Vertaa asuntoja

Terveiset Madridin suurlähetystöstä

Terveiset Madridin suurlähetystöstä

  • 25/03/2020

Suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen lähettää viestin Espanjassa asuville ja oleskeleville suomalaisille. Teemme töitä kellon ympäri suomalaisia avustavissa tehtävissä ja hankimme ajankohtaista tietoa. Ole tarvittaessa yhteydessä!

Tervehdys suomalaisille Espanjassa

Espanjassa oleskelee ympäri vuoden suuri määrä suomalaisia. Osa on täällä asuvia, osa matkailijoita. Suomen hallitus ja ulkoministeriö ovat kehottaneet ennen kaikkea suomalaisia matkailijoita palaamaan kotiin. Meitä suomalaisia on Espanjassa edelleen paljon, vaikka moni on jo palannut Suomeen.

Tilanne koko maailmassa on tällä hetkellä hyvin poikkeuksellinen, monelle ehkä pelottavakin. Tilanteet muuttuvat nopeasti. Se, mikä pätee tänään, ei välttämättä enää päde huomenna. Jotta viruksen nopea leviäminen saataisiin pysäytettyä, on maiden tehtävä nopeita päätöksiä, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin. Siksi nyt on erityisen tärkeää sietää epävarmuutta.

Tällä hetkellä yksi tärkeimmistä tehtävistämme suurlähetystössä on tuoda mahdollisuuksiemme mukaan helpotusta epävarmaan ja vaihtelevaan tilanteeseen. Olemme tietoisia suomalaisten matkailijoiden vaikeasta tilanteesta lentojen peruuntuessa ja hotellien sulkemispäivämäärän lähestyessä.

Siksi hankimmekin, kelloa katsomatta, varmennettua Espanjan viranomaistietoa säännöistä ja rajoituksista hätätilan aikana. Pyrimme myös saamaan ennakkotietoja etenkin suomalaisiin vaikuttavista muutoksista. Kaiken tämän jaamme, tällä hetkellä lähes reaaliajassa, etenkin Facebook- ja Twitter-tileillämme. On tärkeää muistaa, että suurlähetystönä odotamme aina virallista vahvistusta tiedoista ennen niiden julkistamista – emme halua aiheuttaa vielä suurempaa epätietoisuutta hätäisesti julkaistuilla, varmistamattomilla viesteillä. Lisäksi työskentelemme kaiken aikaa tiiviissä yhteistyössä muiden EU- ja Schengen-maiden sekä Pohjoismaiden kanssa.

Koko suurlähetystömme hoitaa tällä hetkellä kovan paineen alla koronatilanteeseen liittyviä tehtäviä ja Suomen kansalaisten avustamista toimivaltamme rajoissa. Haluan tässä hektisessä tilanteessa muistuttaa, että kaikki tekemämme työ ei näy aina ulospäin. Prioriteettejamme ovat nyt:

  • Hädänalaisten suomalaisten avustaminen.
  • Kotiinpaluun tukeminen: kaiken kotiinpaluuseen liittyvän viranomaistiedon ja mm. lentotietojen jakaminen (varsinaiset matkajärjestelyt toki omien lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien kautta).
  • Tiedonhankinta ja tiedonvälitys koronatilanteesta asemamaissamme ja suomalaisiin vaikuttavista viranomaistoimista.
  • Ennakoivan tilanneanalyysin tekeminen ja varautuminen tuleviin skenaarioihin.
  • Henkilöstömme terveydestä huolehtiminen.

Viimeksi mainittu merkitsee käytännössä mm. sitä, että Madridin-suurlähetystömme työntekijät ovat tällä hetkellä etätöissä kotona Madridin erityisen vakavan koronatilanteen vuoksi.

Olemme kuitenkin täydessä toimintavalmiudessa, joten älä epäröi olla kansalaispalveluumme yhteydessä sähköpostin välityksellä. Vastaamme kaikkiin viesteihin saapumisjärjestyksessä.

Vaikka koronavirus tällä hetkellä rajoittaa ja hankaloittaa elämäämme Espanjassa on lohdullista ajatella, että yhteisillä ponnisteluilla tästäkin selvitään. Jokaisen panos on ratkaiseva. Voimia kaikille!

Sydämellisin terveisin koko lähetystön puolesta

Tiina Jortikka-Laitinen

Suurlähettiläs

Liity keskusteluun