Puutarhanhoito on erilaista Espanjassa

Julkaistu: 17.02.2018
Sisustus ja puutarha
add one

Espanjassa puutarhaa hoidetaan ympäri vuoden. Lämmin ilmasto asettaa omat rajansa, mutta myös tarjoaa mahdollisuuksia. Anneli Gilanilla on kokemusta täältä jo 30 vuotta ja tietotaitoa on kertynyt kokeilujen kautta.

Jo Suomessa asuessaan oli Anneli Gilanilla rivitalonsa pihalla kasvimaa. Espanjassa asuessa piti kuitenkin oppia uudet tavat. Kolmessakymmentä vuotta Aurinkorannikolla on kerryttänyt kirjallisuutta hylly tolkulla ja sitä on monella kielellä. Kuitenkin paras oppi tulee kantapään kautta eli kokeilemalla. Tämä kokeilunhalu onkin ollut harrastuksen motivaationa sekä tietenkin luonnon parissa puuhastelu.
Annelilla oli vuosia oma maapalsta, nyt täyttyy iso terassi ruukuista. Perheen komeat kissat nauttivat myös kasveista, tosin välillä hieman kissamaisesti!

Kuuma ilmasto tuo kasvien hoitoon omat haasteensa. Kesällä kasvit vaativat runsaasti vettä lämpätilojen ollessa kuukausitolkulla yli +30. Maan peitto muovilla tai runsaalla katteella ovat tärkeitä kosteuden maassa säilyttäjiä.

Istutuspaikka pitää harkita tarkkaan ottaen huomioon auringonpaisteen sekä tuulen suunnan. Tuuliseiniksi kannattaakin kasvattaa siihen sopivia kasveja.

Kasvatusrytmi on Espanjassa erilainen. Esimerkiksi herneet ja papukasvit laitetaan maahan marraskuussa ja sato kerätään keväällä. Perunalla on kolme satoa vuodessa.

Maaperä on Espanjassa kalkkinen, joten se vaatii työstämistä. Hevosenlanta ja kompostijätteet auttavat sen muokkaamisessa kasviystävällisemmäksi. Myös kompostin hoitoon kuuluu kuuman ilman vuoksi kastelu.

Myös Espanjassa kannattaa opiskella mitkä kasvit sopivat kasvatuspareiksi. Anneli kasvattaa siemenistä, mutta paikallisista kasvitarhoista eli viveroista löytyy hyvä valikoima taimia, joilla pääsee halutessa nopeammin alkuun.

Lämpimät talvet sallivat ympärivuotisen puutarhanhoidon. Satoa tulee runsaasti esimerkiksi kesäkurpitsasta, tomaatista, spagettikurpitsasta, chilistä ja maustekasveista. Kiwano eli kivakurkku (kuvassa alhaalla), passionhedelmä, okra ja artisokka ovat tuottaneet myös hyvin satoa.

Kiwano

Täällä voi kokeilla lajikkeita, jotka Suomessa eivät menesty. Anneli on saanut peikonlehden kukkimaan ja tekemään hedelmää. Syötävä hedelmä maistuu ananaksen ja banaanin yhdistelmältä.

Peikonlehden hedelmä

Parhaimmat paikalliset ohjeet löytyvät espanjalaisista alan kirjoista. Jokunen englanninkielinenkin on olemassa.

Luonnosta löytää myös paljon käyttökelpoista. Mora eli karhunvatukka, mulberry puu ja lännen mansikkapuu eli madroño (kuvassa alla) ovat kaikki herkullisia. Lännen masikkapuun hedelmä muuttuu kypsyessään ihan mansikanpunaiseksi.

Lännen mansikkapuu

Fenkolia, rosamriinia, timjamia ja kurkkuyrttiä löytyy polun varresta. Luonnossa kasvavasta valkosipulista voi käyttää kaiken, kukkia myöden. Parsapaikkoja varjellaan sienten veroisina suurina salaisuuksina.

Espanjassa ei ole samanlaista jokamiehen oikeutta kuin Suomessa. Omaan käyttöön voit luonnosta tuotteita poimia mutta myyntitarkoitukseen se on lain mukaan kielletty.

Valokuvat: Anneli Gilan ja toimitus

Jaa:

Elokuvia, oopperaa, balettia ja konsertteja alkuperäiskielellä

Murtsikkaa ja lumikenkäilyä Sierra Nevadassa

add one