AjankohtaistaPoikkeustilannetiedotusUusimmat

Miten kauppaketjut suhtautuvat maskin käyttöön?

Julkaistu: 27.04.2022

Maskin käyttö sisätiloissa ei ole enää pakollista Espanjassa. Poikkeuksena tästä ovat julkisen liikenteen kulkuneuvot sekä terveysalan toimipisteet. Yritykset voivat kuitenkin vaatia maskin käyttöä tiloissaan. Cadena SER selvitti mieltä asiasta ovat espanjalaiset kauppaketjut? Näin vastaavat Mercadona, Lidl, Alcampo, DIA, Carrefour ja El Corte Inglés.

Espanja poisti maskipakon sisätiloista, sillä rokotuskattavuus on iso ja suurin osa taudin saaneista sairastaa sen oireettomana tai vähäoireisena. Ruokakaupat, supermarketit ja tavaratalot ovat kuitenkin paikkoja, joissa käydään säännöllisesti, saatetaan viettää pitkiäkin aikoja ja niissä myös kohdataan muita ihmisiä. Asiakkailta maskin käyttöä ei enää velvoiteta, vaikka sitä suositellaankin raskaana oleville, yli 60 -vuotiaille ja immuunivajeisille.

Yritykset, joissa vietetään pidempiä aikoja, kuten esimerkiksi ravintolat, elokuvateatterit ja diskot voivat vaatia asiakkailtaan maskin käyttöä sisätiloissa, mutta se pitää selkeästi ilmoittaa ovella ja olla kaikille yhteneväinen käytäntö.

Työntekijöiden osalta päätöksen tekee kyseinen yritys, sillä ovathan työntekijät sisätiloissa pitkän päivän. Tässä espanjan isoimpien kauppaketjujen menettelytavat.

Mercadona

Espanjan suurin ruokakauppaketju Mercadona antaa työntekijöidensä ratkaista itse käyttävätkö he maskia vai eivät. Maskin käyttö on siis vapaaehtoista. Tämä oli ketjun vastaus Twitterissä, jossa kuluttajat kyselivät asiaa.

Alcampo

Ranskalaisen Alcampo-hypermarketketjun työntekijät jatkavat maskin käyttöä työtehtävissään ainakin toistaiseksi. ”Tulevaisuuden käytäntö riippuu siitä, mihin suuntaa pandemia-tilanne kehittyy”, kertoo yrityksen edustaja.

Lidl

Saksalainen Lidl jättää myös ratkaisun maskin käyttämisestä työntekijöidensä käsiin. ”Uusien sääntöjen tultua voimaan, maskin käyttö ei ole työntekijöille enää pakollista”, Lidlistä tiedotetaan. Sama koskee myös asiakkaita. Siitä huolimatta Lidl suosittelee vastuullista maskin käyttöä sekä työntekijöilleen että asiakkailleen.

Carrefour

Ranskalaisen Carrefourin työntekijät jatkavat maskin käyttöä työajalla yrityksen määräyksen mukaisesti, vaikka se ei ole asiakkaille pakollista.

El Corte Inglés

Espanjan suurin tavaratalo El Corte Inglés on päättänyt, että sen työntekijöiden on käytettävä maskia palvellessa asiakkaita tilanteissa, joissa etäisyys ei ole tarpeeksi pitkä. Näitä ovat muun muassa meikkauspalvelut sekä elintarvikkeisiin liittyvät palvelut, kuten valmisruokien osasto, leipomo ja tuoreruokaosasto.

DIA

DIA-ketju ei ollut kyselyn hetkellä vielä tehnyt päätöstä sen suhteen, tulisiko sen työntekijöiden käyttää työtehtävissään maskia vai ei.

Lähteet

Cadena SER -kauppaketjut
Cadena SER -yrityskohtainen maskinkäyttö

Jaa:

Miten matkapuhelinta saa nyt käyttää ajaessa?

Huutamalla ruokaa?