Vertaa asuntoja

Málagan parhaat museot joka makuun, osa 1

Málagan parhaat museot joka makuun, osa 1

  • 04/03/2021

Málaga on jo vuosikymmenien ajan ollut museoiden keskus ja oikea kulttuurikaupunki. Espanja.Com on koonnut listan vaikuttavimmista Málagan museoista joka makuun.

Kuva: Flickr / Emilio

Museo Picasso Málaga ja Casa Natal

Museo Picasso Málaga on nimensä mukaan omistettu kokonaan Picasson taiteelle. Museo sijaitsee 1500-luvun palatsissa hyvin lähellä Málagan katedraalia ja kattaa 200 Picasson teosta. Osa teoksista on hyvin tunnettuja ja osa nopeita hahmotelmia. Museota ollaankin kehuttu sen kattavuudesta. Näyttely koostuu pääosin kubismista ja surrealismista. Näyttelyssä on myös Picasson aikaisemmilta taidevuosilta säilyneitä patsaita ja realismi-teoksia.

Picasson näyttelyn yhteydessä museon alimmasta kerroksesta löytyy hyvin säilyneitä roomalaisten ja foinikialaisten raunioita, jotka löydettiin rakennuksen restauroinnin aikana. Museon vieressä on kirjakauppa, jonka valikoima tarjoaa tietoa Picassosta ja muista modernin taiteen taiteilijoista. Museorakennuksesta löytyy kahvila, jossa on kaunis ulkoterassialue. Siellä myös järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten luentoja ja flamencotanssiesityksiä.

Aivan museon vieressä sijaitsee Casa Natal, Picasson synnyinpaikka. Rakennuksessa on näyttelyhuoneita, jotka kertovat nuoren taiteilijan elämästä Malagassa. Opastuksen Picassosta saa kuunneltua yhdeksällä eri kielellä mm. englanniksi, espanjaksi, saksaksi ja venäjäksi. Museo on auki viikon jokaisena päivänä.

Kuva: Flickr / Daniel Sancho

Centre Pompidou Málaga

Centre Pompidou on jo ulkoa päin varsin vaikuttava näky. Museo on nimittäin suuren värikkään lasikuution alla, joka yhdistää kaksi satamaa. Tämä Málagassa sijaitseva modernin taiteen museo pitää sisällään monenlaista taidetta. Vaikka museo onkin pienehkö, laadultaan se on erinomainen.

Museo koostuu kolmesta pääosasta: näyttelyn pysyvästä osuudesta, väliaikaisesta näyttelystä, ja siinä sivussa lapsille ja nuorille suunnatuista työpajoista, sekä kaupasta. Näyttelyistä voi löytää sellaisten taiteilijoiden nimiä kuten Miró, Frida Kahlo, Salvador Dalí ja Picasso.

Kokoelmat on jaettu muutamaan osaan, jotka ovat 20-luku, surrealismi, 30-luku, “Pariisilainen koulu” ja “sodanjälkeinen sukupolvi”. Museossa on myös väliaikainen näyttely, joka vaihtuu 2-3 vuoden välein. Väliaikaisesta näyttelystä voi tällä hetkellä löytää valokuva- ja videotaidetta 70- ja 90-lukujen taitteesta.

Väliaikaisen näyttelyn osasta ollaan myös tavattu mm. arkkitehtuuria ja muotoilutaidetta. Centre Pompidoulta voi myös saada audio-opastuksen usealla eri kielellä (ei suomeksi tällä hetkellä.) Museo on suljettu tiistaisin.

Kuva: Flickr / Juan J. Velasco

Colleccion del Museo Ruso (Venäläinen museo)

Colleccion del Museo Rusoon ei ole helpointa päästä ja matka vaatiikin usein bussimatkan. Rakennus on kuitenkin jo ulkoa dramaattisen upea, vaikka vanha tupakkatehdas onkin. Suuren valikoiman vuoksi museoon kannattaa varata reilusti aikaa. Museon kokoelmat ovat nimittäin yksiä Espanjan vaikuttavimmista. Myös museon henkilökunta saa paljon kehuja.

Museon vakio näyttely koostuu venäläisten taiteilijoiden teoksista aiheina historia, sota ja politiikka. Teosten taiteilijat ovat maailmalla tunnettuja, joita ovat Repin, Tatlin ja Kandinsky. Teokset ovat peräisin 1400-1900 luvulta.

Pysyvä näyttely koostuu yhdeksästä osasta, jotka ovat vanha venäläinen taide, 1700-luku, romantiikka, realismi venäläisillä teemoilla, neo- ja uusprimitivismi, yhteiskunnallinen realismi ja taide Stalinin kuoleman jälkeen. Näytillä on myös vuosittain vaihtuva näyttely. Teoksia on yhteensä noin 100.

Museo on moniin muihin Málagan museoihin verrattuna tilava. Museo Rusossa on maalausten lisäksi pieniä monumentteja ja ikoneja. Näyttelyssä voi lisäksi nähdä mm. bysantista inspiroitunutta taidetta, realismia Neuvostoliiton ajoilta, ortodoksista taidetta sekä kubismia.

Museo Ruso on maanantaisin suljettu. Sen yhteydessä on kahvila, ja opastus on mahdollinen myös audio-laitteella ainakin englanniksi. Tämän lisäksi on tarjolla elokuvanäytöksiä ja konsertteja.

Lähteet: Centre Pompidou Málaga, Museo Picasso Málaga, Collección del Museo Ruso de San Petersburgo, Artikkelikuva: Flickr / Johannes Schwanbeck

Liity keskusteluun