”Maistuu Málagalle” – 10 ylellistä gourmet-lahjaideaa

Julkaistu: 04.01.2019
Uusimmat

Sanomalehti SUR esitteli artikkelissaan ylellisiä Málagan paikallistuotteita, jotka sopivat erinomaisesti lahjaksi: extra-neitsytoliiviöljyjä, Iberian kinkkua, sukelluksissa kypsynyttä olutta ja kuningatar Elisabet II:n syntymäpäivilläkin tarjottua viiniä.

Gastronomiatuotteiden antaminen lahjaksi on vuosi vuodelta suositumpaa. Samoin arvostetaan entistä enemmän lähituotteita. Málagassa markkinoidaan oman provinssin tuotteita laadusta kertovalla Sabor de Málaga -merkillä. Paikallislehti SUR keräsi artikkeliinsa kymmenen tällaista pienten ja keskisuurten yritysten valmistamaa, ylellistä tuotetta joiden hintahaarukka on 25 – 400 euroa.

Laadukasta extra-neitsytoliiviöljy

Finca La Torren tilan One Organic on luomuoliiviöljyä pidetään yhtenä lajinsa parhaista tuotteista. Extra-neitsytoliiviöljy valmistetaan hojiblanca-lajikkeen oliiveista Antequeran Bobadillassa. Kauniisti pakatun tuotteen hinta pyörii 25 euron kieppeillä.

Palkittu gini

Viime vuosina on markkinoille ilmaantunut yli tusina málagalaista giniä. Eräs eniten mainetta niittäneistä on Malaka Premium. Se saa makunsa kahdeksasta eri kasvilajista. Giniä valmistaa kyseisiin alkoholijuomiin erikoistunut Gin Tonic Bar -yritys ja pullon muotoilu on kunnianosoitus 1800-luvun Málagalle. Yrityksellä on oma liike Málagan keskustassa ja pullon hinta on noin 25 euroa.

100 % Iberian kinkku

Dehesa de los Monteros on arvostettu Iberian kinkkuihin erikoistunut yritys, jonka perinteiset ja laadukkaat kauppatavarat tunnetaan laajasti. Tuotantoa valvotaan tarkkaan sikojen kasvatuksesta etikettien numerointiin saakka. Ylellisten kinkkujen hinnat nousevat yleensä yli 400 euron, mutta etupotkan voi saada alle 200 eurolla. Lahjaksi sopii myös pienempi pakkaus valmiiksi siivutettua kinkkua.

Anisviinaa

Sol y Sombra -niminen anisviina tulee Ojénista, jolla on pitkä historia viinan tislauksessa. Kyseessä on itse asiassa juomasekoitus, jota tarjoillaan samalla nimellä useissa alueen baareissa. Ärhäkkä cocktail sisältää seitsemän osaa laadukasta, makeaa anislikööriä ja kolme osaa pontikkaa. Lopputulos on vahvuudeltaan 37 prosenttista. Pullon muotoilu on kunnianosoitus Picassolle, hinta on noin 22 euroa.

Iäkästä viiniä

Erinomainen lahja viinin ystävälle on yli kolme vuosikymmentä kypsynyt ”Vino trasañejo” Arcos de Moclinejo, Dimoben viinitilalta. Juomasta on valittavana makea ja kuiva versio. Molemmat on valmistettu Málagan provinssin pohjoisosassa kasvaneista Pedro Ximénez -rypäleistä. Molemmat ovat myös saavuttaneet lukuisia tunnustuksia niin kotimaassaan kuin sen rajojen ulkopuolellakin. Ikäviinejä myydään puolen litran eleganteissa pulloissa, joilla on hintaa yleensä vähän reilut 45 euroa.

Tuhatvuotisen puun antia

Tämän erikoisempaa extra-neitsytoliiviöljyä on vaikea löytää. Casabermejassa, Arroyo Carnicerossa, Molino del Horelanon perhetilalla, tuotettavan oliiviöljyn raaka-aineet on kerätty kaikki yhdestä ja samasta puusta. Oliivipuun uskotaan olevan yli tuhat vuotta vanha, mistä tuote on saanut myös nimensä Milenario. Tätä ”juoksevaa kultaa” valmistetaan vuosittain vain 250 numeroitua puolen litran pulloa, joita saa noin 25 eurolla.

Vetas Petit Verdot 2009

Rondan alueella tuotetaan paljon erinomaisia viinejä, mutta yksi erottuu joukosta monessa mielessä edukseen. Se valmistetaan yksistään enologi Juan Manuel Vetasin vuonna 1991 Ranskasta tuomasta Petit Verdot -lajikkeesta. Viini kypsyy ensin kaksi vuotta ranskalaisissa tammitynnyreissä ja sen jälkeen kuusi vuotta pulloissa – ja lopputulosta ylistetään ainutlaatuiseksi. Pullo kustantaa noin 38 euroa.

Syvällisempää panemista

Tajon kaupungissa perustetussa luomupanimossa valmistetaan käsityönä erästä maailman erikoisimmista oluista. sillä heidän kauppaamansa ”Submarina” kypsytellään sukelluksissa Välimeressä Esteponan alueella. Ekslusiivisuudesta saa tässä tapauksessa pulittaa tuntuvan hinnan, sillä 0,75 litran olutpullolla on hintaa 100 euroa.

”Villioliiviöljyä”

Mondan vuoristosta villeinä kasvavien oliivipuiden marjoista valmistetaan vuosittain 400 litraa Mudéjar-öljyä, jonka ravintopitoisuuden sanotaan olevan muita oliiviöljyjä korkeampi, ja kerrotaanpa tuotteen olevan erityisen hyväksi ihollekin. Pienikokoisia marjoja tarvitaan normaalia suurempi määrä yhden litran valmistukseen, ja litran vetoinen pullo rokottaa lompakkoa 25 euroa.

Makeaa viiniä

Makeaa Victoria Nº2 -viiniä on ollut tarjolla muun muassa Nobel-palkintojen illallisella sekä Iso-Britannian kuningatar Elisabet II:n syntymäpäivillä. Kyseessä on Grupo Jorge Ordóñezin lippulaivatuote, joka valmistetaan Axarquíassa kasvavien, yli sata vuotta vanhojen viiniköynnösten rypäleistä. Pullon hinta pyörii 17 euron paikkeilla.

Lähde: malagaenlamesa.com

Jaa:

Konserttikesä 2019

Puerto Banús – luksussataman historia