Vertaa asuntoja

Ruotsin pandemiapolitiikkaa hämmästellään Espanjassa

Ruotsin pandemiapolitiikkaa hämmästellään Espanjassa

  • 28/03/2020

Ruotsin valitsema tapa kohdata koronaviruspandemia hämmästyttää Espanjassa. Etelä-Euroopan antibioottien käytön mahdollinen vaikutus kuolleisuuteen pohdituttaa.

El Mundo -päivälehti julkaisi lauantaina laajan artikkelin, jossa käsitellään Ruotsin koronaviruspolitiikkaa, jota ohjaa maan terveysministeriön epidemologiajohtaja Andres Tegnell.

Artikkelin mukaan Tegnellin pyrkimyksenä on, että Ruotsissa saavutetaan laumaimmuniteetti ilman taloutta suuresti rasittavia toimenpiteitä, kuten ravintoloiden sulkemisia ja liikkumisen rajoittamista. Ruotsi siis aikoo tehdä toisin kuin esimerkiksi naapurimaat Suomi, Tanska ja Norja tai eteläeurooppalaiset Espanja ja Italia.

Tegnell uskoo, että laumaimmuniteetti saavutetaan niin, ettei Ruotsin terveydenhoitojärjestelmältä lopu resurssit ihmiskokeilun aikana, vaikka hän sanookin tietävänsä, että vakavasti sairastuneita tulee olemaan suuri määrä.

”On tosin vielä aikaista sanoa, onko strategiamme toimiva”, Tegnell kuitenkin toteaa El Mundon mukaan. Lehti on otsikoinut artikkelin Tegnellin sitaatilla ”Olemme kaikki koekaniineja”.

Espanjan antibioottien käyttö syynä kuolleisuuteen?

Maaseudun tulevaisuudessa pohdittiin, että onko antibioottien leväperäinen käyttö ihmisille ja eläimille Espanjassa ja Italiassa lisännyt resistenssiriskiä. Yli puolet koronaan Kiinan Wuhanissa kuolleista oli saanut viruksen perään bakteeritartunnan. Peli on menetetty, jos antibiootit eivät tehoa.

Alunperin Aftonpostenissa julkaistussa artikkelissa toimittaja Martiniussen arvioi , että vastustuskykyisten bakteerien ja koronaviruksen yhdistelmä voi selittää korkeaa kuolleisuutta Italiassa ja nyt myös Espanjassa. Molemmissa maissa annetaan eläimille moninkertaisesti enemmän antibiootteja kuin esimerkiksi Pohjoismaissa.  Myös ihmiset syövät vähemmän antibiootteja pohjoisessa.

Hän vertaa, että Italiassa kuolee vuosittain lähes 11 000 potilasta antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin, kun Norjassa luku oli viime vuonna 69.

Lancet-tiedelehden mukaan yli puolet Kiinassa Wuhan-virukseen kuolleista potilaista oli saanut myös bakteeri-infektion ennen kuolemaansa.

Tutkijoiden mukaan virustartunnan jälkeen saadulla bakteeri-infektioilla on ollut ratkaiseva merkitys koronakuolemiin, mutta lisää tutkimustietoa tarvitaan.

Lähde ja kuva: El Mundo 28.3.2020

Maaseudun tulevaisuus

Liity keskusteluun