Vertaa asuntoja

Koronaviruspandemia ei hellitä Espanjassa

Koronaviruspandemia ei hellitä Espanjassa

  • 20/08/2020

Vielä kesä-heinäkuussa näytti siltä, että koronapandemia olisi saatu hyvin kontrolliin Espanjassa. Viime aikojen tilastot kuitenkin osoittavat, että tilanne on muuttunut monissa osissa maata huonompaan suuntaan. Leviäminen koitetaan pitää kurissa paikallisilla rajoitteilla koko maan sulkemisen sijaan.

Kataloniassa, Aragonissa ja nyt myös Madridissa tilanne on jopa huolestuttava, mutta toistaiseksi maan terveysviranomaisten mukaan ei ole syytä palata yhteiskunnan täyskaranteeniin. Viranomaiset suunnittelevat kuitenkin lisärajoituksia ja esimerkiksi oppilaitosten toimintaan on tulossa uusia määräyksiä lähipäivinä eli ennen kuin koulujen syyslukukausi Espanjassa alkaa.

Espanjassa on tällä hetkellä terveysjärjestö WHO:n mukaan länsimaista eniten koronatartuntoja suhteessa väkilukuun ja määrä on kaiken lisäksi kasvussa. Pandemia ei siten ole riittävän hyvin kontrollissa joissakin osassa maata. Vaikein tilanne on ollut Kataloniassa ja Aragonissa. Myös joillakin Madridin seudun alueilla tartuntatapauksia on viime päivinä ollut hälyttävän paljon. Lisäksi esimerkiksi Andalusiassa yksittäistapausten määrä on ollut kasvussa, mutta ei niin paljon, jotta viranomaisten mukaan olisi syytä lisätä toistaiseksi varotoimenpiteitä radikaalisti.

Tartuntoja on todettu testauksissa viime viikkoina joka puolella Espanjaa erityisesti nuorten keskuudessa kesälomaviikkojen takia lisääntyneiden kanssakäymisten takia. Nyt monilla alueilla on alettu rajoittaa muun muassa yöravintoloiden aukioloaikoja sekä joukkokokoontumisia. Lisäksi tupakointikielto yleisillä paikoilla alle kahden metrin varorajaa sekä ravintoloiden terasseilla on laajennettu ympäri maata.

Useimmissa maakunnissa ravintoloiden aukioloaikoja on jo supistettu ja muita joukkokokoontumisten kontrollitoimenpiteitä lisätty, koska melkoinen osa nuoremmasta väestöstä ei ole viranomaisten mukaan ottanut riittävän tosissaan koronapandemian vaaroja huomioon.

Terveysministeriön tavoitteena on pyrkiä pitämään terveydenhuoltojärjestelmä toimintakykyisenä, mistä syystä tartuntojen ja koronatapausten takia sairaalaan joutuneiden määrä on pidettävä riittävän alhaisena, jotta kaikki koronaviruksen takia sairaalaan joutuvat tarvitsevat voidaan hoitaa muiden terveyspalveluja tarvitsevien ohella. Siksi tiedossa on lisää rajoitustoimenpiteitä, jos tartuntatapausten määrä kasvaa jatkossa edelleen.

Suomen hallitus suosittelee välttämään matkustamista Espanjaan ainakin 24. elokuuta saakka ja Suomeen Espanjasta tullessa suositellaan vahvasti omaehtoista karanteenia.

Teksti: Arto Ryynänen

Liity keskusteluun