Vertaa asuntoja

Järki käteen ja jäitä hattuun – näin vahvistat immuunipuolustusta

Järki käteen ja jäitä hattuun – näin vahvistat immuunipuolustusta

  • 13/03/2020

Voit itse vaikuttaa terveydentilaasi monin tavoin ja näin säilyttää tunteen elämänhallinnasta. Medioista ja sosiaalisesta mediasta pursuava koronainformaatio tempaa helposti mukaansa ja se alkaa hallita elämää. Tässä vinkkejä miten pysyt terveenä, elämä jatkuu ja asiat pysyvät mittasuhteissa. Videolla globaali terveysasiantuntija Alanna Shaikh antaa hyvä tilannekatsauksen maapallon tilanteesta.

Maailmalla leviävä koronavirus hallitsee otsikoita ja tavallisen lukijan ei ole helppo valita sieltä asiantuntevaa informaatiota. Tällaisissa tilanteissa paniikki ottaa usein valtaa ja pelko alkaa hallita elämää ja se leviää sosiaalisen median postausten jatkuvalla seuraamisella. Ne koukuttavat lujahermoisemmankin, joten niiden seuraamista kannattaa tietoisesti rajoittaa.

Katso videolta 20 -vuotta maailmanlaajuisten terveysuhkien kanssa työskennelleen Alanna Shaikhin puhe nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Video on englanniksi, mutta saat YouTube videoihin suomenkielisen tekstityksen valitsemalla videon alalaidasta ”mutterinkuvakkeesta” tekstitykset/subtitles/CC, auto-translate ja sieltä suomi/Finnish.

Puhelin on viruspesäke

Taudinkantajia ovat myös oireettomat ihmiset ja tartunnan voit saada vaikka kaupan ovenkahvasta. Oma puhelimen näyttö kannattaa muistaa putsata säännöllisesti, kuten Alanna Shaikh muistuttaa videolla. Myös puhelimen käyttämistä kannattaa harventaa silloin, kun olet liikkeellä ja kosketat näyttöä pesemättömin käsin. Jätä puhelimen käyttö siihen, kunnes olet tullut kotiin ja pessyt kätesi. Ehkä kannattaa pestä myös avaimet ja pyyhkäistä tietokoneen näppäimistö.

Varotoimenpiteinä rajoituksia

Espanjassa, kuten monessa muussa maassa, on julistettu poikkeustila. Sen avulla saadaan estettyä viruksen leviäminen rajoittamalla liikkumista ja kokoontumista. Kyseessä ei siis ole hätätila, josta pitäisi hätääntyä. Tämä tehdään varotoimenpiteenä, ettei hoitoa vaativia sairastumisia tule niin paljon, etteivät sairaalat pysty hoitamaan vakavampia tapauksia. Suurin osa tartunnan saaneista ei kuitenkaan tarvitse sairaalahoitoa, vaan kotihoito riittää.

Asiantuntijat sanovat, että koronavirus ei näytä tarttuvan lapsiin ja perusterveet aikuisetkin sen sairastavat joko oireettomina tai lievänä. Vaarallinen se on vain heikoille ja alhaisen immuunipuolustuksen omaaville eli vanhuksille ja erityisesti hengityselinsairauksia poteville. Viralliset toiminta – ja hoito-ohjeet kannattaa katsoa oman alueen terveysviranomaisten lähteistä.

Yleismaailmallisesti muistutetaan, että jos sinulla on oireita, niin

  • älä lähde lääkäriin, vaan soita ja kysy miten sinun alueellasi toimitaan
  • äläkä soita hätänumeroon, vaan oman alueen neuvontanumeroon, joka löytyy Googlaamalla

Immuunipuolustus kattoon!

Käsienpesusta ja kasvojen koskettelusta on jo informoitu tehokkaasti. Tämä kannattaa ottaa tavaksi, niin pysyvät jatkossakin kaikenlaiset flunssat loitolla. Kuten Alanna Shaikh toteaa, kiertävät virukset tulevat olemaan maapallolla arkipäivää.

Shaikh painottaa, että paras asia minkä voit nyt oman terveyden vuoksi tehdä, on lopettaa tupakanpoltto! Se ei pelkästään heikennä immuunipuolustusta, mutta huonontaa nimenomaan keuhkojen toimintaa. Se on sitä paitsi tappavampi tapa kuin koronavirus ja tähän itseaiheutettuun syyhyn kuolee vuosittain Suomessa 5000 ihmistä eli runsaat 400 kuukaudessa. Espanjassa vastaava luku on 50 000 vuodessa.

Terve ja vahva keho on hyvä suoja

Stressi on yksi tehokkaimmista immuunipuolustuksen laskijoista. Nyt on siis hyvä aika harjoitella rauhoittavia keinoja. YouTube on täynnä ilmaisia jooga, tai chi ja meditaatio-ohjeita, joita katsomalla voi kotona opetella rauhoittumaan.

Ihan paras, täysin ilmainen ja nopein rauhoittumiskeino on syvään hengittäminen. Kokeile vaikka sulkea silmät ja hengitä rauhallisesti syvään sisään ja ulos kolme kertaa. Kylpyhuone on tähän hyvä paikka lapsiperheessä, siellä saa yleensä olla rauhassa!

Ja ennen kaikkea, jätä sosiaaliseen mediaan pelossa ja paniikissa postattujen tunnepurkausten selaaminen väliin, ne eivät edesauta asiaa. Keskity viranomaisten antamiin tiedotuksiin sekä itseä koskevien asioiden ja tapahtumien päivittämiseen.

Luonnossa liikkumisella on tervehdyttävä vaikutus niin psyykkisesti kuin fyysisesti. Mielen rauhoittuminen, raitis ilma ja liikunta saavat aikaan myös hyvänolon hormoonien erittymistä. Nyt jos koska siihen on hyvin aikaa, kun kalenteri on tyhjentynyt muista menoista!

Luonnon värit, tuoksut, ja äänet voimistavat!

Lähde koko perheen voimalla tai nauti omasta ajasta keväisessä luonnossa. Ulkonaliikkumiskiellon aikana liikkumisessa on rajoituksia. Tutustu niihin alueesi viranomaisten määräyksissä. Tutustu Espanjan alue-esittelyihin tästä.

Insinööri Clint Ober on tutkinut vuosikymmeniä maadoittumista ja todennut sen vahvistavan immuunijärjestelmää, parantavan tulehduksia ja rauhoittavan elimistöä. Parhaiten maadoitut olemalla paljaalla iholla kosketuksessa maahan tai vaikka halaamalla puuta.

Espanjassa on loistava mahdollisuus kävellä paljain jaloin rannalla ja Suomen vilpoisemmassa keväässä voi vaikka nojailla puihin.

Sisätiloissa maadoittuminen onnistuu maadoitustuotteilla, kuvassa maadoitusmatto näppäimistön alla.

Tutkitusti C- ja D vitamiinit sekä sinkki auttavat kehoa pysymään vahvana. Jos ne on jo kaikki rohmuttu kaupasta, niin nettikaupoista ne saa tilattua kotiovelle toimitettuna.

Syö muutenkin terveellisesti, nyt on aikaa kokata itse ja muistella suosikkireseptejä tai kokeilla aivan jotain uutta. Hitaasti syöminen ja pureskelu auttaa kehoa hyödyntämään syödyn aterian. Seurassa nautittu ruoka maistuu paremmalta, joten syö yhdessä perheen kanssa tai pyydä naapuri kylään. Luonnollisesti käsipesun kautta!

 

Artikkelia päivitetty 16.3 .

 

 

 

 

 

 

Liity keskusteluun