Vertaa asuntoja

Palvelut avautuvat Espanjassa, vaihe 1 muutokset

Palvelut avautuvat Espanjassa, vaihe 1 muutokset

  • 18/05/2020

Suurin osa Espanjasta on nyt rajoitusten purkamisen 1-vaiheessa. Myymälät, terassit, katsastusasemat ja golfkentät avautuvat yleisölle. Hallitus syytää uusia ohjeistuksia ja edellisten muutoksia nopeaan tahtiin, joten tarkkana saa olla, jos haluaa pysyä perillä uusimmista ohjeista. Tässä yleisimpiä käytännönohjeita.

Kahviloiden ja ravintoloiden terassit voivat olla auki 50 prosentin kapasiteetilla. Monet myymälät avaavat ovensa yleisölle ja golfkentät voivat jälleen ottaa vastaan pelaajia. Myös katsastusasemat alkavat avata oviaan.

Perheet ja ystävät voivat kokoontua korkeintaan kymmenen hengen ryhmissä ulkosalla tai kotioloissa kahden metrin etäisyyssäännön puitteissa.

Kaupat

Hallitus lievensi kauppojen avausehtoja viikonloppuna. Ne koskevat sekä 0- että 1-vaiheessa olevia alueita eli myös mm. Madridia ja Barcelonaa. Enää asiakkaiden ei tarvitse tehdä ennakkovarauksia, mutta ainakin suosituimpien liikkeisiin kannattaa varautua jonottamaan, sillä kerralla myymälöissä saa olla vain rajattu määrä asiakkaita.

Nyt saavat avata myös ne kauppakeskusten myymälät, joiden sisäänkäynti on suoraan ulkoa. Liiketilan koon ylärajana on edelleen 400 neliömetriä, mutta myös isommat myymälät voivat avata, kunhan asiakkaille avoinna oleva myyntipinta-ala on rajattu 400 neliömetriin ja asiakkaita on korkeintaan 30 prosenttia per kerros maksimikapasiteetista.

Liikkeiden on järjestettävä yli 65-vuotiaille omat asiointiajat. Aina on noudatettava vähintäänkin kahden metrin fyysistä etäisyyssääntöä asiakkaiden välillä.

Myös alennusmyynnit ovat sallittuja, kunhan myymälät pitävät huolta, että niitä koskevia asiakasmäärärajoituksia ja muita säädettyjä varotoimia noudatetaan.

Markkinat auki

Myös torimyynti sallitaan niin, että paikalla voi olla korkeintaan kolmannes normaalisti sallitusta määrästä ihmisiä ja myyjien määrä on nostettu 25% sta 30%iin sallitusta määrästä.

Urheilu

Metsästys ja urheilukalastus ovat sallittuja 1-vaiheessa, samoin golf. Yksilö- ja pariurheilu ilman fyysistä kontaktia, esimerkiksi tennis tai padel, on sallittu. Urheilukeskuksia voidaan avata yksilöharjoittelua varten ammattiurheilijoille. Pukuhuoneet ja suihkutilat pysyvät suljettuina. Aktiivi- ja luontoturismi sallitaan tietyin rajoituksin alle 10 hengen ryhmille.

Liikkuminen

Henkilöautossa saa olla samaan perhekuntaan kuuluvia yhtä monta kuin on istumapaikkoja, eikä hengityssuojan käyttö ole tällöin pakollista. Mikäli autossa matkustavat eivät ole kaikki samasta kotitaloudesta, henkilöitä saa olla korkeintaan kaksi penkkiriviä kohden ja kaikkien täytyy käyttää hengityssuojia. Takseissa apukuljettajan penkki on jätettävä aina tyhjäksi.

Moottori- ja moottoripolkupyörällä voi matkustaa kaksi henkilöä, mutta hengityssuoja tai täyskypärä on pakollinen, jos he eivät asu samassa kotitaloudessa.

Alueet

Poistuminen oman provinssin alueelta on edelleenkin kielletty ilman erityislupaa. Sen sijaan kulkuvälineillä voi liikkua asuinprovinssin alueella tekemässä 1-vaiheessa sallittuja asioita, kuten ostoksia, ravintolakäyntejä ja vierailuja omaisten tai ystävien luona.

Ulkoiluajat

Periaatteessa entiset ulkoiluajat säilyvät ennallaan. Tosin keskushallitus on antanut maakunnille luvan muuttaa niitä tarvittaessa sääolojen vuoksi. Lisäksi uudet säännökset ovat osittain ristiriidassa entisten kanssa. Siten esimerkiksi lenkkeily on kielletty yli 14- ja alle 70-vuotiailta klo 10.00 – 20.00, mutta he voivat mennä halutessaan tuona aikana kauppaan ja kahvilan tai ravintolan terassille.

Lähde: BOE

Liity keskusteluun