Poikkeustilaa jatketaan ja purkamistahdista neuvotellaan

Julkaistu: 07.05.2020
AjankohtaistaPoikkeustilannetiedotusUusimmat
add one

Espanjan parlamentti käsitteli keskiviikkona hallituksen esityksen myöntää sille poikkeustilavaltuudet edelleen seuraavan kahden viikon ajaksi. Espanjan poikkeustila jatkuu siis ainakin 24. toukokuuta saakka. Ensi viikon rajoitusten purkamisista vielä neuvotellaan. Osa Espanjan kaupungeista saattaa jäädä vielä vaiheeseen 0.

Vaikka poikkeustilan jatkosta äänestettiinkin parlamentissa illan mittaan, käytännössä hallituksen esityksen läpimeno oli varmaa jo ennakkoon, sillä sitä olivat ilmoittaneet tukevansa hallituspuolueiden eli PSOE:n ja Podemosin lisäksi neuvottelujen jälkeen myös PNV, C ́s sekä Kanarian saarten molemmat paikallispuolueet.

Politiikkaa

Keskustaoikeistolainen Partido Popular (PP) oli ilmoittanut äänestävänsä tyhjää ja oikeistopuolue Vox antavansa ei-äänet. Myöskään nykyisen hallituksen muodostamista tammikuussa tukenut katalonialaispuolue Erc ei ollut luvannut antaa tukeaan hallitukselle. Ennakkoasetelmaan ei tullut muutosta äänestyksessä. Poikkeustilan jatkaminen sai kansanedustajilta 178 kyllä-ääntä (sí) sekä 75 ei-ääntä (no) ja 97 äänesti tyhjää (abstención).

Poikkeustilan tarpeellisuus

Nykyinen poikkeustila (esp. estado de alarma – eli käännettynä ’hälytystila’) jatkuu siten ainakin 24. toukokuuta saakka. Todennäköisesti hallitus hakee sille kahden viikon kuluttua jälleen lisää jatkoaikaa, koska liikkumisrajoituksia puretaan vähitellen vaiheittain ainakin kesäkuun loppupuolelle saakka.

Hallitus haluaa pitää itsellään ainakin sinne saakka nykyiset poikkeustilavaltuudet, koska pääministeri Sánchezin mukaan ilman niitä liikkumisrajoitusten hallittu purkaminen ei olisi mahdollista. Esimerkiksi ihmisten matkustamista ei hallituksen mukaan voisi estää normaalitilanteessa.

Espanjan perustuslain mukaan poikkeuslakiasetuksia voi säätää korkeintaan 15 päiväksi kerrallaan. Siksi hallituksen on kahden viikon välein haettava parlamentilta suostumus, mikäli se haluaa pitää laajat poikkeustilavaltuudet itsellään edelleen.

PP, Vox ja Erc olivat hallituksen tulkinnasta eri mieltä sanoen, että jatkossa mahdollisesti tarvittavia rajoituksia ja niiden purkamista on mahdollista säätää normaalin lainsäädännön puitteissa ilman turvautumista kansalaisten perusoikeuksia ja parlamentin valtaa rajoittaviin poikkeustila-asetuksiin.

Maakuntien ehdotukset

Aikaisemmasta suunnitelmasta poiketen parlamentti velvoitti hallituksen ottamaan huomioon maakuntien esitykset siitä, miten kullakin alueella poikkeustilarajoituksia jatkossa lievennetään. Keskiviikkona maakunnat esittivätkin terveysministeriölle näkemyksensä nykytilanteestaan.

Oheisesta kartasta näkyy vihreällä, mitkä alueet haluavat siirtyä seuraavaan vaiheeseen (fase 1) ja mitkä eivät ole mielestään siihen toistaiseksi valmiita tartuntatilanteen takia (punaisella merkityt alueet).

Vihreät alueet ovat enemmistönä eli maakuntapäättäjät katsovat, että suurimmassa osassa kaupungeista ja kylistä on valmius esimerkiksi avata ravintoloiden terassit sekä pienemmät myymälät ensi maanantaista lähtien.

Malaga ja Barcelona kiinni, Madrid aukeaa?

Poikkeuksena ovat Katalonian, Castilla y Leónin ja Andalusian maakunnat, joissa osittain halutaan vielä pysyä nykyisessä eli nk. 0-vaiheessa.

Andalusiassa halutaan pitää nykyiset rajoitukset toistaiseksi Málagan kaupungissa ja kahdessa Granadan sairaanhoitopiirissä. Kataloniassa sama tilanne on mm. Barcelonassa ja Geronassa.

Madridin paikallishallinto sen sijaan haluaa jo siirtyä 1-vaiheeseen, vaikka pääkaupunkiseudun tilanne on ollut kaikkein kriittisin koronaviruspandemian aikana.

Lopullisen päätöksen eri alueiden siirtymisestä 1-vaiheeseen ja siitä edelleen tekee Espanjan terveysministeriö, joka on koonnut sitä varten asiantuntijaryhmän. Tästä tulee vahvistus ennen maanantaiaamua.

Lue vielä: Espanja purkaa koronarajoitteita

Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Kuva: Espanjan parlamentti – El Congreso de los Diputados

Jaa:

Rajoitusten lieventäminen 11.5 Espanjassa vain puolelle

Pandemia tasaantunut Espanjassa

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.