Koronatesteissä huimia hintaeroja

Julkaistu: 15.07.2021
PoikkeustilannetiedotusUusimmat
add one

Koronatestien hinnat ovat Suomessa ja Espanjassa melkein kuin eri maailmasta. Suomalaiset yksityiset lääkäriasemat veloittavat espanjalaisiin yrityksiin verrattuna moninkertaisen summan PCR- tai pika- eli antigeenitesteistä ja niitä koskevista todistuksista.

Kymmenessä espanjalaiskaupungissa toimiva lääkäriasema- ja terveyslaboratorioketju Democratest veloittaa todistuksineen antigeenitestistä 25 euroa ja PCR-testistä 60 euroa. Vastaavat hinnat kahdella fuengirolalaisella lääkäriasemalla ovat 40-45 (antigeenitesti) ja 100-110 euroa (PCR).

Kuluttajaliitto teki kesäkuussa Suomessa sijaitsevien yksityisten lääkäriasemien koronatestien hintavertailun. Sen perusteella oireettoman matkailijan testeissä hintaerot ovat suuret paitsi Espanjaan verrrattuna myös Suomen sisällä; PCR-testien kohdalla jopa 177 euroa riippuen lääkäriasemasta.

Suomessa edullisin oireettoman matkailijan PCR-testin hinta todistuksineen oli Kuluttajaliiton hintavertailussa Medipulssin 150 euroa ja kallein 327 euroa keskiarvohinnan ylittäessä 200 euroa. Antigeenitestistä pienin veloitus todistuksineen Suomessa oli 9Livesin 185 euroa.

Oireettomana testaamisesta ei saa Kela-korvausta, mikä kannattaa ottaa huomioon testeihin hakeuduttaessa Suomessa. Lisäksi esimerkiksi HUS:n alueella matkustajalla on mahdollisuus mennä julkisen sektorin maksuttomaan pcr-testiin, josta saa vuorokauden sisällä virallisen englanninkielisen todistuksen www.koronatietoni-sivustolta.

Suomalaisten yksityisten lääkäriasemien hintoja vertaillessa kannattaa ottaa huomioon, etteivät pelkät testimaksut kerro koko totuutta. Lääkäriasemat veloittavat rahaa esimerkiksi lähetteestä ja siihen liittyvästä vastaanottokäynnistä sekä usein myös esimerkiksi palvelumaksun tai laskutuslisän kaltaisista lisämaksuista. Myös näytteenotosta tai tietojen viemisestä Oma Kanta -järjestelmään voidaan periä ylimääräistä. Lisämaksut paisuttavat koronatestin loppuhintaa helposti monilla kymmenillä euroilla, yhdessä vertailun tapauksista jopa lähes 150 eurolla.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: www.kuluttajaliitto.fi, www.democratest.com, kuva: Pixabay

Jaa:

Koko Etelä-Suomi mukaan Espanjan riskiluokitukseen

Koronatodistus voimassa nyt joko 48 tai 72 tuntia

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.