Vertaa asuntoja

Ilma parantunut Espanjassa poikkeustilanteen aikana

Ilma parantunut Espanjassa poikkeustilanteen aikana

  • 27/03/2020

Poikkeustilanteen julistamisen jälkeen on saastuneisuus tippunut koko Espanjassa, ja vaikutukset ovat näkyneet erityisesti Madridissa sekä Barcelonassa, joissa typpidioksidipitoisuus on tippunut ennätysalhaisiin lukemiin.

Espanjan hallituksen kaksi viikkoa sitten julistamalla poikkeustilanteella on ollut suotuisia vaikutuksia ympäristölle. Greenpeacen raportin mukaan ulkonaliikkumiskiellon vuoksi liikenteen ja polttoainepäästöjen aiheuttama typpidioksidipitoisuus on tippunut “historiallisen alhaiseksi” erityisesti Espanjan suurissa kaupungeissa.

Suurimmat tiputukset Madridissa ja Barcelonassa

Vaikutus näkyi jo ensimmäisinä päivinä heti poikkeustilanteen julistamisen jälkeen. Greenpeacen Adrian Fernándezin mukaan Madridissa typpidioksidipitoisuus tippui jo 17.3. mennessä 75 % edellisen viikon lukemista, ja Barcelonassa lukemat tippuivat yli 45 %.

Lukemien tippumisessa oli myös luontoäidillä osansa, viime viikolla alkaneet sateet auttoivat puhdistamaan ilmanlaatua. Liikenteen aiheuttama saastuneisuus isoissa kaupungeissa on kuitenkin tippunut 60 %.

Paluu vanhaan?

Xavier Querol CSIC:stä (Spanish National Research Council) mainitsi kuitenkin huolensa tulevaisuudesta. Miten palautuva talous ja toiminta tulee vaikuttamaan saastuneisuuteen, kun koronaviruspandemia on ohi? Vuonna 2008 globaalit hiilidioksidipäästöt tippuivat laman aikana ja kasvoivat taas myöhemmin uudestaan nousukauden tuotannon ja kysynnän vuoksi.

Sama saattaa tapahtua myös saastuneisuuteen, sillä lukemien tippuminen ei johdu rakenteellisista muutoksista vaan koronaviruspandemian taltuttamiseen tarkoitetuista toimenpiteistä, jotka ovat pysäyttäneet taloudelliset toimet. Querol uskoo, että kun maan taloutta ruvetaan elvyttämään pandemian jälkeen, saastuneisuuden rajoittaminen voi olla hankalampaa.

Lähde: ElPais

Liity keskusteluun