Vertaa asuntoja

Suomi ei kannata Espanjan esitystä yhteisistä koronabondeista

Suomi ei kannata Espanjan esitystä yhteisistä koronabondeista

  • 08/04/2020

Espanjan haluaisi Italian ohella, että euroalue ottaisi koronakriisin taloudellisten seurausten hoitamiseen käyttöön yhteisiä ’koronabondeja’ eli yhteisvastuullisia joukkovelkakirjoja.

Esimerkiksi Suomi ei ole kuitenkaan innostunut yhteisistä eurobondeista, koska niiden avulla huonosti talouttaan hoitavat maat voisivat sälyttää riskit muille. Suomen kanssa samalla linjalla ovat olleet erityisesti Hollanti, Saksa ja Itävalta.

Tiistaina myöhään yöhön kestäneessä kokouksessa euroalueen  valtiovarainministerit yrittivät tuloksetta päästä sopimukseen tavoista, jolla koronakriisin aiheuttamaa talouskriisiä tulisi hoitaa euroalueella.

Ministereiden piti sopia lähes 500 miljardin euron tukitoimista euroalueen yrityksille ja jäsenmaille, mutta 16 tuntia kestänyt kokous jouduttiin keskeyttämään tuloksettomana. Sitä jatketaan torstaina.

Espanjan valtiovarainministeri María Jesús Montero oli keskiviikkona pettynyt kokouksen kulkuun.

”Tarvitsemme muiden maiden apua, sitä varten Euroopan yhteisöä on rakennettu”,  hän kommentoi kokousta tiedotusvälineille.

Hollannin valtiovarainministeri puolestaan kirjoitti Twitter-tilillään, että ”Kokous oli pitkä, tiukka, mutta myös rakentava. Hollanti vastustaa ja tulee jatkossakin vastustamaan koronabondeja, koska ne vähentämisen sijaan lisäisivät Euroopan talousriskejä.”

Liity keskusteluun