Vertaa asuntoja

Matkakohteena Espanjan viinialueet

Matkakohteena Espanjan viinialueet

  • 25/02/2018

Viinit ovat olleet vuosituhansia osa Peninsulan alueen elämää. Viinien historia ja juoman valmistukseen liittyvät perinteet ymmärtää parhaiten suuntaamalla viinireitille. Espanjassa tämä onnistuu vaikka viikonloppumatkan muodossa.

Kiinteistöportaali idealista.com listasi viisi mielenkiintoista viinialuetta Espanjasta ja Portugalista, jotka kaikki tarjoavat viinien lisäksi myös mahtavia maisemia ja perinteisiä kylävierailuja.

Myös monet hotellit järjestävät omia viinimatkoja ja pienemmistä majataloista kannattaa kysyä lähikohteita.

Ruta del vino Penedés

Penedésin alue Kataloniassa Barcelonan ja Tarragonan provinsseissa on tunnettu erityisesti kuohuviinin (cava) tuotannostaan. Penedésin alueen viinirypäleistä valmistettua cavaa kehutaan jopa maailman parhaaksi. Myös alueella tuotetut valkoviinit ovat kuuluisia erinomaisesta laadustaan.

Suurin osa alueen viinitiloista käyttää viinitynnyreinä tammesta valmistettuja tynnereitä, mutta edelleen alueella on muutamia viininvalmistajia, jotka eivät luovu kastanja –ja akaasiapuusta valmistetuista tynnyreistä niiden viinille antaman aromin vuoksi.

Ruta del Vino de la Rioja Alta

Riojan alueen punaviinit ovat Rioja Alta alueen kuuluisat kärkituotteet. Haron kylä on mielletty punaviinin pääkaupungiksi ja kylä on viehättävästi säilyttänyt keskiaikaisen tunnelmansa samoin kuin läheinen Brionesin kylä.

Riojan alueella viini on paljon enemmän kuin juoma. Kyse on ennen kaikkea viinikulttuurista, mikä näkyy paikallisissa juhlissa ja tapahtumissa. Riojaan suuntaavan kannattaa valita vierailunsa ajankohdaksi kevät tai syksy, sillä silloin alueen viinimaisema on kauneimmillaan.

Ruta del Vinho Verde

Viininystävän erikoisuutta vihreää viiniä (vinho verde) valmistetaan Portugalin luoteisosassa. Alue onkin ainoa maailmassa, jolle vihreän viinin valmistus keskittyy. Nimensä viini on saanut siitä, että rypäleet kerätään hieman raakoina. Viinialue ylettyy Porton kaupungin eteläpuolelta pohjoiseen päin aina Minho-jokeen asti. Yli 34 000 hehtaarin suuruinen maa-alue on hedelmällinen ja alueella on viljelty viiniä pitkään.

Vihreä viini on ensimmäinen Eurooppaan myyty portugalilainen viini, jonka kauppa aloitettiin jo 1100-luvulla. Vihreä viini on yleensä valkoviiniä, mutta Portugalissa valmistetaan myös vihreää puna-ja roseviiniä.

Viini on maultaan kevyttä ja se sopii hyvin kalojen ja merenelävien kanssa nautittavaksi.

Ruta del vino de Rías Baixas

Galician lounaisosassa sijaitseva Las Rías Baixas alue on meren ja hedelmällisen maaseudun yhdistelmä. Alueelle on rakentunut vahva viinikulttuuri, jonka helmi Albariño viinirypäle on raaka-aineena alueen viinintuotannolle.

Pohjoisen viileämpään ilmastoon sopeutunut paksukuorinen rypälelajike tuo valkoviineihin raikkaan ja hapokkaan maun, jonka viiniasiantuntijat sanovat olevan sitruksinen ja mineraalinen. Viinit sopivat hyvin yhteen alueen herkkujen merenelävien, juustojen, kasvisten ja hedelmien kanssa.

Ruta del vino de Jerez

Maailmalla tunnetaan hyvin espanjalainen sherry jota tuotetaan Jerezin alueella.

Andalusialaisiin ferioihin kuuluvat juomat Fino, Manzanilla ja Moscatel ovat alueen tuotantoa. Viinivierailu Cadizin ja Jerezin alueen bodegoissa on myös kulttuurimatka espanjalaisuuden ytimeen.

Tiedot: idealista.com 

Pääkuva: wikimedia Luis Miguel Bugallo Sánchez