Koronan status halutaan muuttaa tavalliseksi influenssaksi

Julkaistu: 13.01.2022
PoikkeustilannetiedotusUusimmat

Tilanne koronan suhteen on helpottumaan päin Espanjassa ja elämä palaamassa normaaliksi. Hallitus haluaakin luokitella viruksen tavalliseksi influenssaksi. Samansuuntaisia kommentteja annetaan myös Suomessa.

Statuksen vaihtaminen vaikuttaa seurantajärjestelmään ja mahdollistaa erityyppiset painotukset virallisissa suunnitelmissa. Itse sairauden hoitoon se ei vaikuta.

Pääministeri Sánchezin tähtäin seuraavassa vaiheessa

Rokotekattavuus Espanjassa on korkea ja rajoitukset ovat löystyneet. Normaalissa elämässä on selvästi rauhallinen tunnelma.

Espanjan hallituksen mukaan seuraava askel on aloittaa koronaviruksen käsittely tavalla, joka on samankaltainen kuin tavallisen flunssan kanssa: laskematta jokaista tapausta ja ilman testausta pienimmästäkin oireesta.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez haluaisi myös, että koko EU alkaisi noudattamaan kyseistä suunnitelmaa ja luokitusta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ylilääkäri Asko Järvinen puhui 12.1.22 Helsingin Sanomien haastattelussa samansuuntaisesti. Virus on vähitellen muuttumassa tavallisten hengitysinfektioiden suuntaan.

Pedro Sánchez haluaa, että koko EU ottaisi käyttöön uuden suunnitelman. Kuva: Gobierno de España / Flickr

Sánchezin mielestä tilanne on tällä hetkellä sellainen, että varovaisuutta noudattaen voidaan aloittaa teknisellä ja terveysviranomaisten tasolla ja myös Euroopan tasolla keskustelut siitä, että arvioisimme tätä sairautta eri tavoin kuin ennen.

Sánchezin mukaan ihmisillä on myös valmiudet itse suojautua virusta vastaan ja vähentää tartuntojen leviämistä. Hän myös huomauttaa, että koronakuolleisuus Espanjassa on laskenut merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana.

Espanjan terveysviranomaiset ovat työstäneet kuukausien ajan siirtymää uuteen malliin ja viimeistelevät nyt suunnitelmaa asteittain luopuakseen koronaviruksen yleisestä seurannasta. Suunnitelmana on tutkia, miten virus leviää, sen sijaan että jokainen tapaus lasketaan. Suunnitelman odotetaan astuvan voimaan kuudennen aallon jälkeen.

Suomessa sama suuntaus

Myös Suomessa rokotekattavuus on korkea, joten vaikka virus leviääkin tällä hetkellä vauhdikkaasti, niin rokotetut perusterveet ihmiset eivät siitä sairastu vakavasti. Järvinen toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että ”sairaalahoitoon voi päätyä esimerkiksi hengenahdistusoireiden vuoksi myös rokotettuna, mutta yleistä se ei ole”.

Vanhemmalla väestöllä ja heillä joilla immuunipuolustus on heikentynyt, sairastelu voi kestää pidempään. Järvisen sanoma on, että pikkuhiljaa koronaan pitää suhtautua tavallisena flunssana.

”Jotkut ovat vielä hyvin pelokkaita. Joko ihan syystä – voi olla immuunipuutetta tai muuta – tai sitten on jääty osittain pelkomoodiin, josta ihmiset poistuvat vähän eri aikoihin”, Järvinen toteaa haastattelussa.

Lähteet: El Pais, Verkkouutiset.fi, hs.fi

Jaa:

Espanjan upeat laskettelukeskukset

Espanjalaisilla juustoilla on pitkät perinteet