Vertaa asuntoja

Sairaaloissa pula suojavarusteista Espanjassa

Sairaaloissa pula suojavarusteista Espanjassa

  • 26/03/2020

Koronaviruspandemia on tyhjentänyt tai tyhjentämässä monen espanjalaissairaalan suojavarustevarastot. Puutetta alkaa olla monin paikoin hengityssuojaimista sekä suojakäsineistä ja -vaatteista.

El Mundo -päivälehden kokoamien tietojen mukaan maakunnat ovat käynnistäneet omat tarvikeostot, kun Espanjan terveysministeriölle keskitetty kriisihallinto ei ole pystynyt toimittamaan riittävästi varusteita. Lehden mukaan maakunnat ovat tilanneet suoraan yhteensä 52 miljoonaa hengityssuojainta ulkomailta. Ensimmäiset lähetykset saapuivat Valencian seudun sairaaloihin keskiviikkona.

Tarvikeostoja Kiinasta

Espanjan terveysministeriöstä tiedotettiin eilen, että se on tilannut Kiinasta suojatarvikkeita yhteensä 432 miljoonan euron edestä toimitettavaksi tulevan kahdeksan viikon aikana. Tarvikkeiden kuljetus aloitetaan ministeriön mukaan ensi viikonlopun aikana.

Salvador Illa (oik.) EU-terveysministerien koronaviruskokouksessa Brysselissä 13. helmikuuta

Tilaukset tehty viiveellä

El Mundon mukaan kaikki autonomisten maakuntien johtajat kritisoivat hallitusta siitä, että keskushallinnon tarviketilaukset tehtiin vasta yksitoista päivää poikkeustila-asetuksen antamisesta, mistä syystä nyt kärsitään sairaalatarvikepulasta.

Käytössä epäluotettavia testejä

Lisäksi Madridin terveyshallinnosta tiedotettiin eilen, että Espanjan terveysministeriön aiemmin Kiinasta ostamien ja tällä viikolla jakamien 640.000 koronaviruspikatestien luotettavuusprosentti on Madridin terveysviranomaisten mukaan osoittautunut vain 30:ksi, kun luotettavuus pitäisi olla yli 80 prosenttia, jotta pikatesteistä olisi kunnolla hyötyä. Täysi varmuus tartunnasta saadaan PCR-testillä, jonka tulokset viipyvät kaksi vuorokautta.

Artikkelikuva: Ministerio de Sanidad

Liity keskusteluun