Vertaa asuntoja

Tartuntoja vähemmän, kriisin odotetaan taittuvan

Tartuntoja vähemmän, kriisin odotetaan taittuvan

  • 27/03/2020

Espanjan terveysministeriö on julkaissut tilaston koronavirustartuntojen tilanteesta. Tartuntoja on eilistä vähemmän, kuolleisuus toistaiseksi suurempi. Virus on sitä vaarallisempi, mitä iäkkäämpi tartunnan saanut on.

Tartuntojen määrän kasvu oli edellispäivää pienempi. Espanjan terveysministeriön perjantaina julkistamien tietojen mukaan maassa on nyt 64.059 todettua tartuntaa, mikä on 7.871 eilistä enemmän. Tartuntojen määrän nousu oli hieman pienempi kuin edellispäivänä, jolloin tilastoitiin 8.578 uutta tartuntatapausta.

Kriisintilanteen odotetaan taittuvan lähiaikoina

Espanjassa koronavirukseen menehtyneiden määrä sen sijaan oli edelleen vielä edellistä vuorokausitilastoa suurempi; perjantaina kuolleiden määrä kasvoi 769 hengellä, kun edellispäivän luku oli 655 ihmistä.

Espanjan terveysviranomaiset eivät edelleenkään ole voineet antaa tarkempia lukumääräisiä ja ajallisia arvioita pandemian tulevasta kehityksestä, mutta liikkumisrajoitusten ja karanteenien uskotaan vaikuttavan lähiaikoina.

Terveysministeriön kriisitiedottajan mukaan sairaalahoitoa tarvitsevien tartuntapotilaiden määrän kasvun odotetaan taittuvan ”lähipäivinä”, mutta kuolemantapausten väheneminen todennäköisesti seuraa tartuntamäärän kehitystä viiveellä virustaudin itämisajan vuoksi.

Virus on selvästi vaarallisin vanhuksille

Otos on koottu alkuviikon tiedoista, kun todettujen tartuntojen määrä oli terveysministeriön mukaan koko Espanjassa 32.816. Torstaihin mennessä tartuntoja on kertynyt yhteensä 56.188.

Kuolleisuus on hyvin alhainen 40:een ja melko pieni vielä 60:een ikävuoteen saakka, mutta alkaa sen jälkeen kohoamaan jyrkästi niin, että yli 80-vuotiaiden kohdalla todennäköisyys menehtyä koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin on 15–19 prosenttia. Alle 50-vuotiaiden osuus kaikista menehtyneistä on ollut Espanjassa alle viisi prosenttia, 60-69-vuotiaiden osuus on 8,6 prosenttia ja yli 70-vuotiaiden osuus on 86,5 prosenttia.

Lähde: Ministerio de Sanidad/Espanjan terveysministeriö

Liity keskusteluun