erilaisia itsetehtyjä hengityssuojainviritelmiä. Osa on ihan ommeltu suojaimeksi, mutta viritettyjä malleja löytyy muodikkaasta bandana -huivista aina pääkallokuvioituun kaulasuojaan.

Pahimmillaan itse tehty suojain voi olla jopa viruksenlevittäjä, jos oikeanlaisesta hygieniasta ei pidetä huolta, huomauttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Työterveyslaitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus. Väärin käytettynä itse tehty maski lisää epäpuhtauksien määrää hengitysteiden edessä. Hengitysuojaimet ovat kertakäyttötavaraa, jos niitä ei voi pestä 90-asteessa.

Vaikka itse tehty maski ei suojaakaan käyttäjäänsä koronavirukselta, se saattaa suojata muita maskin käyttäjän hengitysteistä leviäviltä pisaroilta.

Viralliset suojat

Virallisten hengityksensuojainten myynti sekä maahantuonti on tarkoin säädeltyä. Niitä käyttävät sairaaloidenhenkilökunta ja hengitystieinfektio potilaat silloin kun he liikkuvat tiloissa, joissa on muita.

Nykytiedon mukaan FFP3-suojaimet menettävät suojauskykynsä, jos niitä desinfiointimielessä lämmitetään uunissa, toteaa johtava asiantuntija Martti Humppila Työterveyslaitokselta.

Jos käytät, käytä oikein

Pue puhdas maski puhtain käsin äläkä kosketa maskia käytön aikana Riisu maski koskettaen vain sen kiinnitysnauhoihin ja laita maski suoraan pesukoneeseen tai muovipussiin ja kertakäyttöiset suoraan suljettavaan roskakoriin. Pese kädet ja pese maski joka käytön jälkeen 90 asteessa. Varmista, että materiaali kestää pesun korkeassa lämpötilassa. Käytön aikana maskia ei voi riisua välillä pois tai kaulalle.

Jos teet itse maskin, niin käytä ohutta kangasta ja käytä useampi kangaskerros. Esimerkiksi lakanakangas on hyvä materiaali. Varmista, että jaksat hengittää hyvin maski yllä.

Huomaa, että kostunut maski läpäisee mikrobeja kuivaa helpommin ja tavallinen kangas kostuu hengityksestä hyvin nopeasti.

Pieni maskibusiness

Hengitysuojainten ympärille on myös syntynyt kotiompelimobusiness. Heidän täytyy muistaa, että he eivät voi antaa markkinoinnissa käyttää sanoja, ilmaisuja tai kuvia, jotka antaisivat kuluttajalle käsityksen, että tuote tarjoaa käyttäjälleen suojaa tai toimii suojaimen tavoin. On myyjän vastuulla myös tietää, millaista tuotetta on tarjoamassa ja millaiseksi niiden tehoa väittää.

Muista, että esimerkiksi sydän- ja verenkiertosairauksien, astman tai keuhkoahtaumataudin oireet voivat olla este käyttää hengityssuojainta.

Yhä vain se paras keino suojautua koronavirusta vastaan on kuitenkin pysyä kotona, pitää turvaväli muihin ihmisiin ja pestä kädet vedellä ja saippualla tai puhdistaa ne alkoholipitoisella käsihuuhteella.

Lähde: Kaleva.fi

Kuva Pixabay/ TerriAnneAllen

Jaa:

Elintarvikkeiden hinnat nousseet kriisin aikana

Kuolonuhrien määrä Espanjassa edelleen yli 500 päivässä

add one