Vertaa asuntoja

Koronaviruksen teho näyttää hiipuneen

Koronaviruksen teho näyttää hiipuneen

  • 02/06/2020

Lukuisat asiantuntijat ovat todenneet julkisuudessa, että pandemian aiheuttanut koronavirus on menettänyt viime aikoina tehoaan. Myös Espanjan terveysministeriön epidemiologi Fernando Simón varmisti äskettäin, että viruksen vaikutukset ovat aikaisempaa selvästi lievempiä ja tarttuvuus heikompi.

Uusien koronatartuntojen ja niistä johtuvien kuolemantapausten määrä on laskenut lähes olemattomiin sekä Espanjassa että Italiassa huolimatta lievennetyistä rajoituksista.

Samaan aikaan kevyempääkin sairaalahoitoa tarvitsevat uudet koronapotilaat ovat jo harvinaisuus molemmissa maissa niin, että rokotetutkimuksissa alkaa olla puutetta tartunnan saaneista koehenkilöistä.

Vielä ei tiedetä varmasti, mikä on lopullinen syy viruksen tehon ja tarttuvuuden lieventymiseen. Se voi olla mutaatio tai pelkästään johtua tartuntojen vähäisyydestä ja sitä kautta tartunnan saaneiden viruskuormituksen keventymisestä.

Mikäli kyse olisi viruksen muuttumisesta heikommaksi mutaation kautta, kyseessä olisi erinomainen uutinen. Mikäli ilmiö liittyy pelkästään tartuntojen vähentymiseen ja viruskuorman pienentymiseen, uuden tartunta-aallon riski vakavine seuraumuksineen on edelleen suuri.

Heikompi viruskanta

Italiassa on jo pystytty analysoimaan viruskantaa, jota Antena-3:n haastattelema Italian virologian laitoksen Arnaldo Caruso luokitteli toukokuun lopulla ”hyvin paljon heikommaksi” verrattuna maahan alkujaan tulleeseen virukseen.

”Koronavirus on menettämässä voimaansa ja ei ole enää niin tappava kuin aikaisemmin”, sanoi myös Milanossa sijaitsevan San Raffaele -sairaalan johtaja 31. toukokuuta Rai-televisiokanavalla.

Samansuuntaisen arvion antaa myös Genovassa sijaitsevan San Martino -sairaalan tartuntatautiosastoa johtava Matteo Bassetti.

”Nyt virus on paljon heikompi kuin kaksi kuukautta sitten. On selvää, että Covid-19 on erilainen virus kuin silloin.”

Espanjassa 0-tapausta

Kahden viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Espanjassa ei ole tilastoitu yhtään kuolemantapausta koronaviruksen takia, kertoi terveysministeriön edustaja tiistain tiedotustilaisuudessa.

Virustartuntoja todettiin kahtena päivänä yhteensä 208, joista 137 maanantaina ja 71 sunnuntaina. Tartunnan saaneista noin puolet rekisteröitiin pääkaupunkiseudulla.

Viimeisen viikon aikana Espanjassa koronan takia sairaalahoitoa on tarvinnut yhteensä 243 henkilöä, joista yksitoista on joutunut tehohoitoon. Samaan aikaan kuolleita on tilastoitu yhteensä 34 koko maassa.

Riskiryhmät aina varovaisia

Italian virologian laitoksen Arnaldo Caruso kehottaa kuitenkin varovaisuuteen, ”sillä heikompikin virus voi olla kuolettava riskiryhmän edustajalle.”

Myös terveysviranomaiset kehottavat joka tapauksessa edelleen varovaisuuteen sillä uusien tartuntojen suurin vaara on heidän mukaansa joukkokohtaamisissa ja sisätilakontakteissa.

 

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: Espanjan terveysministeriö, Antena-3, Cuatro, Rai
Kuva: Flickr/ Vic

Liity keskusteluun