Vertaa asuntoja

Kekseliäät poikkeuslainkiertäjät

Kekseliäät poikkeuslainkiertäjät

  • 24/03/2020

Tartuntatapausten ja menehtyneiden määrän kasvu vuorokauden aikana on suurin Espanjassa tähän mennessä tilastoiduista. Silti riittää ihmisiä, jotka eivät välitä toimenpiteistä, joilla koitetaan hillitä viruksen leviämistä. Poliisi on sakottanut useita henkilöitä.

Espanjassa todettiin kuluneen vuorokauden aikana yli 6.500 uutta koronavirustartuntaa, joka nosti tartuntojen määrän 39.673:een. Menehtyneiden määrä kasvoi eiliseen verrattuna 514:llä, joten koronavirustartuntaan kuolleita on nyt koko maassa yhteensä 2.696.

Saako ulkoiluttaa possua tai vuohta?

Espanjassa jotkut eivät dramaattisista kuolinluvuista huolimatta ota koronavirusmääräyksiä vakavasti. Ihmisten liikkumista Espanjan kaduilla kontrolloivat poliisiviranomaiset ovat joutuneet edelleenkin jakamaan tuhansia sakkoja asiattoman ulkona liikkumisen takia ja jopa pidättämään muutamia henkilöitä viranomaisten vastustamisen vuoksi.

El Día kertoo, että kekseliäät ovat vieneet kävelylle mm. vuohia ja leikkinalleja. Poliisi ilmoittaakin, että kanarianlinnut, pikkupossut ja vuohet eivät kelpaa ulkoilun syiksi, vaan sakot rapsahtavat näistä. Vain koiran ulkoilutus on sallittu.

Samaten 1000e sakot per henkilö sai pariskunta, joka käveli rannalla käsi kädessä. Poliisi on saanut kiinni myös kalastajia, uijia ja nuoria jotka juhlivat hotellin katolla.

Lievennys kaupassakäyntiin

Maaliskuun 15. päivänä voimaan tulleen poikkeustila-asetuksen mukaan kansalaisilla on toki lupa käydä yksinään liikkuen töissä ja asuinpaikan asioilla, ulkoiluttaa koiraa, käydä hoitamassa yksinasuvia vanhuksia tai liikuntarajoitteisia sekä viedä roskat lähimpään jätesäiliöön.

Nyt on lievennetty sääntöä asioilla käymisestä siten, että mukaan saa tulla lapsi tai muu huollettava. Lievennys jouduttiin tekemään, koska erityyppiset yksinhuoltajat eivät päässeet kauppaan, koska eivät voineet jättää yksin kotiin lasta tai vammaista henkilöä.

Pidä kuitit tallessa

Poliisiviranomaiset voivat pysäyttää kävelijän, polkupyöräilijän, mopoilijan tai autoilijan ja vaatia todistuskappaleita em. asioimisista, esimerkiksi kauppakuittia. Oli kulkutapa mikä hyvänsä liikua voi vain välttämättömillä asioilla lähiseudulla, ei koskaan huvikseen poikkeusmääräysten ollessa voimassa.

Näillä näkymin rajoitukset ovat voimassa ainakin 11. huhtikuuta saakka ja hallituslähteiden mukaan niihin voi tulla tiukennuksia, jos viruksen leviämistä ei saada hillittyä.

Lue tästä tarkemmat poikkeustilasäännöt.

Lähteet: Espanjan hallituksen erityisasetus 14.3.2020, El Mundo, El País, ABC.
Artikkelikuva:Eldia.es

 

Liity keskusteluun