Puutarha purkissa

Julkaistu: 14.09.2015
Sisustus ja puutarha
add one

Espanjan ilmastossa saat satoa ympäri vuoden. Hyöty- tai kukkapuutarhan voi perustaa pieneenkin tilaan erilaisten astioiden avulla. Näin se on kätevä ottaa mukaan muuttaessa tai lahjoittaa eteenpäin Suomeen palatessa. Espanjassa yleiset rakentajan saavit toimivat kätevinä kasvatusalustoina. Talven ”muuttolinnutkin” voivat näin nauttia multasormista, vaikka vuokraisivat vain kerrostaloasunnon.

Edullisin ostospaikka saaveille on yleensä rautakauppa (ferretería), joskus niitä löytää myös käytettynä. Isot maalipöntötkin käyvät, kysy vaikka andalusialaismummoilta, jotka kasvattavat niissä muhkeita ruusupensaitaan.

Hieman halkinaisen ison kukkaruukunkin saattaa saada edullisesti, varsinkin jos osaa tinkiä. Ihan ilmaisia pönttöjä löytää paikallisesta ”kierrätyskeskuksesta” eli roskisten vierestä. Kannattaa olla nopea, ne ovat haluttua tavaraa! Myös virallisesta kierrätyskeskuksesta (Punto Limpio) niitä voi kysellä.

Käytä hyvälaatuista multaa ja laita pohjalle kiviä tai tiilenpalasia ”salaojitukseksi”. Kasviliikkeistä (vivero), kadunkulman kukkakioskista ja joskus myös ruokakaupasta saat taimia. Istuta kasvit tarpeeksi tiheään ja näin siellä ei ole tilaa rikkaruohoille. Saaveja on myös kätevä käännellä, jotta kasvit kasvavat tasaisesti auringon mukaan. Astiat on myös helppo uudelleen sijoittaa auringon siirtyessä syksyn edetessä uuteen kulmaan. Tomaattien, papujen ja paprikoiden tukikepit pysyvät hyvin pystyssä syvissä saaveissa. Älä ylikastele, ellet ole kasvattamassa riisiä. Aurinko kuivattaa pintamullan, joten kannattaa kokeilla mullan kosteutta sormella syvempää.

Innokkaat taitelijat voivat maalata maalipöntöt ja kukkaruukut kiinnostaviksi sisustuselementeiksi. Sijoittamalla ne eri korkeuksille vaikka kivien ja tiiliskivien avulla, saat rakennettua tyylikkään ulkotilainstallaation.

Jaa:

Säilytysihmeet

Työharjoitteluun Espanjaan

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.