Vertaa asuntoja

Espanjan asunnon vuokraajan ja ostajan vinkit

Espanjan asunnon vuokraajan ja ostajan vinkit

 • 24/01/2020

Onko sinulla ollut haasteita asunnon löytämisessä Espanjassa? Elämä Euroopan äärilaidoilla on erilaista, niin ilmasto-olosuhteissa, tyylitajussa kuin elämäntavoissa. Millaisia haasteita on asuntomarkkinoilla Espanjaan asettuvilla suomalaisilla?

Kulttuurieroja ja matkailun iloa

Usein tänne ensimmäisiä kertoja tulevat haluaisivat, että kaikki on kuin Suomessa, mutta sää pelkkää auringonpaistetta ulkona ja asunnossa lämmintä sisällä, toteaa Nina Ivakko West Wind Rentals & Properties kiinteistönvälitysliikkeestä Benalmádenasta.

Espanjalaiset asunnot on kuitenkin suunniteltu kuumaa vastaan, toisin kuin Suomessa, jossa varustaudutaan kylmään. Laattalattiat ja pohjoisenpuoleinen sijainti ovat käteviä kuumina kesäpäivinä, mutta talvella kylmiä ja kosteita. Pohjoisen puoleinen asunto on ihana kesähelteillä, mutta talvella kylmä ja kostea, jos siellä ei ole ilmalämpöpumppua. Moni osaakin jo toivoa etelän suuntaista asuntoa lasitetulla parvekkeella.

Tuplaikkuna, ilmalämpöpumppu, sähköhella ja uuni ovat suomalaisen vuokraajan toiveena, listaa Rafael Nassling Fuengirolasta Koti Auringossa yrityksestä. Kasvavan kysynnän myötä ovat vuokrat nousseet vuosi vuodelta suosituilla rannikkoalueilla. Varsinkin ykkössijaa pitävässä Fuengirolassa ovat vuokraisännät huomanneet tilaisuuden tienata. Jokunen vuosi sitten sai vielä 1mh asunnon 500e/kk, nyt pitää lompakosta löytyä jo 700e/kk. Keskivuokra kuukaudessa Fuengirolassa on talvikaudella muutaman makuuhuoneen asunnossa noin 1100e.

Mattimyöhäisillä ei ole toivoa asunnon löytymisen kanssa. Tällä hetkellä varataan jo ensi talvea, joten jos idea Espanjaan lähdöstä pälkähtää päähän ensi syksynä, niin parhaat asunnot ovat jo varattu.

Välittäjällä on väliä

Monet varaavat asunnon netissä. Vuokravälittäjä kannattaakin valita tarkkaan. Tutki nettisivut ja lue suositteluita sosiaalisesta mediasta. Toimistolla on hyvä olla olemassa oikea katuosoite, sillä sieltä ainakin löytää jonkun, jos asiat eivät ole niin kuin on luvattu. Espanjaa puhuva välittäjä on tärkeä silloin kun kaikki ei suju kuin rasvattu. Ota reippaasti yhteyttä, vaikka tuntuisi ettei viitsi vaivata.

Suomalaisella on tiukassa teen-itse -mentaliteetti. Kiusaus vuokrata suoraan omistajalta on suuri, sillä kuukauden vuokrasumman kokoisen komission säästö tuntuu houkuttelevalta. Kielitaitoiselle ja kulttuurin tuntevalle se saattaakin olla toimiva ratkaisu. Mutta jos et pysty itse neuvottelemaan vuokraisännän kanssa, tunne laillisia oikeuksiasi ja osaa pitää puoliasi, niin säästetty summa voi käydä kalliiksi.

Sijainnilla on merkitystä

Julkinen liikenne ei ole yhtä taajaan liikkuvaa ja täsmällistä kuin Suomessa. Siksi monen toive on asua palveluiden äärellä, mutta se tarkoittaa yleensä asuntoa kaupungista.

Espanjalainen elämä on elämänmakuista ja kuuloista. Seinissä ei ole eristeitä eli naapurin, kaupungin ja liikenteen äänet kuuluvat asuntoon. Tämä saattaa olla yllätys ja tottumisen paikka, varsinkin jos on tottunut asumaan maaseudun rauhassa.

Asunto merinäköalalla ja rannan läheisyydessä kipuavat toivelistalla myös kärkisijoille. Talvisin ranta on tuulinen paikka ja niin suolainen merivesi kuin rannalta lentävä hiekka saattavat yllättää, varsinkin jos asuntoon kuuluu lasittamaton parveke.

