Listeria-bakteerin aiheuttaman epidemian syyllinen Andalusiassa

Julkaistu: 24.08.2019
Terveys- ja hyvinvointiUusimmat

Andalusiassa on todettu eräs maan historian vakavimmista listerioosiepidemoista. Sen aiheuttajaksi on paljastunut La Mechá -merkkinen lihavalmisruoka. Lue listeria-bakteerin oireista ja tutustu THL:n ohjeisiin sairastumisriskin pienentämiseksi.

Andalusiassa viime kuukausina aikaa viettäneitä pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa. Alueella on sairastunut listerioosiin jo noin 200 henkilöitä. Viranomaiset muistuttavat, ettei sairaus tartu ihmisestä toiseen. Asiasta on tiedotettu myös kansainvälisesti. Kyseistä lihatuotetta kuluttaneita ja siitä oireita saaneita pyydetään ottamaan yhteys omalääkäriinsä.

Listeria-bakteeria runsaasti sisältänyt tuote valmistettiin Sevillan Magrudis-yhtiön tiloissa, ja sitä lasketaan lähteneen markkioille – kauppoihin, hotelleihin ja ravintoloihin – yhteensä 2.000 pakettia. Pääosin lihatuotteet ovat jääneet Andalusian maakuntaan; vain 225 kiloa päätyi Madridiin, 10 kiloa Extremaduraan ja vajaa kilo Castilla-La Manchaan sekä Teneriffalle. Kaikki toukokuusta lähtien tuotettu liha on vedetty pois markkinoilta.

Listerioosin tarttuminen ja oireet

”Listerioosi on Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttama tauti, joka voi aiheuttaa lievän ripulin tai vakavan verenmyrkytyksen ja aivokalvotulehduksen”, Duodecimin Terveyskirjastossa kirjoitetaan. Infektion riski kasvaa loppuraskauden aikaan, ja on tuolloin uhka sikiöllekin. Tauti ei tartu henkilöstä toiseen – paitsi istukan läpi sikiöön tai synnytyskanavasta syntyvään lapseen.

”Listeria tarttuu suun kautta ruoasta tai juomasta. Jotta listeriasta seuraisi infektio, nautitussa aineessa tarvitsee olla suuri määrä bakteeria”, Terveyskirjastossa kerrotaan. ”Syötäessä ruokaa, jossa on erittäin paljon listeriaa, on mahdollista saada tyypillinen ruokamyrkytys oksennuksineen ja ripuleineen. Sairautta ei havaita listerian aiheuttamaksi, ellei kyseessä ole joukkosairastuminen, jolloin otetaan viljelynäytteitä ulosteesta ja ruoka-aineista. Suolisto-oireet alkavat keskimäärin vuorokausi saastuneen ruoan (tai juoman) nauttimisesta. Tässä tautimuodossa bakteeri ei ole lainkaan kudoksissa ja oireet väistyvät ilman antibioottihoitoakin yleensä parissa päivässä.”

Itämisaika noin kuukausi

”Listerioosin yleisin tunnistettu tautimuoto on verenmyrkytys (sepsis), noin 90 % kaikista listeriainfektioista. Useimmilla tätä tautimuotoa eivät ole edeltäneet suolisto-oireet. Korkean iän lisäksi taudin riskitekijöitä ovat muun sairauden tai hoidon aiheuttama vastustuskyvyn heikkous (immuunipuute) sekä alkoholismi. Myös raskaana olevat ja vastasyntyneet ovat muita suuremmassa taudin vaarassa.”

Taudin itämisaika (muun kuin ruokamyrkytyksen) on keskimäärin kuukausi, mistä johtuen tartunnan lähdettä on usein vaikea selvittää. ”Alkuun ainoa oire on kuume, joka voi aaltoillen kestää useitakin päiviä ilman että yleiskunto välttämättä huononee. Tämä viivästyttää hoitoon lähtemistä. Myöhemmin mukaan voi tulla päänsärkyä, jolloin kysessä voi ollakin aivokalvotulehdus. Aivokalvotulehdus syntyy verenmyrkytyksen kautta. Ripulia ja muita vatsaoireita listerioosissa on useammin kuin muissa verenmyrkytyksissä.”

Tautia esiintyy joka puolella maailmaa suunnilleen yhtä paljon. Epidemioina se esiintyy, jos runsaasti listeriaa sisältävää ravintoa on syöty samalla alueella. Yleisimpiä ovat yksittäiset tartunnat, joiden syytä ei onnistuta selvittämään.

Listeria-bakteeri on luonnossa yleinen ja sitä löytyy niin kasvikunnasta kuin terveiden ihmisten ja eläinten suolistostakin. Bakteeria on vähäisissä määrin useissa eri elintarvikkeissa, kuten kypsentämättömistä kalatuotteista, pehmytjuustoista ja pastöroimattomasta maidosta. Kaikki lienee saavat listeria-bakteeria silloin tällöin ruokaillessaan, mutta sen aiheuttama tauti on harvinainen.

Suomen terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeet listeriariskin vähentämiseen

SUOSITUKSET KAIKILLE

• Kypsennä kaikki liha ja kala huolellisesti kauttaaltaan.
• Pese raa’at ja tuoreet vihannekset ja juurekset huolellisesti ennen syömistä sekä ennen että jälkeen kuorimisen.
• Säilytä kypsentämätön liha ja kala erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista.
• Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.
• Pese kädet, veitset ja leikkulaudat käsiteltyäsi niillä yllä mainittuja kypsentämättömiä ruokia.
• Säädä jääkaapin lämpötila riittävän kylmäksi, useimmille elintarvikkeille sopiva lämpötila on alle +6 C. Kalatuotteille turvallinen lämpötila on kuitenkin enintään +3 C.
• Älä käytä viimeisen käyttöpäivän ohittaneita tuotteita.
• Käytä avatut tuotteet mahdollisimman pian.
• Jälkisaastumisen riski on kaikissa tuotteissa, joita käsitellään kuumennuksen jälkeen (esimerkiksi siivutus, suikalointi, paloittelu).

SUOSITUKSET RISKIRYHMILLE

• Kuumenna pakastevihannekset ennen käyttöä.
• Syö vain kunnolla kuumennettuja liha- tai kalatuotteita.
• Älä juo pastöroimatonta maitoa tai syö siitä valmistettuja tuotteita.
• Vältä myös pastöroidusta maidosta valmistettuja home- ja kittijuustoja (esim. brie, gorgonzola, chèvre, vacherol ja taleggio), mikäli ne tarjoillaan kuumentamattomina.
• Kuumenna kiehuvan kuumaksi kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat ruoantähteet ja valmisruoat ennen syömistä.
• Käytä sellaisenaan syötävät tuotteet mielellään hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Esimerkiksi avatut einekset ja leikkeleet, joita säilytetään avattuna kauan tai pakastetaan viimeisenä käyttöpäivänä (eikä kuumenneta kunnolla ennen syömistä) ovat myös riskiruokaa.
• Vältä tyhjiöpakattuja, graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita.

Lähteet: Thl.fi, Terveyskirjasto ja 20minutos.es

Jaa:

Parhaat edulliset shampoot Espanjan kaupoissa

Kahdeksan tapaa löytää hyvä ravintola ulkomaan matkalla