Vertaa asuntoja

137 vuotisen odottelun päätös – La Sagrada Familia sai rakennusluvan

137 vuotisen odottelun päätös – La Sagrada Familia sai rakennusluvan

  • 25/07/2019

La Sagrada Familian keskeneräinen kirkko sai Barcelonan kaupungilta virallisen rakennusluvan vihdoin keskiviikkona 24. heinäkuuta 2019. Kaupungin kuuluisin monumentti rakennetaan loppuun 137 vuoden odotuksen jälkeen.

Barcelonan tunnetuimman nähtävyyden rakentaminen aloitettiin vuonna 1882, mutta vuotta myöhemmin Antoni Gaudí uudisti alkuperäiset piirustukset täysin. Työt jäivät kesken ja nyt – 137 vuotta myöhemmin – rakennuslupa niiden loppuun saattamiseen on saatu. Rakennussuunnitelman laillistaminen kustantaa töitä hallinnoivalle Junta Constructora de la Sagrada Familialle 4,6 miljoonaa euroa.

Kaupunkisuunnittelusta vastaava kaupunginvaltuutettu Janet Sanz on tyytyväinen saatuaan suunnitelmat vihdoin lainvoimaisiksi ja ”kaupungin historiallisen poikkeavuuden melkein päätökseen”.

Rakennusluvan myötä La Sagrada Familia kohoaa 172 metrin korkeuteen ja 53.495,61 neliömetrin suuruisen tontin työt saadaan päätökseen. Itse kirkolla on pinta-alaa 41.026,29 neliömetriä. Samalla kaupunki on määrittänyt rakennuksen pääkäyttötarkoitukseksi ”vierailtavissa oleva kulttipaikka”. 378 neliömetriä omistetaan kaupalliseen käyttöön, ja sinne on pääsy vain kirkon sisäpuolelta.

Nimi “La Sagrada Familia” tarkoittaa “Pyhää Perhettä”. (kuva: Sagrada Familia Oficial)

Gaudín lempilapsi

Antoni Gaudín suunnittelema La Sagrada Familia on eräs koko Espanjan suosituimmista nähtävyyksistä. Roomalais-katolisen kirkon sisällä vierailee vuosittain noin 4,5 miljoonaa kävijää ja ulkopuolelta sitä käy ihastelemassa noin 20 miljoonaa henkeä. Kasvava matkailijoiden määrä on aiheuttanut alueella ongelmia, ja nyt myös alueen julkista liikennettä tullaan parantamaan.

Arkkitehti Gaudí suunnitteli ja muokkasi kirkon piirustuksia yhteensä 40 vuoden ajan ja asui rakennuksessa erakkona viimeiset kuusitoista elinvuottaan. Hänet on haudattu kirkon kryptaan.

Valoa rakennuksen valmistumisesta alkoi näkyä tunnelin päässä vasta lokakuussa 2018, kun eri hallintoelimet pääsivät sopimukseen töiden jatkumisesta sekä kustannusten kattamisesta. Barcelonan kaupungin oli hyväksyttävä erityissäädöksiä projektin mahdollistamiseksi. Basilikan arvonimen saaneen kirkon odotetaan valmistuvan vuonna 2026.

Lähde: Elpais.com, artikkelikuva: Flickr

Liity keskusteluun