Loppumaksut ja palautus

Asiat hyvin hoitava välittäjä pitää huolta, että takuuvuokrat palautetaan. Myös asunnon omistajat tietävät, että yhteistyö asiakkaita tuovan välittäjän kanssa loppuu, jos he eivät toimi sovitusti. Lain mukaan takuuvuokrasta saa vähentää vain vuokralaisen aiheuttamat vahingot ja tähän ei kuulu normaali kuluminen.

Siitä voidaan vähentää myös viimeinen sähkön ja veden kulutus. Lain mukaan sen suuruus pitää pystyä näyttämään toteen joko asunnon tai taloyhtiön mittarista tai laskemalla kyseisen asiakkaan edellisten laskujen keskikulutuksen mukaan.

Välittäjien villi länsi

Espanjassa voi kuka tahansa toimia kiinteistönvälittäjänä. Tähän on kuitenkin tulossa muutos. Kehitteillä on laki, joka määrää tutkinnon suorittaneiden välittäjien määrän toimistossa.

Heidi Saarikko Zarikosta Costa Blancalta on suorittanut MBA tutkinnon Espanjassa. Heidi toteaa, että se on auttanut esimerkiksi yrityksen hallinnollisissa asioissa. Meidän henkilökunnalle on kouluttautuminen ja ajan tasalla pysyminen tärkeää. Suoritettuna on mm. kiinteistönvälittäjä -kurssi.

-Aion itse suorittaa vaaditun tutkinnon ja laki tuleekin astuessaan voimaan nostamaan välittäjien tasoa. Tosin tilanne on tällä hetkellä rauhallisempi, toteaa Heidi Saarikko. Jokunen vuosi sitten vielä tänne tuli kielitaidottomia, täysin alaa ja aluetta tuntemattomia, jotka aloittivat välitystoiminnan lyhyeksi aikaa. He veivät rahat ja aiheuttivat huonon maineen alalle.

Kallis ketjutus

Sama asunto on yleisesti myynnissä ja vuokralla usealla välittäjällä ja se saattaa löytyä myös eri hintaisena. Käytännössä tästä aiheutuu työtä välittäjille ja asiakasta kummastuttaa hinnan erot. Pahimmillaan eroa saattaa olla jopa 20 000e, kertoo Kari Rosenlöf Camiro Grupo Internacional kiinteistönvälityksestä Orihuela Costalta. Netissä on myös kaikenlaista myyjää, hymähtää Kari. Jos kiinteistöstä ei suosiolla saa sen papereita nähtäväksi, niin kannattaa miettiä, että siihen on syy.

Hintaero johtuu useasta tekijästä. Komissioiden suuruus vaihtelee välittäjien. Käytännössä välitysprosentit liikkuvat 3-7% välillä.

Myös ketjutus nostaa hintaa. Kiinteistöä voi olla näyttämässä parikin välittäjää, joista toinen on yhteydessä omistajaan ja toinen on löytänyt asiakkaan.

Kun se mieluinen asunto löytyy, niin se otetaan pois markkinoilta maksamalla käsiraha siksi aikaa kun kiinteistön paperit tutkitaan. Raha on turvallista maksaa, kun se laitetaan sulkutilille, painottaa Kari Rosenlöf.

Turvallinen tutkimisprosessi

Espanjassa asuntokaupat tehdään aina virallisesti notaarilla. Vielä yli kymmenen vuotta sitten vallinnut tapa toisinaan maksaa osa kauppasummasta pimeästi käteisellä on jo jäänyt unholaan.

Kaupan valmisteluprosessissa rekisteristä haetaan asunnon rasitetodistus, tarkistetaan mm. kiinteistön omistussuhteet, mahdollinen verovelka tai vesi- ja sähkö- ja vastikevelka. Jossain tapauksessa voi käydä niin, että useasta omistajasta yhtä ei tavoiteta, yksi perillisistä ei suostu myymään tai asuntoon on tehty laittomia laajennuksia. Kauppa voi edellä mainituista syistä peruuntua, mutta luvaton laajennus ei vielä välttämättä johda kaupan peruuntumiseen vaan lakitoimisto käy läpi vaihtoehdot laajennusten mahdollisesta laillistamisesta. Näin ostoprosessi on turvallinen ostajalle.

