Vertaa asuntoja

Koronavirus viihtyy jääkaapissa, mutta ei saunassa

Koronavirus viihtyy jääkaapissa, mutta ei saunassa

  • 09/04/2020

Huhtikuun alussa arvostettu lääketieteellinen julkaisu The Lancet esitteli The Lancet Microbe -erikoisnumerossaan hongkongilaistutkimuksen, jossa oli mitattu Covid-19-koronaviruksen säilymistä toimintakykyisenä eri olosuhteissa ja pinnoilla.

Osa pandemian aiheuttaneen SARS-Cov-2-viruksen (Covid-19) ominaisuuksista on vielä hämärän peitossa, koska se poikkeaa ominaisuuksiltaan monin tavoin aikaisemmin tunnetuista koronaviruksista. Sen ominaisuuksia ja käyttäytymistä tutkitaankin eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi elinkyky eri olosuhteissa on yksi virustulokkaan erikoisista ominaispiirteistä.

Viruksen pitää kylmästä ja tasaisista pinnoista

Stability of SARS-CoV-2 in different environmental conditions -tutkimuksen yllättävin tulos on, että koronavirus voi säilyttää tartuntakykynsä jopa kahden viikon ajan +4˚C-lämpötilassa eli jääkaappiolosuhteissa. Kaupasta tuodut tuotteet kannattaakin putsata hyvin.

Lisäksi havaittiin, että virus säilyttää tehonsa parhaiten tasaisilla pinnoilla. Kävi myös ilmi, että kirurgitason hengityssuojan ulko- ja sisäosissa virus voi säilyä iskukykyisenä viikon verran.

Tutkimustulosten mukaan koronavirus menetti (koeolosuhteet: +22˚C-lämpötila ja 65˚-ilmankosteus) tartuntatehonsa eri pinnoilla seuraavasti:

  • paperi, paperinenäliina 3 tunnissa.
  • vaatteet, puupinnat, setelit, 2 vrk
  • lasipinnat 4 vrk
  • muovi, teräs 7 vrk.
  • kirurgitason hengityssuoja 7 vrk

Suojat uuniin ja väki saunaan

Samassa tutkimuksessa testattiin myös koronaviruksen kestävyyttä korkeammissa lämpötiloissa. Havaittiin, että se tuhoutuu viidessä minuutissa +70˚C-asteessa. Niinpä esimerkiksi hengityssuojan saa puhdistettua mahdollisista tarttuvista viruksista pistämällä suojan paperipussissa kymmeneksi minuutiksi +80˚C-asteiseen uuniin. Niitä ei kannata jättää vartioimatta, ettei seuraava murhe ole tulipalo!

Tutkimuksessa ei tutkittu saunomista. mutta loogisesti voisi päätellä, että yli 80-asteisessa saunassa pöpö laantuu 5-10 minuutissa. Voisiko maalaisjärjellä mietittynä myös desinfioida saunassa ulkovaatteet ja silloin niitä ei tarvitsisi pestä niin usein.

Saippua, kloriitti ja alkoholi

Tutkimuksessa vertailtiin myös eri desinfiointitapojen tehoa. Saippuapesu on melko hyvä puhdistuskeino erityisesti helppokäyttöisyytensä ansiosta, mutta kloriitti (lejía) tappaa ylivoimaisesti tehokkaimmin ja varmimmin koronaviruksen. Alkoholin täytyy olla vähintään 70-prosenttista ja silläkin viruksen tartuntateho lähtee vasta jopa viiden minuutin kuluttua eli ei siis välittömästi. Puhdistusaineiden eri ph-arvoilla ei havaittu olevan merkitystä desinfioimistehon suhteen.

Lähde: The Lancet Microbe

Kuva: Pixabay/Mohamed Hassan

Liity keskusteluun