Poikkeustila päättyy 8.5. – rajoituksia silti edelleen

Julkaistu: 07.05.2021
Poikkeustilannetiedotus
add one

Espanjassa viidentoista kuukauden ajan voimassa ollut valtakunnallinen Estado de alarma -poikkeustila päättyy lauantaina 8. toukokuuta klo 24.00. Joillain alueilla säilytetään yhä lieviä rajoituksia.

Valtakunnallinen ulkonaliikkumiskielto ei siten ole voimassa sunnuntaista lähtien. Samalla Espanjassa voi jälleen vapaasti liikkua paikkakunnalta toiselle rajoituksetta.

Kuitenkin esimerkiksi ravintoloiden ja liikkeiden aukioloaikoja sekä myös liikkumista ja julkisia joukkokokoontumisia saatetaan säädellä edelleenkin paikallisesti jatkossa – mikäli oikeuslaitos antaa rajoituksiin luvan.

Poikkeustilan purkamisen myötä Espanjan hallitus on halunnut säilyttää jatkossa rajoitustoimet paikallishallintojen ja oikeuslaitoksen vastuulle. Nyt ongelmana on, ettei paikallishallinnolla ole yksiselitteisesti perustuslaillisia oikeuksia rajoittaa esimerkiksi liikkumista, mikä vaikeuttaa paikallisviranomaisten työtä pandemian leviämisen ehkäisemiseksi ja antaa päätösvallan viime kädessä oikeuslaitokselle, jolta maakuntaviranomaisten on pyydettävä etukäteen lausunto kutakin mahdollista rajoitusta varten.

Varmaa ainakin on, että toukokuun 9. päivän jälkeen rajoituskäytännöt vaihtelevat eri puolella maata. Esimerkiksi baskimaakunnassa, jossa pandemiatilanne on ollut viime aikoina maan vaikein, paikallishallinto aikoo pysyttää voimassa poikkeustilarajoitukset, vaikka niiden ylläpito onkin epävarmaa lainsäädännöllisen limbon takia; oikeuslaitos on jo todennut, ettei paikallisesti säädetty ulkonaliikkumiskielto ole mahdollinen, jos valtakunnallinen poikkeustila ei ole voimassa.

Rajoitukset Andalusiassa

Andalusian aluejohto päätti torstaina asteittaisesta rajoitusten purkamisesta kolmivaiheisesti ajanjaksolla 9. toukokuuta – 21. kesäkuuta.

Rajoituksia puretaan Andalusiassa paikkakunnittain riippuen pandemian kehittymisestä, jota mitataan paikallisesti koronatartuntojen ilmaantuvuusluvuilla. Mikäli ilmaantuvuusluku nousee paikallisesti yli 500, maakuntajohto aikoo toteuttaa siellä sulkutoimenpiteitä.

Koska poikkeustila ei ole enää voimassa, kotioloissa saa joka tapauksessa kokoontua rajoituksetta ja liikkua voi vapaasti myös paikkakunnalta toiselle, ainakin toistaiseksi.

Ravintolat voivat olla Andalusiassa avoinna klo 24.00 saakka sekä pubit ja diskoteekit 02.00 saakka. Terasseilla voi olla kymmenen hengen pöytäseurueita ja sisätiloissa maksimimäärä on kahdeksan henkilöä. Tanssiminen on kuitenkin sallittu vain ulkotiloissa kasvomaskin kanssa paikkakunnilla, joissa ilmaantuvuusluku on alle 50.

Tapahtumissa henkilöitä voi olla ulkosalla korkeintaan 500 ja sisätiloissa 300. Rannoilla ja uima-altailla ei ole määrärajoituksia, mutta puolentoista metrin turvaetäisyydestä on pidettävä huolta.

Jatkossa eri paikkakunnille voi siis tulla lisärajoituksia, jos pandemiatilanne huononee ja oikeuslaitos antaa niille luvan.

Andalusiassa on jatkossa voimassa neljä riskitasoa ilmaantuvuusluvulla mitattuna (todettuja koronatartuntoja 100.000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana): 1) ‹50, 2) ‹150, 3) ‹250 ja 4) yli 250.

Paikalliset ilmaantuvuusluvut voi tarkistaa osoitteesta https://www.juntadeandalucia.es/institutodeestadisticaycartografia/salud/static/index.html5

Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: Sur, Opinión de Málaga, ABC de Sevilla

Jaa:

Uutiskirje Touko 01/21

Flamencotanssia parhaimmillaan – katso video

add one