Yleinen tapa Espanjassa on käyttää tarkistukseen asianajajaa. Näin toimivat myös Kari ja Pirkko Ikonen torreviejalaisesta Loma Espanjassa kiinteistönvälitystoimistosta. – Teemme yhteistyötä lakitoimiston kanssa, jossa voi asioida suomeksi. Olemme huomanneet, että asioiden hoitaminen omalla äidinkielellä koetaan turvalliseksi, sillä kiinteistökauppa vieraassa maassa on aina iso asia. Siksi meille on tärkeää hoitaa asiat niin, että asiakkaat voivat olla rauhallisin mielin. Asianajajat veloittavat palvelusta 1000e molemmin puolin.

Sun Loma Aurinkorannikolta toimii eri tavalla kuin espanjalaiset. Me tarkistamme kaikki dokumentit, jo silloin kun otamme kiinteistön myytäväksi, kertoo Kirsi Oras. Näin tiedämme jo tässä vaiheessa, että kaikki on kunnossa ja tunnemme kohteet mitkä meillä on myynnissä. Voimme sitten rauhallisin mielin panostaa asunnon markkinointiin ja laadukkaisiin valokuviin, painottaa Kirsi. Toisinaan espanjalaiset omistajat ovat olleet tästä yllättyneitä, mutta todenneet sitten, että tuo on ammattimaista toimintaa. Olemme huomanneet, että säästämme tässä sekä meidän että asiakkaan aikaa, toteaa Kirsin kollega Liisa Kuoksa-Jalonen. Kun mieluisa asunto on löytynyt, niin kaupat voidaan tehdä nopeasti.

Makuasioista ei kiistellä?

Pohjoisen asukki tykkää asua väljästi, vaaleasti ja vähäisellä tavaramäärällä. Espanjalainen asunto koostuu usein pienistä huoneista ja siellä on monta ovea. Värien kirjo ja koriste-esineiden määrä saattaa huimata ensi näkemältä, jos siihen ei ole tottunut.

Oman asunnon remontointi on Espanjassa onneksi edullista. Ovia ja seiniä poistamalla saadaan avaruutta aikaan ja vaalealla maalilla lisätään neliöiden tuntua.

Maalaus onnistuu myös pidempiaikaisessa vuokra-asunnossa. Siitä kannattaa neuvotella ensin omistajan kanssa, joka saattaa jopa maksaa maalaustarvikkeet. Tai seinät voi maalata mieleiseksi, kunhan pois muuttaessa palauttaa seinät alkuperäiseen väriinsä, jos omistaja niin haluaa.

Yhä useampi paikallinen asuu kuitenkin jo ”pohjoismaalaisittain” ja myös uudisrakennusten suunnittelussa näkyy vaalea ja avara trendi.

Nauti Espanjasta – perusvinkit

 • Tuuleta, tuuleta ja tuuleta! Täällä pitää avata ikkunat. Kokkaus, suihkussa käynti ja lemmikkieläimet kosteuttavat ilmaa ja kosteus muuttuu homeeksi ilman tuuletusta
 • Lisää vaatetta päälle, älä yritä pitää sisälämpötilaa yli +20 asteessa
 • Kesäisin pidä ilmastointi maltillisesti päällä. Kun sisälämpötilan ja ulkolämpötilan ero on iso, niin vilustuu helposti tai kurkku tulee kipeäksi
 • Ota mukaan tohvelit tai osta ne kaupasta. Villasukat eivät riitä talvikuukausina, pohjasta hohkaa kylmää
 • Kokeile kokata erilaisilla välineillä kuin kotona, kenties ruokakin saa uusia sävyjä
 • Älä aseta liian isoja odotuksia lomalle. Välittäjät ovat huomanneet, että mitä huonompi sää, sen enemmän asunnosta tuntuu löytyvän puutteita
 • Älä jätä avaimia oveen sisäpuolelle, monia lukkoja ei saa auki ulkopuolelta, jos avaimet ovat lukkopesässä
 • Kerro heti välittäjälle, jos asunnossa on joku pielessä. He eivät saa mahdollisuutta korjata asiaa, jos he eivät tiedä siitä
 • Jätä kireä pipo Suomeen, Espanjan charmi on juuri rennossa otteessa
 • Matkailun tarkoitus on, että elämä on erilaista kuin kotona

Vuokra- ja omistusasuntoja Espanjasta:

Sun Loma
Loma Espanjassa
Camiro Group
Zariko
Koti Auringossa
West Wind Rentals & Properties
MK Homes kiinteistövälitys

Liity keskusteluun