Koronan vahvisterokotteet annetaan Espanjassa ikäjärjestyksessä

Julkaistu: 21.12.2021
PoikkeustilannetiedotusUusimmat
add one

Kolmansien koronarokotteiden jakaminen etenee Espanjassa. Rokotukset hoitaa julkinen sektori. Myös maassa pidempään oleskelevat turistit voivat saada tehosterokotuksen omalla ikävuorollaan.

Terveysministeriö on näyttänyt vihreää valoa yli 40-vuotiaiden vahvisterokotuksille, jotka aloitetaan heti, kun heitä vanhemmat ovat saaneet omansa. Esimerkiksi Andalusiassa 50-59-vuotiaiden kolmas rokotuskierros alkaa 27. joulukuuta, joten 40-49-vuotiaiden rokottaminen alkanee tammikuun loppupuolella.

Vahvisterokotusjärjestys menee siis ikäryhmittäin vanhemmista nuorempiin. Poikkeuksena ovat sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut kuusi kuukautta, sekä AstraZenecan rokotteen saaneet, joiden rokottaminen on suositeltavaa kolmen kuukauden kuluttua edellisestä piikistä.

Lisäksi rokotusjonossa ovat etusijalla henkilöt, jotka eivät ole vielä saaneet ensimmäisiä rokotteita. Myös alle 12-vuotiaiden ensirokotukset on aloitettu.

Koronarokotukset ovat julkisen terveydenhoitosektorin vastuulla, yksityisillä terveydenhoitoyrityksillä niitä ei ole jaettavana.

Myös ulkomaalaisille piikkejä tarjolla

Espanjassa asuvat ulkomaalaiset residentit saavat kutsun rokotuksiin muiden maan kansalaisten tapaan. Rokotuksista voi tiedustella omasta terveyskeskuksesta siinä tapauksessa, ettei kutsu ole saapunut perille, vaikka ikä- tai sairaushistoria sitä olisi edellyttänyt.

Suomalaiset, jotka eivät ole Espanjassa residenttejä, mutta ovat asuneet maassa pidempään kuin kuukauden ja tarvitsisivat rokotteen, voivat myös tiedustella rokotusmahdollisuutta asuinpaikkakuntansa terveyskeskuksesta. Mahdollinen todistus aikaisemmin Suomessa saaduista rokotteista täytyy olla mukana. Terveyskeskuksen suhtautuminen asiaan vaihtelee alueittain, joten voi olla hyödyllistä kysyä toisesta, jos vastaus ei ensimmäisestä ollut myönteinen.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähde: Junta de Andalucía, Diario de Sevilla, kuva: Unsplash

Jaa:

Rokotettu ei joudu karanteeniin altistuksen vuoksi

Keväällä pääsee Tampereelta Málagaan

add one