Vertaa asuntoja

Uudenvuoden rajoitukset vaihtelevat alueittain

Uudenvuoden rajoitukset vaihtelevat alueittain

  • 31/12/2020

Vuosi vaihtuu Espanjassa torstain ja perjantain välisenä yönä rajoitusten kera. Kokoontumis- ja liikkumissäännöt vaihtelevat alueittain jonkun verran, koska niistä päätetään itsehallintoalueittain vaihtelevin kriteerein. Tässä kerrotaan tärkeimpien alueiden rajoituksista.

Andalusiassa omien perheenjäsenten tai tuttavien kanssa vietetyistä uudenvuodenjuhlista voi palata asuinpaikkaansa klo 01.30 saakka, jonka jälkeen ulkonaliikkumiskielto (el toque de queda) astuu taas voimaan. Muina päivinä se on voimassa ajalla 23.00–06.00 ainakin 10. tammikuuta saakka. Andalusiassa uudenvuodenaattona yhteen kokoontuvien juhlijoiden maksimimäärä on kymmenen henkilöä.

Kaikilta Kanariansaarille ja Baleaareille matkustavilta yli 6-vuotiailta edellytetään alle 72 tuntia vanha todistus negatiivista koronavirustestituloksesta. Kanarian kohdalla Teneriffalla on vieläkin tiukemmat säännöt, sillä sinne liikkuminen tai saarelta poistuminen ilman perusteltua syytä on toistaiseksi kielletty ainakin 10. tammikuuta saakka ja siellä ulkonaliikkumiskielto alkaa jo yhdeltä aamuyöllä, kun muualla kotiinsa voi palata klo 01.30. Sekä Baleaareilla että Kanariansaarilla yhteen saa kokoontua juhlimaan korkeintaan kuusi henkilöä kahdesta eri kotitaloudesta. Määräys ei koske 0-6-vuotiaita perheenjäseniä.

Madridin seudulla perheenjäsenten ja ystävien luo voi mennä juhlimaan uutta vuotta vapaasti säädetyin rajoituksin. Maksimimäärä on kuusi henkilöä ja liikkua juhlista kotiin saa klo 01.30 saakka uudenvuodenyönä. Liikkumista ja mahdollista viranomaiskontrollia varten kannattaa tulostaa aluehallinnon nettisivuilta asianomainen asiakirjapohja, johon merkitään oma asuinpaikka, juhlapaikka ja osallistujat.

Valencian alueella ulkonaliikkumiskielto alkaa jo keskiyöllä eli klo 00.00 ja samoissa tiloissa juhlivien maksimimäärä on kymmenen henkilöä. Valencian lääkäriyhdistys varoitti uudenvuodenaattona, että itsehallintoalueen koronatilanne on niin huolestuttava, että se voi edellyttää lockdownia lähiaikoina.

Kataloniassa ulkona liikkuminen on kielletty yhden jälkeen aamuyöllä ja yhdessä juhlivien maksimimäärä on kymmenen henkilöä paitsi Cerdanyan ja el Ripollèsin kuntien alueella, joiden vakavan tartuntatilanteen takia juhlijoiden maksimimäärä on kuusi henkilöä.

Espanjan pääkaupungissa ei tänä vuonna nähdä perinteistä massakokoontumista Puerta del Sol -aukiolla, jonne tuhannet madridilaiset kokoontuvat vuosittain kuuntelemaan vuodenvaihteen kellonlyöntejä keskiyöllä ja syömään pakolliset kaksitoista viinirypälettä. Nyt se täytyy tehdä kotisohvalta käsin. Sen sijaan Puerta del Sol -aukiolla ja samalla myös suorassa televisiolähetyksessä esiintyy Mecano-yhtyeestä tuttu artisti Nacho Cano laulaen yhden kappaleen, jonka hän on tehnyt ja omistanut koronaviruksen takia menehtyneille.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: El Mundo, El País, ABC

Liity keskusteluun