Lauantaina loppuu poikkeustila Espanjassa

Julkaistu: 17.06.2020
Poikkeustilannetiedotus
add one

Suomen juhannuspäivä eli lauantai 20.6 on estado de alarma -poikkeustilan viimeinen päivä Espanjassa. Silloin loppuvat muun muassa liikkumisrajoitukset. Jotkut poikkeussäädökset ovat kuitenkin edelleen voimassa toistaiseksi myös lauantain jälkeen.

Ensi sunnuntaista lähtien voi Espanjan sisällä matkustaa vapaasti. Myös maahantulo on sallittu useimmista Schengen-maista, kuten Suomesta. Portugalista päästään Espanjaan ilman pätevää syytä vasta 1.7. Samalla poistuvat 14 vrk karanteenit maahantulijoilta.

Hengityssuojaimet

Hengityssuojaimen käyttö on kaikille yli 6-vuotiaille pakollista sakon uhalla julkisissa kulkuvälineissä sekä yleisissä ulko- ja sisätiloissa aina silloin, kun ei voida varmistaa turvaetäisyyttä muihin. Sakko on suuruudeltaan korkeintaan sata euroa.

Turvaetäisyys on asetuksella määrätty puoleksitoista metriksi (1,5 m). Opetusministeriön mukaan sitä täytyy noudattaa myös oppilaitoksissa, mikä on herättänyt kritiikkiä maakunnissa, jotka käytännössä vastaavat opetuksen järjestämisestä. Keskustelu jatkuu, ja lähikuukausina sitten tiedetään, millaiset turvarajat lopulta syksyllä otetaan kouluissa käyttöön.

Täyttöasteet

Poikkeustilan päättymisen myötä valta päättää esimerkiksi ravintoloiden tai uimarantojen aukioloajoista, täyttöasteesta ja muista käytännöistä takaisin autonomisille maakunnille ja kaupungeille, jotka itsenäisesti turvaetäisyyksien rajoissa säätävät niistä alueellisesti jatkossa. Määräykset voivat siten vaihdella jatkossa jonkun verran alueesta riippuen.

Galiciassa poikkeustila päättyi jo viime sunnuntaina ja maanantaina maakunnassa siirryttiin jo niin kutsuttuun ’uuteen normaaliin’. Galiciassa on rajoitettu asiakasmääriä edelleen ravintoloissa liikehuoneistoissa, teattereissa, uimahalleissa ja -altailla, jne. tapauksesta riippuen 50-75 prosenttiin täyskapasiteetista. Häät ovat sallittuja ulkona 250:lle ja sisätiloissa 150:lle hengelle.

Joukkotapahtumat

Joukkotapahtumat on nyt sallittu tuhannelle osanottajalle ulkoilmassa. Sisätiloissa raja on 300 osallistujaa. Diskoteekit ovat toistaiseksi kiinni lukuunottamatta niiden ulkoterassialueita.

Virastot

Virastot ovat olleet jo yleisesti avoinna 3-vaiheen aikana, mutta monessa paikassa ongelmana ovat nyt hyvinkin pitkät odotusajat.

Esimerkiksi henkilöllisyystodistusten hakupalvelu (mm. N.I.E.-numerot) on nyt pahasti ruuhkautunut ja tilanne tuskin korjaantuu lähiaikoina. Mikäli joku suomalainen tarvitsee N.I.E.-numeron ja on kesällä Suomessa, kannattaa harkita todistuksen hakemista Espanjan suurlähetystöstä Helsingissä.

Lue lisää poikkeustila-ajan ohjeista Espanja.Comin Poikkeustilanne -tiedotuksista..

Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: BOE, Comisaría de Policía Nacional de Málaga

Jaa:

Espanjaan saapuville kolmivaiheinen kontrolli

Espanjassa oma passikuva mukaan

add one